Ήταν απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του: “Μοναχικός λύκος” ο δράστης ή μέλος τρομοκρατικής ομάδας; (video)

epa11476785 Former US President Donald Trump pumps his fist as he is rushed from stage by secret service after an incident during a campaign rally at the Butler Farm Show Inc. in Butler, Pennsylvania, USA, 13 July 2024. Trump was rushed off stage by secret service after an incident during a campaign rally in Pennsylvania. According to the Butler County district attorney a suspected gunman was dead and at least one rally attendee was killed. EPA, DAVID MAXWELL




Η Μυστική Υπηρεσία (Secret Service) των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ασφαλής μετά από ένα περιστατικό με πυροβολισμούς κατά την προεκλογική του συγκέντρωση στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια, το Σάββατο.

Στο μεταξύ: Ο υποψήφιος της αμερικανικής δεξιάς για την προεδρία των ΗΠΑ, ο οποίος χρειάστηκε να απομακρυνθεί από προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια εξαιτίας πυρών χθες Σάββατο, ανακοίνωσε πως τραυματίστηκε από σφαίρα η οποία «διαπέρασε» το δεξί αυτί του.

«Χτυπήθηκα από σφαίρα η οποία διαπέρασε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού», ανέφερε ο κ. Τραμπ μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, προσωπικού του δημιουργήματος.

«Είναι απίστευτο πως μπόρεσε να γίνει κάτι τέτοιο στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος.

  • Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης εναντίον του υποψηφίου προέδρου είναι νεκρός, παριστάμενος σκοτώθηκε, άλλοι δυο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση

Το ομοσπονδιακό αστυνομικό σώμα που είναι αρμόδιο για την προστασία προσωπικοτήτων στις ΗΠΑ (η Secret Service) ανακοίνωσε πως ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης εναντίον του υποψήφιου της αμερικανικής δεξιάς για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια χθες Σάββατο «εξουδετερώθηκε» από μέλη του αφού πυροβόλησε επανειλημμένα από υπερυψωμένη θέση «έξω από τον χώρο της συγκέντρωσης».

Διευκρίνισε πως ο φερόμενος ως δράσης «απεβίωσε».

Η μυστική υπηρεσία αντέδρασε λαμβάνοντας μέτρα προστασίας και «ο πρώην πρόεδρος είναι ασφαλής», αφού απομακρύνθηκε εσπευσμένα από τον χώρο όπου επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπός της Άντονι Γκουλιέλμι μέσω X.

«Ένας παριστάμενος σκοτώθηκε, άλλοι δύο τραυματίστηκαν και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Διενεργείται έρευνα για το συμβάν αυτή τη στιγμή και η μυστική υπηρεσία ειδοποίησε επίσημα το ομοσπονδιακό γραφείο έρευνας», το FBI, συμπλήρωσε ο κ. Γκουλιέλμι.

Η επίθεση διαπράχθηκε περί τις 18:15 (τοπική ώρα· 01:15 ώρα Ελλάδας), πάντα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του σώματος.

Την πληροφορία ότι ο ένοπλος που άνοιξε πυρ βρισκόταν εκτός της περιμέτρου ασφαλείας της μυστικής υπηρεσίας έδωσε νωρίτερα στο CNN ο εισαγγελέας της κομητείας Μπάτλερ της Πενσιλβάνιας (βορειοανατολικά), ο Ρίτσαρντ Γκόλντιγκερ. «Δεν γνωρίζω πώς έφθασε εκεί, ή πού ήταν, πάντως βρισκόταν εκτός» του χώρου όπου γινόταν η προεκλογική εκδήλωση, εξήγησε.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε να «τερματιστεί» η πολιτική βία μετά την επίθεση ενόπλου εναντίον του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του στις εκλογές του Νοεμβρίου, του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στην Πενσιλβάνια χθες Σάββατο.

Σε έκτακτο διάγγελμά του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν επέμεινε στο ότι «δεν υπάρχει καμιά θέση στην Αμερική για τη βία αυτού του είδους», την οποία χαρακτήρισε «άρρωστη», υπογραμμίζοντας πως «οι πάντες πρέπει να την καταδικάσουν».

Ο κ. Τραμπ, είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, θα έπρεπε να μπορεί να εκφωνήσει την ομιλία του ειρηνικά, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, προσθέτοντας πως το συμβάν ήταν ανεπίτρεπτο.

Διαβεβαίωσε πως ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις και σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον αντίπαλό του. Επανέλαβε πως κατά τις πληροφορίες που έχει, ο κ. Τραμπ είναι καλά.

Ο πυροβολισμός εναντίον του πρώην προέδρου Τραμπ διερευνάται ως απόπειρα δολοφονίας του  Ντόναλντ Τραμπ,  σύμφωνα με αναφορές από τις αρχές ασφαλείας αμερικανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Τόσο το Associated Press όσο και το CNN ανέφεραν την είδηση και επικαλούνται αξιωματούχους επιβολής του νόμου. Το AP πρόσθεσε ότι μίλησε με δύο αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι αρχές ερευνούν διάφορες εκδοχές με πιο πιθανή την παρουσία “μοναχικού λύκού” στην προεκλογική του εκδήλωση. Θα ερευνηθεί και η πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας, εσωτερικής και διεθνούς.

Ο εκπρόσωπος του Secret Service, Άντονι Γκουλιέλμι, δήλωσε στις 8:50 μ.μ. ET, ότι ένας ύποπτος σκοπευτής πυροβόλησε πολλές βολές στην εξέδρα που βρισκόταν ο κ. Τραμπ, από υπερυψωμένη θέση έξω από το χώρο της εκδήλωσης.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Μυστική Υπηρεσία «εξουδετέρωσε τον πυροβολητή, ο οποίος είναι νεκρός».

«Το περιστατικό βρίσκεται υπό διερεύνηση και η Μυστική Υπηρεσία έχει επισήμως ειδοποιήσει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών» (FBI).

Ο εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας, εξέδωσε δήλωση για το γεγονός που συνέβη την ώρα που ο Τραμπ εκφωνούσε ομιλία ενώπιον πλήθους υποστηρικτών.

«Ένα περιστατικό συνέβη το βράδυ της 13ης Ιουλίου σε συγκέντρωση του Τραμπ στην Πενσυλβάνια», έγραψε ο Γκουλιέλμι στο Twitter.

«Η Μυστική Υπηρεσία έχει εφαρμόσει προστατευτικά μέτρα και ο πρώην πρόεδρος είναι ασφαλής. Αυτή είναι τώρα μια ενεργή έρευνα της Μυστικής Υπηρεσίας και περισσότερες πληροφορίες θα δημοσιοποιηθούν όταν είναι διαθέσιμες».

Το περιστατικό φέρεται να συνέβη λίγα λεπτά μετά την ομιλία του Τραμπ, προκαλώντας χάος στην εκδήλωση.

Στα βίντεο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο Τραμπ εθεάθη να βάζει το χέρι του στο δεξί του αυτί μετά τους ήχους των πυροβολισμών.

Οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας περικύκλωσαν γρήγορα τον πρώην πρόεδρο και τον συνόδευσαν από τη σκηνή.

Μερικά κλιπ απεικονίζουν αίμα στο πρόσωπο του πρώην προέδρου και ένα αυτί που αιμορραγεί καθώς τον οδηγούσαν μακριά.

Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης εναντίον του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και υποστηρικτής του που είχε πάει να ακούσει την ομιλία του στη συγκέντρωση στην πολιτεία Πενσιλβάνια σκοτώθηκαν, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, ανάμεσά τους η ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Washington Post και το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, επικαλούμενα τον εισαγγελέα της κομητείας Μπάτλερ, τον Ρίτσαρντ Γκόλντιγκερ.

Σύμφωνα με ρεπόρτερ της εφημερίδας, μια σφαίρα τραυμάτισε τον πρώην πρόεδρο πετυχαίνοντάς τον ξυστά.

Εν τω μεταξύ, η Washington Post αναφέρει ότι ο εισαγγελέας της κομητείας Μπάτλερ, Ρίτσαρντ Γκόλντινγκερ, δήλωσε ότι δύο άνθρωποι επιβεβαιώθηκαν νεκροί μετά το περιστατικό, συμπεριλαμβανομένου ενός από τους ύποπτους που πυροβόλησαν εναντίον του πρώην Προέδρου.

Ανακουφισμένος δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από το ότι δεν φαίνεται σοβαρός ο τραυματισμός του Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίθεση ενόπλου σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει θέση για πολιτικά υποκινούμενη βία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν υπάρχει καμιά απολύτως θέση για πολιτική βία στη δημοκρατία μας. Παρότι δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη, θα πρέπει να είμαστε όλοι ανακουφισμένοι που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν τραυματίστηκε σοβαρά και να αδράξουμε την ευκαιρία για να δεσμευτούμε εκ νέου στην πολιτισμένη συμπεριφορά και στον σεβασμό της πολιτικής. Η Μισέλ και εγώ του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση», έγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ο βετεράνος πολιτικός Μιτς Μακόνελ, τόνισε πως αισθάνεται ευγνωμοσύνη που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι καλά και πρόσθεσε ότι η πολιτική βία δεν έχει καμιά θέση στην αμερικανική πολιτική, αντιδρώντας στην επίθεση εναντίον του υποψηφίου της παράταξης στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην πολιτεία Πενσιλβάνια.

«Σκέφτομαι τον πρώην πρόεδρο Τραμπ και προσεύχομαι γι’ αυτόν», ανέφερε ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις αντιδρώντας στην επίθεση ενόπλου εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου στην Πενσιλβάνια.

  • Ο Στάρμερ εκφράζει «φρίκη» για τις «σοκαριστικές σκηνές» στην Πενσιλβάνια

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ εξέφρασε «φρίκη» για τις «σοκαριστικές σκηνές στη συγκέντρωση του (σ.σ. πρώην) προέδρου Τραμπ», μετά την επίθεση ενόπλου εναντίον του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην πολιτεία Πενσιλβάνια.

«Η πολιτική βία οποιασδήποτε μορφής δεν έχει καμιά θέση στις κοινωνίες μας (…) οι σκέψεις μου βρίσκονται σε όλα τα θύματα αυτής της επίθεσης», τόνισε ο κ. Στάρμερ μέσω X.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ υπογράμμισε ότι το Λονδίνο καταδικάζει όλες τις μορφές πολιτικής βίας με τον πλέον σθεναρό τρόπο, απευθύνοντας τις ευχές της βρετανικής κυβέρνησης για ταχεία ανάρρωση στον Ντόναλντ Τραμπ κι εκφράζοντας αλληλεγγύη στην οικογένειά του.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε σήμερα την επίθεση που διαπράχθηκε εναντίον του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και δήλωσε «σοκαρισμένος» μέσω X.

«Είμαι σοκαρισμένος εξαιτίας της είδησης της επίθεσης κατά του (σ.σ. πρώην) προέδρου Τραμπ, την οποία καταδικάζω σθεναρά. Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων πράξεων βίας κατά πολιτικών», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν τόνισε, αντιδρώντας στην επίθεση εναντίον του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι «δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο επιλύουμε τις διαφορές μας στην Αμερική — και δεν πρέπει να είναι ποτέ».

Ο στρατηγός εν αποστρατεία πρόσθεσε πως αισθάνεται ανακούφιση για το ότι ο πρώην πρόεδρος είναι καλά και ασφαλής.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, αντέδρασε στην επίθεση εναντίον του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χθες Σάββατο σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια εκφράζοντας «σοκ» και «θλίψη».

«Η πολιτική βία δεν είναι ποτέ ανεκτή», τόνισε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό μέσω X αντιδρώντας στην επίθεση ενόπλου εναντίον του υποψηφίου της αμερικανικής δεξιάς για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που διαπράχθηκε χθες Σάββατο στην πολιτεία Πενσιλβάνια.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθεί και να καταδικάσει σθεναρά κάθε μορφή βίας που θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία, αντιδρώντας στην επίθεση εναντίον του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια.

«Προσεύχομαι για την ταχεία ανάρρωση του πρώην προέδρου Τραμπ», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας μέσω X.

Ο προκάτοχος του κ. Κισίντα στο αξίωμα, ηγετικό στέλεχος της παράταξής του, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ, δεξιά), ο Σίνζο Άμπε, δολοφονήθηκε από ένοπλο ενώ εκφωνούσε προεκλογική ομιλία την 8η Ιουλίου 2022.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Λονδίνο, United Kingdom

Νέο μακελειό στη Γάζα: Τουλάχιστον 90 οι νεκροί και 300 οι τραυματίες από το ισραηλινό πλήγμα στην Χαν Γιουνίς»: «Δεν ξέρουμε αν σκοτώσαμε τον Ντέιφ» λέει ο Νετανιάχου [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: