Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο ήταν ένα κομβικό γεγονός, με τις ρίζες του σε εθνοτικές εντάσεις και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς: Η “διάγνωση” της εφημερίδας Jerusalem Post

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, επισκέφθηκε το κτήριο όπου στεγαζόταν ο Ελεύθερος Ραδιοσταθμός Πάφου και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974. Φωτογραφία Ανδρέας Λουκαϊδης, ΓΤΠ, PIO




Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας The Jerusalem Post δημοσιεύτηκε (14.07.) άρθρο του Alex Winston με τίτλο «Η κρίση της Κύπρου και η τουρκική εισβολή του 1974- 50 χρόνια μετά».

Στον υπότιτλο σημειώνει ότι «Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο υπήρξε ένα κομβικό γεγονός στην ιστορία του νησιού, που είχε τις ρίζες του σε μακροχρόνιες εθνοτικές εντάσεις και στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό».

Ακολούθως επισημαίνονται τα σημαντικότερα σημεία του δημοσιεύματος:

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan)  κι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτων.

Συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, ενώ ο Erdogan τόνισε τη διαρκή δέσμευση της Τουρκίας προς την κατεύθυνση της καλλιέργειας πνεύματος αλληλεγγύης με την Ελλάδα, που να βασίζεται σε σχέσεις καλής γειτονίας, υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχίσουν να ενισχύονται.

Ωστόσο, οι σχέσεις καλής γειτονίας έχουν περάσει στη διάρκεια των ετών από πολλές Συμπληγάδες. Το Σάββατο, 20 Ιουλίου, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Πρόδρομος της εισβολής υπήρξε ένα ελληνικό πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο υπήρξε μια περίπλοκη σύγκρουση με ιστορικές ρίζες και σημαντικές γεωπολιτικές επιπτώσεις στη μεσογειακή αρένα. (…)

Ο συντάκτης αναφέρεται στα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στο Κυπριακό ζήτημα, σε μια αναδρομή που ξεκινά από το 1960 κι εκτείνεται έως το Σχέδιο Ανάν (Annan Plan) του 2004.

Το σχέδιο, όπως σημειώνει, «έγινε αποδεκτό από τους Τουρκοκύπριους, αλλά απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους σε δημοψήφισμα, καταδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη δυσπιστία και τις αποκλίνουσες φιλοδοξίες των δύο πλευρών. Μέχρι σήμερα, στην πρωτεύουσα του νησιού, Λευκωσία, μπορεί κανείς να δει τείχη και συνοριακούς σταθμούς που χωρίζουν την πόλη στα δύο».

Και καταλήγει το δημοσίευμα:

Το Κυπριακό έχει αφήσει βαθιές πληγές στο νησί και στους ανθρώπους του. Η διχοτόμηση της Κύπρου έχει εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη, έχει διαιωνίσει τη δυσπιστία και περιπλέξει τις διεθνείς σχέσεις του νησιού. (…)

Οι προσπάθειες επίλυσης συνεχίζονται με περιοδικές συνομιλίες και μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών κι άλλων διεθνών παραγόντων. Ωστόσο, ο δρόμος προς τη συμφιλίωση παραμένει γεμάτος προκλήσεις. (…)

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο υπήρξε ένα κομβικό γεγονός στην ιστορία του νησιού, με τις ρίζες του σε μακροχρόνιες εθνοτικές εντάσεις και στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό.

Η εισβολή είχε ως αποτέλεσμα τη διχοτόμηση του νησιού, δημιουργώντας μια κληρονομιά διχασμού που διατηρείται μέχρι σήμερα.

Παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες συμφιλίωσης, μια διαρκής επίλυση της κρίσης παραμένει ανέφικτη, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία και πολυπλοκότητα αντιμετώπισης ιστορικών αδικιών και της επίτευξης ειρήνης.

ΠΗΓΗ: The Jerusalem Post, Alex Winston – The Cyprus crisis and Turkish invasion of 1974 – 50 years on – The Turkish invasion of Cyprus in 1974 was a pivotal event in the island’s history, rooted in long-standing ethnic tensions and geopolitical rivalries

Απαράδεκτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Κινδυνολογεί, ομιλεί για για «επικίνδυνες καταστάσεις» στη νεκρή ζώνη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: