Το πρόβλημα με τους μετανάστες στη Νεκρή Ζώνη και το τερματικό στο Βασιλικό δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων, την Παρασκευή

FILE PHOTO: Οι εφημερίδες της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η έναρξη διεξαγωγής έρευνας από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τις συνθήκες και τους όρους ανάθεσης της κατασκευής τερματικού φυσικού αερίου στο Βασιλικό το 2019, η επίδειξη ισχύος και μαχητικότητας σε εκδήλωση για τα 60χρονα της Εθνικής Φρουράς και το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» για τους πρόσφυγες στη Νεκρή Ζώνη, είναι μεταξύ των θεμάτων που δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Παρασκευής. Προβάλλονται επίσης, θέματα που αφορούν τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων, την οικονομία, εργασιακά και το Κυπριακό.

H «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Διεθνείς διαστάσεις για τους εγκλωβισμένους στη νεκρή ζώνη», γράφει στο κύριο θέμα της ότι ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» κατακρίνει την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη σημειώνοντας ότι οι 53 αιτούντες για άσυλο κοιμούνται σε σκηνές από τις 15 Μαΐου. Αλλού γράφει ότι η διαφθορά εμποδίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν μεταξύ κυπριακών εταιρειών. Σε άλλο θέμα γράφει για έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για ενδεχόμενη απάτη και κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για το τερματικό LNG στο Βασιλικό.

«Ευρωπαϊκή έρευνα για το σκάνδαλο του τερματικού», τιτλοφορεί το κύριο θέμα του ο «Πολίτης» και αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα διερευνήσει τις συνθήκες και τους όρους ανάθεσης του έργου κατασκευής τερματικού φυσικού αερίου στο Βασιλικό το 2019. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ιρανός που σχεδίαζε δολοφονίες κατά Ισραηλινών βρισκόταν στην Κύπρο από το 2002, ενώ άλλαξε και το όνομά του και του δόθηκε και καθεστώς πρόσφυγα. Αλλού γράφει ότι το Φθινόπωρο αναμένονται οι πρώτες επενδύσεις του Cyprus Equity Fund το οποίο θα διαθέτει 37,5 εκατ. ευρώ για απόκτηση μετοχών σε νεοφυείς και καινοτόμες κυπριακές εταιρείες.

 Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Η έρευνα έμεινε στα συρτάρια» γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αποφάσισε από τον περασμένο Μάρτιο τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η ΕΤΥΦΑ κατακύρωσε την προσφορά για το έργο στο Βασιλικό σε κοινοπραξία υπό την κινεζική CPP με χρηματοδότηση από την ΕΕ 100 εκατ. ευρώ. Σε άλλο θέμα προβάλει δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριου Χαρτσιώτη, ότι κοστίζουν ακριβά οι αγώνες υψηλού κινδύνου, με την Πολιτεία να επιμένει στην μη μετακίνηση φιλάθλων στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα προτάσσοντας το τεράστιο κόστος. Αλλού γράφει για επίδειξη ισχύος και μαχητικότητας σε εκδήλωση για τα 60χρονα της Εθνικής Φρουράς που αποτελεί ασπίδα για την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Έρευνα για το τερματικό για ενδεχόμενη απάτη, κατάχρηση κονδυλίων και διαφθορά», τιτλοφορεί η «Χαραυγή» το κύριο θέμα της, και γράφει ότι σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για το σκάνδαλο του τερματικού LNG στο Βασιλικό. Σε άλλο θέμα προβάλει αναφορές της ΠΕΟ ότι με οργάνωση και με συλλογική διεκδίκηση οι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα να βελτιώνουν τους μισθούς και το πλαίσιο εργασίας τους. Αλλού γράφει ότι υπεγράφη χθες στο Υπουργείο Εργασίας, η πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας που καλύπτει σχεδόν 3.000 εργαζόμενους στον κλάδο διανομής και ταχυμεταφορών.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο «Έρευνα από την ΕΕ για το τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου», γράφει ότι η έρευνα στοχεύει σε πιθανή απάτη και διαφθορά σε έργο ύψους 542 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, παρακολούθησε την Πέμπτη τους επιχειρησιακούς ελιγμούς της Εθνικής Φρουράς, σε εκδήλωση για τα 60χρονα της Εθνικής Φρουράς. Αλλού γράφει ότι ταινία σεξουαλικού περιεχομένου γυρίστηκε παράνομα στο αρχαίο θέατρο Κουρίου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» κάτω από τον τίτλο «ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ: Λύση; Ούτε γι’ αστείο» αναφέρει, στο κύριο της θέμα, ότι έπεσαν οι μάσκες με τις «αποκαλύψεις Μαρινάκη» για τελικό σχέδιο λύσης των Ηνωμένων Εθνών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ερωτηματικά προκαλεί η εξαγγελία από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη για «νέο δόγμα» Ελλάδας-Κύπρου. Αλλού γράφει ότι οι ντελιβεράδες δείχνουν τον δρόμο και αναφέρεται στην πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Η επίσης εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι», υπό τον τίτλο «Περίεργη κινητικότητα στο Κυπριακό» γράφει ότι υπάρχουν αντιφάσεις και θολό τοπίο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι επαναπατρίστηκαν από το Μόναχο οι τελευταίες 60 κυπριακές αρχαιότητες της «υπόθεσης Ντικμέν». Αλλού γράφει ότι στον Σεπτέμβρη στρέφεται η προσοχή επενδυτών και αποταμιευτών για τη μείωση των επιτοκίων.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Παρερμηνεύτηκε η δήλωσή του για την Κύπρο λέει ο Παύλος Μαρινάκης: Αναμένουμε σχεδιασμό συνολικά, δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο λύσης…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: