Οι Βρετανοί μίλησαν και τιμώρησαν: Σαρωτική νίκη με 410 έδρες για τους Εργατικούς μετά από 14 χρόνια δείχνουν τα exit polls * Ταπεινωτική ήττα με 131 έδρες για τους Τόρις

epa11456399 Labour Party leader Sir Keir Starmer arrives at a polling station to vote during the British General Election in London, Britain, 04 July 2024. Britons are heading to the polls to elect new members of Parliament following the call by Britain’s Prime Minister Sunak for a snap election. EPA/NEIL HALL




Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως στο αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει το βλέμμα της όλη η Ευρώπη και η διεθνής πολιτική σκηνή.

Βέβαια, δεν συνέβη η έκπληξη καθώς τα exit polls που δημοσιεύθηκαν αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες στις 10μμ τοπική ώρα [μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας] επιβεβαίωσαν τον σαρωτικό άνεμο που έχει στα πανιά του το Εργατικό Κόμμα του σερ Κιρ Στάρμερ.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το BBC, τα exit polls δίνουν στους Εργατικούς 410 έδρες, στους Συντηρητικούς 131, στους Φιλελεύθερους 61. Υπενθυμίζεται πως για την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο απαιτούνται 326 έδρες. 

Ενδιαφέρον έχει πως για πρώτη φορά μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες το κόμμα Reform UK του “πρωτοπόρου” του Brexit, Φάραζ κατάφερε να αποσπάσει – βάσει των exit polls – 13 έδρες, ενώ ΄το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας συγκεντρώνει 10.

H καταμέτρηση αναμένεται να είναι μια μακρά διαδικασία, με μια εικόνα των αποτελεσμάτων να δίνει την πραγματική εικόνα γύρω στις 4πμ [6πμ ώρα Ελλάδας].

Οι Βρετανοί προσέρχονταν από το πρωί στις κάλπες με καταφανές το κλίμα να ευνοεί τους Εργατικούς για μια ιστορική νίκη που τους φέρνει ξανά στην διακυβέρνηση της χώρας μετά από 14 ολόκληρα χρόνια.

Η συμμετοχή θεωρείται ικανοποιητική, καθώς κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με το 2019, περίπου στο 67%. Αναλυτές ανέφεραν ότι αυτό δεν θα επηρεάσει ούτε αρνητικά ούτε θετικά τις δημοσκοπήσεις, μάλλον θα τις επαληθεύσει.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν να γίνουν εκλογές καλοκαίρι πάνω από 100 χρόνια, γεγονός που ίσως αποτυπωθεί στις κάλπες. Επίσης, δημοσκόποι αλλά και δημοσιογραφικές έρευνες έχουν ανιχνεύσει ότι υπήρχε ένας εφησυχασμός στους πολίτες, επειδή ακριβώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν σαρωτική νίκη των Εργατικών, κάποιοι ίσως να μην πήγαν καν να ψηφίσουν.

Οι άμεσες επιπτώσεις για την “ελίτ” των Τόρις

Εκτός από την απώλεια της κυβερνητικής εξουσίας, στην περίπτωση που ο νυν πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ χάσει την έδρα του, θα πρέπει να γίνουν εκλογές άμεσα για να αναλάβει την ηγεσία του συντηρητικού Κόμματος κάποιος άλλος. Εάν αυτό συμβεί, θα είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός δεν επανεκλέγεται, ανεξαρτήτως συνολικου αποτελέσματος. Παράλληλα, πολλά ηχηρά ονόματα  που βρίσκονται στο υπουργικό συμβούλιο μπορεί να χάσουν την έδρα τους.

“Έχετε 4 ώρες για να αποτρέψετε μια σούπερ πλειοψηφία των Εργατικών που θα προκαλέσει αύξηση των φόρων για το υπόλοιπο της ζωής σας”, δήλωνε νωρίτερα ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Η Βουλή των Κοινοτήτων αποτελείται από 650 έδρες, κάθε μία από τις οποίες αντιπροσωπεύει μια εκλογική περιφέρεια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην προηγούμενη Βουλή, η οποία διαλύθηκε στις 30 Μαϊου, οκτώ μέρες μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών από τον Σούνακ, συμμετείχαν 13 κόμματα, με τους Συντηρητικούς να κατέχουν 344 έδρες (52,9%), τους Εργατικούς 205 έδρες, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας 43, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες 15, ενώ τις υπόλοιπες 43 έδρες κατείχαν εννέα άλλα κόμματα και 17 ανεξάρτητοι βουλευτές.

  • Ο Εργατικός Κιρ Στάρμερ, ένας 61χρονος πρώην δικηγόρος, αναμένεται λοιπόν να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ την Παρασκευή.

Με πληροφορίες από BBC/Reuters

Τα μεσάνυχτα ο Κιρ Στάρμερ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας με τρομακτική πλειοψηφία: Οι Τόρις πληρώνουν ακριβά Σούνακ, Τρας και Μπόρις [live, videos]

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: