Η Ουκρανία κτύπησε τους Ρώσους σε καλά φρουρούμενη περιοχή κοντά στην Κριμαία: Έπληξε με drones λιμάνι και πορθμείο, ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες

FILE PHOTO: epa11492369 A couple in uniform hold hands as they pass Ukrainian national flags set up commemorating fallen Ukrainian soldiers, at Independence Square in Kyiv, Ukraine, 23 July 2024, amid the Russian invasion. EPA, SERGEY DOLZHENKO




Η Ουκρανία έπληξε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ένα πορθμείο, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων, μέσα σε λιμάνι του Στενού του Κερτς που χωρίζει την ηπειρωτική Ρωσία από την Κριμαία, μια πολύ καλά φρουρούμενη περιοχή, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι ρωσικές περιφερειακές αρχές.

Οι τέσσερις τραυματίες, δύο εκ των οποίων είναι σε σοβαρή κατάσταση, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, δήλωσαν οι αρχές του Κρασνοντάρ, στη νοτιοδυτική Ρωσία.

Το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού δήλωσε, από την πλευρά του, ότι το ναυτικό του “προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο εχθρικό φορτηγό πλοίο Slavianin”, το οποίο “χρησιμοποιείτο για τη μεταφορά εμπορευμάτων στρατιωτικής χρήσης”.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η επίθεση πραγματοποιήθηκε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έπληξαν το λιμάνι, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τη γέφυρα της Κριμαίας, το εμβληματικό ρωσικό έργο που έχει ήδη στοχοποιηθεί πολλές φορές από την Ουκρανία.

Το πλοίο αυτό βρισκόταν στο λιμάνι του Καυκάζ, στο Στενό του Κερτς, το οποίο συνδέει ακτοπλοϊκά την ηπειρωτική Ρωσία και τη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε το 2014 στη Ρωσική Ομοσπονδία. Εμπορεύματα περνούν από αυτό το λιμάνι.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το ταξίδι με οχηματαγωγό έως την Κριμαία είχε ανασταλεί μετά την πολυδάπανη κατασκευή της γέφυρας που συνδέει τη χερσόνησο με τη Ρωσία. Ο διάπλους επαναλήφθηκε μετά την έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού που κατέστρεψε αυτό το έργο το 2022, μια επίθεση που αποδόθηκε στην Ουκρανία.

Η γέφυρα της Κριμαίας, η οποία εκτείνεται στο Στενό του Κερτς, δέχθηκε επίσης επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ουκρανικού ναυτικού, τον Ιούλιο του 2023, η οποία προκάλεσε σημαντικές ζημιές και τον θάνατο δύο αμάχων.

Παρότι η γέφυρα είχε χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό στην αρχή της σύγκρουσης από τον ρωσικό στρατό για τη μεταφορά εξοπλισμού στους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία, οι απειλές που βαρύνουν τη συγκεκριμένη υποδομή ώθησαν τις αρχές να αναπτύξουν άλλους διαύλους υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στο μέτωπο, η Ουκρανία είχε πολλές επιτυχίες στη Μαύρη Θάλασσα, πλήττοντας επανειλημμένα ρωσικά λιμάνια ή πλοία και κυρίως βυθίζοντας το καταδρομικό Moskva τον Απρίλιο του 2022.

  • Ο στρατιωτικός νόμος παρατείνεται για άλλους 3 μήνες

Το ουκρανικό κοινοβούλιο παρέτεινε τον ισχύοντα στρατιωτικό νόμο και την επιστράτευση που κήρυξε για άλλους τουλάχιστον τρεις μήνες, ως τις αρχές Νοεμβρίου, όπως αναμενόταν, ανέφεραν χθες μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας, επικαλούμενα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας.

Η πλειοψηφία των μελών του σώματος ενέκρινε τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Θεωρητικά, η ισχύς των δυο μέτρων θα εξέπνεε τη 12η Αυγούστου εάν δεν ανανεωνόταν.

Επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος και διατάχθηκε επιστράτευση μετά την εισβολή των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Έκτοτε, όσοι Ουκρανοί υπόκεινται στην επιστράτευση —αφορά όλους τους άρρενες ανεξαιρέτως στο ηλικιακό φάσμα 18-60 ετών— απαγορεύθηκε να εγκαταλείπουν την επικράτεια, πλην εξαιρετικών περιστάσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μόσχα, Russian Federation
ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
Κίεβο, Ukraine

Διπλωματικός “πυρετός” μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας (video): Συναγερμός και προσπάθεια για να πέσουν οι τόνοι, η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλει το παράνομο Τουρκολυβικό Μνημόνιο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: