Καμιά μεταμέλεια για το Brexit: «Όσο ζω η Βρετανία δεν θα ξαναμπεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση», λέει ο Στάρμερ: Λίγες ώρες πριν την κάλπη και τη βέβαιη νίκη των Εργατικών

FILE PHOTO: Labour Party Leader Sir Keir Starmer. EPA/ADAM VAUGHAN




Ο Κιρ Στάρμερ επέμεινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα επανενταχθεί ούτε στην ΕΕ, ούτε στην ενιαία αγορά ούτε στην τελωνειακή ένωση «όσο ζει», στην πιο σταθερή υπόσχεσή του ότι οι Εργατικοί δεν θα επιδιώξουν πολύ στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη για όσο είναι πρωθυπουργός.

Ο ηγέτης των Εργατικών είπε στους δημοσιογράφους σήμερα Τετάρτη ότι δεν πιστεύει πως η Βρετανία θα επιστρέψει σε κανένα από τα τρία μπλοκ όσο είναι εν ζωή, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να επανενταχθεί ακόμη και αν κερδίσει μια δεύτερη θητεία.

 Τις τελευταίες ημέρες, ο ηγέτης των Εργατικών άρχισε να μιλά πιο ελεύθερα για το τι θα κάνει το κόμμα του στην εξουσία, καθώς οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να υποδηλώνουν ότι οδεύει προς μια συντριπτική νίκη. Είπε επίσης, για παράδειγμα, ότι θα επιδιώξει να παρατείνει το κοινοβουλευτικό χρονοδιάγραμμα αμέσως μετά τις εκλογές για να δοθεί περισσότερος χρόνος για νομοθετική ρύθμιση πριν από το καλοκαίρι.

  • Με λιγότερο από 24 ώρες για να ανοίξουν οι κάλπες, ο Στάρμερ έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό να μιλήσει για σχέσεις με την ΕΕ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, καθώς οι Εργατικοί επιδιώκουν να αποφύγουν τα λάθη που έκαναν το 2019 όταν αποξένωσαν τους ψηφοφόρους – υπέρμαχους του Brexit  υποσχόμενοι ένα δεύτερο δημοψήφισμα .

Κάποιοι εκτιμούν ότι αυτή η απροθυμία να μιλήσουν οι Εργατικοί για το θέμα υποδηλώνει την επιθυμία για επιδίωξη επανένταξης στην τελωνειακή ένωση ή την ενιαία αγορά κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης θητείας των Εργατικών, κάτι που άλλα ανώτερα στελέχη του κόμματος δεν έχουν αποκλείσει. Ο Στάρμερ επέμεινε σήμερα Τετάρτη, ωστόσο, αυτό δεν θα συμβεί.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να δει οποιεσδήποτε συνθήκες όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα επανέρχονταν  στην ενιαία αγορά ή στην τελωνειακή ένωση κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Στάρμερ είπε:

  • «Όχι. Δεν νομίζω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Ήμουν πραγματικά ξεκάθαρος σχετικά με το ότι δεν θα επανέλθω στην ΕΕ, στην ενιαία αγορά ή στην τελωνειακή ένωση».

Επανέλαβε, ωστόσο, την άποψή του ότι οι Εργατικοί θα μπορούσαν να επιτύχουν καλύτερες εμπορικές ρυθμίσεις με την ΕΕ σε ορισμένους κλάδους.

«Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε μια καλύτερη συμφωνία από την αποτυχημένη συμφωνία που κάναμε υπό τον Μπόρις Τζόνσον στο μέτωπο των συναλλαγών, στην έρευνα και ανάπτυξη και στην ασφάλεια», είπε.

Ο Στάρμερ πέρασε την τελευταία του μέρα της προεκλογικής εκστρατείας ταξιδεύοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεκινώντας με μια στάση στη νότια Ουαλία, όπου παρευρέθηκαν δεκάδες ακτιβιστές και υποψήφιοι του Εργατικού Κόμματος.

Με πληροφορίες από The Guardian

Η Μόσχα κλείνει με θόρυβο την πόρτα στις επιδιώξεις Ερντογάν για διεθνή ρόλο: Δεν μπορεί να είναι μεσολαβητής στη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας δηλώνει ο Πεσκόφ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: