Την επιστροφή ποσού €68.608.438,46, που αποτελεί την ευρωπαϊκή χορηγία που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα προς την ΕΤΥΦΑ, ως το συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση διεκδικεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) σε σχέση με το έργο του τερματικού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Φωτογραφία από βίντεο, OmegaLive
Πρόσθετη οικονομική… τρύπα δημιουργεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να ζητήσει πίσω τα 68, 6 εκατομμύρια που έριξε μέχρι σήμερα στο τερματικό του Βασιλικού, ενώ θα κρατήσει στα ταμεία της τα υπόλοιπα 32,4.
Για τους τύπους φαίνεται ότι δόθηκε η διορία των 30 ημερών στη Δημοκρατία προκειμένου να απαντήσει, στην επιστολή που εστάλη στις 24 Ιουλίου σύμφωνα με τον υπουργό ενέργειας, και εύλογα γεννάται το ερώτημα πως θα αναπληρωθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, δεδομένης της κυβερνητικής διαβεβαίωσης ότι το έργο θα υλοποιηθεί.
Ενδεχομένως να κληθεί να τα καταβάλει ο κύπριος καταναλωτής, λέει ο καθηγητής στον τομέα ενέργειας, Κωνσταντίνος Χατζηστάσου.
Τόνισε, ωστόσο πως δεν είναι ο μόνος παράγοντας που θα προσμετρηθεί με κυριότερο το μέλλον του προμηθέα.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Omega και τη Χριστίνα Μαύρου, ο καθηγητής στον τομέα της ενέργειας, κ. Κωνσταντίνος Χατζηστάσου ανέφερε ότι «Το μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα είναι έτοιμη η προβλήτα και θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα χρόνο για να τελειώσει και στο ενδιάμεσο αν θα χρειαστεί να ενοικιάσουμε άλλο πλοίο για να αποθηκεύσουμε και να εισάγουμε φυσικό αέριο».
Στην εξίσωση μπαίνει φυσικά και η τιμή αγοράς υγροποιημένου φυσικού , αλλά και το κόστος αγοράς ρύπων που η δημοκρατία καταβάλλει λόγω καύσης μαζούτ, μέσω χρέωσης στις τιμές ηλεκτρικού 256 εκατομμύρια το 2023.
Με τον κ. Χατζηστάσου να λέει:
«Φαίνεται να υπερτερεί οριακά να ενοικιάσουμε ένα FSRU αλλά υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Αυξομείωση στις τιμές φυσικού αερίου, το γεγονός ότι θα ενοικιάσουμε αυτό το FSRU για μικρό χρονικό διάστημα, το κόστος μπορεί να είναι 100 χιλιάδες δολάρια την ημέρα./6,50 Τουλάχιστον στα δυο επόμενα χρόνια είναι δύσκολο να φανταστώ ότι η τιμή του ηλεκτρισμού στην Κύπρο θα μειωθεί».
Άξονας όλων των κινήσεων, τονίζει, να μην πληρώσουν οι καταναλωτές το κόστος των λαθών που έγιναν και η διασφάλιση του οφέλους, κάτι που ερμηνεύεται σε ουσιαστική μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού.Κάτι που κατά τον ίδιο απαιτεί έναν εμπεριστατωμένο, ολικό σχεδιασμό.
Σε πολιτικό επίπεδο πάντως…τα κόμματα ακονίζουν τα μαχαίρια τους για την έκτακτη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής ενέργειας την ερχόμενη Τρίτη όπου θα συζητηθεί το τερματικό βασιλικού, αλλά και η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης με υποθαλάσσιο καλώδιο, παρουσία υπουργού ενέργειας, γενικού ελεγκτή, γενικού διευθυντή υπουργείου οικονομικών, ηγεσίας ΕΤΥΦΑ και πολλών άλλων.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE