Η σημασία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας την 20η Ιουλίου: Απαιτείται η στήριξη και η αλληλεγγύη της Μητέρας Πατρίδας στον Ελληνισμό της Κύπρου

Kyriakos MITSOTAKIS, Prime Minister, Greece. Copyright: European Union




Κύριο άρθρο του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ – Λευκωσία

Για πρώτη φορά Έλληνας Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί και θα μιλήσει σε αντικατοχική εκδήλωση στην Κύπρο, την 20η Ιουλίου,μαύρη  επέτειο της εισβολής της Τουρκίας στο νησί.

Από το 1974 και εντεύθεν συνήθως στην μεγάλη εκδήλωση, που πραγματοποιείται στο προεδρικό με ομιλητή τον εκάστοτε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμμετείχαν εκπρόσωποι των κομμάτων στη Βουλή των Ελλήνων και ενίοτε και εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης. Ουδέποτε, όμως, Έλληνας Πρωθυπουργός ερχόταν στο νησί για την εκδήλωση.

Όπως συναφώς αποκάλυψε προ ημερών ο «Φ», το ταξίδι Μητσοτάκη προέκυψε με πρωτοβουλία της Λευκωσίας.

Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διάρκεια της οποίας ο Κύπριος ηγέτης προσκάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να παραστεί στην κεντρική αντικατοχική εκδήλωση καταδίκης της συνεχιζόμενης κατοχής, που οργανώνει η Κυπριακή Δημοκρατία κάθε χρόνο στο προεδρικό.

  • Τι σημαίνει αυτό το ταξίδι κι αυτή η παρουσία; Έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη στην Κυπριακή Δημοκρατία, τον ελληνισμό στην Κύπρο από την Ελληνική Δημοκρατία.

Θα είναι και μια απάντηση στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της κατοχικής πλευράς. Σημειώνεται ότι στα κατεχόμενα θα βρίσκεται για τα πανηγύρια που θα οργανωθούν εκεί για να γιορτάσουν την εισβολή και από το 1974 και εντεύθεν κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ στο νησί και των δυο, ο ένας στις ελεύθερες περιοχές και ο άλλος στα κατεχόμενα, προφανώς και πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν έχει ξαναγίνει. Είναι παρουσίες, που έχουν να κάνουν τόσο με την ουσία όπως και με τη σημειολογία.

Η μία επίσκεψη, αυτή του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι επίσημη, νόμιμη και στηρίζει τη νομιμότητα. Η άλλη επίσκεψη, εκείνη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι παράνομη και η παρουσία της συνδέεται με τη διαιώνιση της κατοχής και της παρανομίας.

Γι’ αυτό και έχει σημασία η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού. Και για σκοπούς ουσίας, συμβολισμού αλλά και σημειολογίας.

Είναι γι αυτό που θεωρούμε σημαντική και την πρόκληση που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό αλλά και για το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδεχθεί και θα έλθει στο νησί, καθώς αυτή η εξέλιξη στέλνει πολλά μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες.

Θα αναμένουμε και τα μηνύματα που θα σταλούν από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής του.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Επικίδυνα και συγκεκριμένης στόχευσης τα παραμύθια του Φιντάν: Η κατοχική Τουρκία δεν μπορεί να κρίνει καμία χώρα καθώς κρίνεται η ίδια για την επεκτατική της πολιτική

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: