Μετεκλογική οργή στην Βενεζουέλα: Τουλάχιστον ένας νεκρός σε διαδηλώσεις κατά της νίκης Μαδούρο* Φόβος για κύμα μεταναστών προς ΗΠΑ [video]

People ride through the streets on motorcycles during a protest against the results of the presidential elections, in Caracas, Venezuela, 29 July 2024. EPA/Henry Chirinos




Το αίμα που είχε προβλέψει ο Νικολάς Μαδούρο, μετά τις εκλογές της Κυριακής, σε περίπτωση μη εκλογής του, χύνεται τελικά στην Βενεζουέλα.

Η αμφισβητούμενη από την αντιπολίτευση νίκη του πολιτικού κληρονόμου του Ούγκο Τσάβες έχει προκαλέσει οργή σε χιλιάδες Βενεζουελάνους, οι οποίοι το απόγευμα της Δευτέρας (τοπική ώρα) ξεχύθηκαν στους δρόμους του Καράκας, με την παρουσία της αστυνομίας να είναι ιδιαίτερα έντονη.

Την ίδια ώρα η αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος από το εξωτερικό είναι έντονη. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποσύρει το διπλωματικό προσωπικό της από επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «επέμβαση» των κυβερνήσεών τους στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, αφού έθεσαν υπό αμφισβήτηση την επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στο αξίωμα στις εκλογές της Κυριακής. 

Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας την επομένη του ισχυρισμού του προέδρου Νικολάς Μαδούρο ότι κέρδισε. Μερικοί διαδηλωτές περπάτησαν για χιλιόμετρα από τις παραγκουπόλεις στα βουνά που περιβάλλουν την πόλη, προς το προεδρικό μέγαρο.

Εφοδιασμένοι με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών, αστυνομικοί επενέβησαν εναντίον διαδηλωτών, οι οποίοι εκσφενδόνιζαν πέτρες, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, στη συνοικία Τσακάο, στο κεντροανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

  • «Τουλάχιστον ένας» άνθρωπος έχασε τη ζωή του, έκανε γνωστό η μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal, ειδικευμένη στη υπεράσπιση πολιτικών κρατουμένων.

Άλλοι 46 συνελήφθησαν.




Επιμένει στη νίκη της η αντιπολίτευση 

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα πως η αντιπολίτευση μπορεί να «αποδείξει» τη «νίκη» του υποψηφίου της, του Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια.

«Έχουμε τρόπο να αποδείξουμε την αλήθεια», είπε η κυρία Ματσάδο, επιμένοντας πως η αντιπολίτευση διαθέτει «απόδειξη» της νίκης της με «το 73%» των ψήφων. Σύμφωνα με την καταμέτρηση της αντιπολίτευσης, ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια έλαβε 6,27 εκατ. ψήφους, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο 2,7 εκατομμύρια.

Οι δηλώσεις της κυρίας Ματσάδο, η οποία αποκλείστηκε από τη διαδικασία, έγιναν αφού το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE) ανακήρυξε νικητή των εκλογών τον πρόεδρο Μαδούρο, που σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση έλαβε πάνω από 51% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του κ. Γκονσάλες Ουρούτια περί το 44%.

Συνεδριάζει ο ΟΑΚ

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως την Τετάρτη θα διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση του διαρκούς συμβουλίου του για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στη Βενεζουέλα.

Η συνεδρίαση προγραμματίζεται να αρχίσει στις 15:00 (τοπική ώρα· στις 22:00 ώρα Ελλάδας) στην έδρα του περιφερειακού οργανισμού στην Ουάσιγκτον, κατόπιν αιτήματος 12 κρατών μελών του.

Την αύξηση των μεταναστών από Βενεζουέλα προς ΗΠΑ προβλέπει ο Παναμάς

Ο πρόεδρος του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο προέβλεψε χθες Δευτέρα ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών από τη Βενεζουέλα που διασχίζουν τη ζούγκλα του Νταριέν, στα σύνορα της Κολομβίας με τη χώρα του, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στις ΗΠΑ, την επομένη της —αμφισβητούμενης από την αντιπολίτευση, τη δική του και άλλες κυβερνήσεις— επανεκλογής του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Από την αρχή της χρονιάς, έχουν διασχίσει το επικίνδυνο τμήμα της ζούγκλας πάνω από 200.000 άνθρωποι, τα δύο τρίτα των οποίων ήταν πολίτες της Βενεζουέλας, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα των παναμαϊκών αρχών.

Protesters clash with the Bolivarian National Guard (GNB) over the results of the presidential elections in Caracas, Venezuela, 29 July 2024. EPA/Henry Chirinos

«Νομίζω, παρότι ελπίζω να απατώμαι, ότι η ροή των πολιτών της Βενεζουέλας (σ.σ. που διασχίζουν το Νταριέν) θα αυξηθεί, για τους προφανείς λόγους. Πρέπει να λάβουμε τις αποφάσεις που επιβάλλονται για να προστατεύσουμε τη ζωή τους, τη σωματική τους ακεραιότητα και να επιτρέψουμε σε ανθρώπους που θέλουν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ να το κάνουν», είπε ο κ. Μουλίνο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο πρόεδρος του Παναμά γνωστοποίησε εξάλλου πως αποσύρεται το διπλωματικό προσωπικό της χώρας από τη Βενεζουέλα κι αναστέλλονται οι διμερείς σχέσεις, αμφισβητώντας, όπως και κυβερνήσεις άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, την εγκυρότητα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, που η αντιπολίτευση λέει πως κέρδισε εκείνη.

Για να μειώσουν τις μεταναστευτικές ροές, οι ΗΠΑ υπέγραψαν την 1η Ιουλίου συμφωνία με τον Παναμά, που προβλέπει χρηματοδότηση 6 εκατ. δολαρίων για τους επαναπατρισμούς μεταναστών. Το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης έχει μετατραπεί σε κεντρικό ζήτημα της εκστρατείας ενόψει των αμερικανικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

Την 11η Ιουλίου, οι αρχές του Παναμά ανακοίνωσαν πως έκλεισαν ορισμένα σημεία διέλευσης των συνόρων που χρησιμοποιούσαν μετανάστες, στην πλειονότητά τους πολίτες της Βενεζουέλας, αλλά και υπήκοοι Αϊτής, Ισημερινού, Κολομβίας, ακόμη και Κίνας. Ανέφεραν πως θα ανακατευθύνουν τους μετανάστες σε «ανθρωπιστική διέλευση» και κατόπιν θα τους αναλαμβάνουν διεθνείς οργανώσεις και οργανισμοί, όπως ο Ερυθρός Σταυρός, η UNICEF και η UNHCR.

Αποσύρουν τους διπλωμάτες τους οι χώρες της ΛΑΤΑΜ 

Το υπουργείο Εξωτερικών του Περού διέταξε χθες Δευτέρα τους διπλωμάτες της Βενεζουέλας που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα να εγκαταλείψουν την επικράτεια εντός 72 ωρών.

Η περουβιανή διπλωματία επικαλέστηκε στην ανακοίνωση της τις «αυθαίρετες αποφάσεις (…) του καθεστώτος της Βενεζουέλας».

Η κυβέρνηση της προέδρου Ντίνας Μπολουάρτε τόνισε νωρίτερα χθες πως δεν αποδέχεται αυτή που χαρακτηρίζει καταπάτηση της λαϊκής βούλησης στη Βενεζουέλα και γνωστοποίησε πως ανακάλεσε τον πρεσβευτή του Περού για διαβουλεύσεις.

Αλλά και ο ουρουγουανός υπουργός Εξωτερικών Ομάρ Παγκανίνι δήλωσε στο CNN ότι η κυβέρνησή του δεν θα αναγνωρίσει «ποτέ» τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο, καθώς η αντιπολίτευση ήταν αυτή που τις κέρδισε καθαρά, κατ’ αυτόν.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την αναστολή μέχρι νεοτέρας από αύριο Τετάρτη τις πτήσεις με προορισμό ή με προέλευση τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία, εξαιτίας της «ανάμιξης» των κυβερνήσεων των δυο χωρών στα εσωτερικά της.

Με πληροφορίες από REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Σοκ στη Βρετανία: Νεκρά δύο παιδιά από επίθεση 17χρονου με μαχαίρι * Άλλοι έντεκα τραυματίες – Αδιευκρίνιστα τα κίνητρα του δράστη [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: