Η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων κα Άννα Αριστοτέλους με εκτοπισμένους κατοίκους της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας. Φωτογραφία via Omega Live
Η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Άννα Αριστοτέλους παρέστη την Κυριακή στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο πεσόντων και δολοφονηθέντων Αφαντιτών και στη δέηση για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της Αφάνειας, στον Ιερό Ναό Αγίου Αρτεμίου, στο Δάλι.
Σημείωσε πως η θυσία τους χαλυβδώνει τη θέληση για απελευθέρωση.
Εκφωνώντας τον επιμνημόσυνο λόγο έδωσε παράλληλα την υπόσχεση πως δεν θα ξεχάσουμε τη θυσία τους, θα τους τιμούμε και θα τους μνημονεύουμε, για να θυμούνται οι παλαιότερες και να μαθαίνουν οι νέες γενιές.
«Η θυσία των Αφαντιτών, των Ασσιωτών και όλων των υπολοίπων θυμάτων της τουρκικής εισβολής, χαλυβδώνει τη θέληση όλων μας για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας» πρόσθεσε.
Ανέφερε ακολούθως ότι από τους δεκαέξι Αφαντίτες αγνοούμενους που άφησε πίσω της η τουρκική εισβολή, οι πλείστοι έχουν ταυτοποιηθεί, προσθέτοντας πως παραμένει άγνωστη η τύχη του Χριστοφή Γιαννή, του Νικόλα Μιχαήλ, του Γιακουμή Χατζηνικόλα και της Κακουλλούς Κώστα.
Στο επιμνημόσυνο λόγο της η κ. Αριστοτέλους έκανε αναφορά στις συνθήκες υπό τις οποίες έκαστος εκ των 16 συνελήφθη και κατέστη αγνοούμενος, αλλά και στη διαδικασία ταυτοποίησης των λειψάνων, συμπληρώνοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν «φάρο» για τις νεότερες γενιές, καθώς ως άνθρωποι του μόχθου που επέλεξαν τη δύσκολη διαδρομή “μας κάνουν πιο δυνατούς, πιο ώριμους και πιο αποφασισμένους”.
Μήνυμα στήριξης προς τους εκτοπισμένους κατοίκους της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας μετέφερε η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Άννα Αριστοτέλους, η οποία παρευρέθηκε στη Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στην Εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο κατεχόμενο χωριό, το Σάββατο.
Σε ομιλία της, σύμφωνα με ανακοίνωση, η κ. Αριστοτέλους διαβεβαίωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι δίπλα σας και σας στηρίζει για να πετύχουμε το καλύτερο για τους ανθρώπους που εδώ και 50 χρόνια παραμένουν μακριά από τον τόπο που γεννήθηκαν».
«Είναι τιμή μου που βρίσκομαι εδώ και ευχαριστώ τον Κοινοτάρχη Παρτελλή Χατζηφεσά και το Κοινοτικό Συμβούλιο για την πρόσκληση. Η συνεργασία που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο, βασιζόμενη στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση, τη στήριξη, αλλά και στον αγώνα ώστε να κρατηθεί η μνήμη του χωριού άσβεστη για το σύνολο των Μαρωνιτών, θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση και συνέπεια», ανέφερε η κ. Αριστοτέλους.
Η κ. Αριστοτέλους ανέφερε πως με ανάμεικτα συναισθήματα χαράς, απεριόριστης συγκίνησης και υπερηφάνειας έδωσε το παρών της στη Θεία Λειτουργία, αφού το χωριό εδώ και 50 χρόνια δεν είναι προσβάσιμο, καθώς έχει χαρακτηριστεί αυθαίρετα από το κατοχικό καθεστώς ως ούτω καλούμενη «στρατιωτική ζώνη».
Διαπίστωσε, όπως είπε, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και την ταλαιπωρία που υφίστανται οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του χωριού για να μεταβούν στην Αγία Μαρίνα, για να πατήσουν έστω και για λίγο στα «Άγια χώματα του χωριού τους», τις δύο φορές το χρόνο που επισκέπτονται την Εκκλησία για να τελέσουν Θεία Λειτουργία, που είναι και η μοναδική επαφή με το χωριό τους.
ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΑΓΚ
Λευκωσία, Κύπρος
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE