Υπόγειες διαδρομές λάβας στην Ιταλία: Ταυτόχρονος βρυχηθμός από Αίτνα και Στρόμπολι – Τόνοι στάχτης στην ατμόσφαιρα, κόκκινη επιφυλακή [χάρτης, live, video]

epa11458448 A handout photo made available by Vigili del Fuoco (VVF), the Italian National Fire Brigade, and taken from a helicopter shows an intense cloud of lava ashes and pyroclastic materials rising from the ‘Sciara del Fuoco’ scree slope on Stromboli, Italy, 04 July 2024. EPA/VIGILI DEL FUOCO HANDOUT




Στην Ιταλία, τα ηφαίστεια Στρόμπολι και Αίτνα… βρυχώνται.Στο νησί Στρόμπολι η Πολιτική Προστασία ανέβασε το επίπεδο επιφυλακής στο κόκκινο, ενώ κρατήρας της Αίτνας στη Σικελία εκτόξευσε τόνους στάχτης στην κοντινή πόλη της Κατάνια, με αποτέλεσμα να κλείσει προσωρινά το αεροδρόμιο.

Τα δύο κύρια ενεργά ηφαίστεια της Σικελίας, Στρόμπολι και Αίτνα, αυξάνουν τη δραστηριότητά τους τις τελευταίες ώρες, και το κάνουν εν μέσω θερινής τουριστικής περιόδου.

Η δραστηριότητα του ηφαιστείου που βρίσκεται στο νησί Στρόμπολι, κοντά στη Σικελία, ανησυχεί την Ιταλική Πολιτική Προστασία. Το ηφαίστειο εκρήγνυται σχεδόν αδιάλειπτα αλλά τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο έχει σαφώς ενταθεί.

Λάβα και πετρώματα έφτασαν μέχρι τη θάλασσα, στο μικρό αυτό νησί του αρχιπελάγους των Εόλιε, των Αιολίδων Νήσων. Η Ιταλική Πολιτική Προστασία όπως έγινε γνωστό, βρίσκεται σε φάση «προληπτικού συναγερμού» αν και μέχρι τώρα δεν απειλούνται τα σπίτια των λιγοστών κατοίκων.

Από στόμιο που δημιουργήθηκε σε ύψος επτακοσίων μέτρων, συνεχίζεται η εκτόξευση πυρακτωμένων πετρωμάτων, όπως και λάβας ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί μεγάλο «σύννεφο στάχτης».

Σε ανακοίνωσή της, η Πολιτική Προστασία ζήτησε από τους κατοίκους και τους τουρίστες να πληροφορούνται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης, ερχόμενοι σε επαφή και με τους εκπροσώπους της στο νησί.

Tο νησί Στρόμπολι δεν ξεπερνά σε έκταση τα 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι μόνιμοι κάτοικοί του, τον χειμώνα, είναι μόλις 497.

Στην Αίτνα, το υψηλότερο ηφαίστειο της Ευρώπης, ένα σύννεφο στάχτης λάβας υψώθηκε για 4,5 χλμ από τον κρατήρα Voragine, το οποίο βρίσκεται στα 2.900 μέτρα υψόμετρο.

via Google Maps

Αποτέλεσμα ήταν τη νύχτα να υπάρξουν θεαματικές εκρήξεις και συντριβάνια λάβας, άλλα και ταλαιπωρία, εφόσον βρέχει τέφρα στη νοτιοανατολική περιοχή της Αίτνας και μέχρι την Κατάνια, με αποτέλεσμα σήμερα το πρωί να δοθεί εντολή κλεισίματος του αεροδρομίου της πόλης μέχρι το απόγευμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ertnews.gr, Κρίστιαν Μαυρής
Ρώμη Ιταλία

Ανεπιθύμητος στο Βερολίνο ο ακάλεστος Ερντογάν: Διπλωματική κρίση και έντονο παρασκήνιο με φόντο το Euro και την ακραία πρόκληση των Γκρίζων Λύκων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: