Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα “μιλήσει” σήμερα δια της έκθεσης της: Θα σταλεί στο Γ.Γ. του ΟΗΕ, δεν προβλέπεται συνάντηση μαζί του σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα

Secretary-General António Guterres (left) meets with María Angela Holguín Cuéllar, Personal Envoy of the Secretary-General on Cyprus. Credit UN Photo, Loey Felipe




Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, θα αποστείλει σήμερα Τετάρτη την έκθεση της στον κ. Αντόνιο Γκουτέρες, ενημέρωσε την Hellas Journal πηγή του Διεθνούς Οργανισμού.

Το πρόγραμμα του Γ.Γ. του ΟΗΕ (ΕΔΩ) δεν συμπεριλαμβάνει συνάντηση με την Προσωπική Απεσταλμένη, η οποία προφανώς θα του αποστείλει την έκθεση με άλλο τρόπο. Βέβαια δεν αποκλείεται να προστεθεί αργότερα μία συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες.

Στην έκθεση θα κάνει σαφή αναφορά για τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου για την Κύπρο, είπε η ίδια πηγή, που αναμένει ότι με κάποιο τρόπο η κ. Ολγκίν Κουεγιάρ θα παραμείνει αναμεμειγμένη στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Την τελική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι θα αποφασίσει ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος φέρεται ότι θα αποφασίσει να εκμεταλλευθεί τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο για να έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, η κ. Ολγκίν Κουεγιάρ θα βρίσκεται σήμερα στη Νέα Υόρκη και ήδη έχει διευθετήσει συναντήσεις με αξιωματούχους των ενδιαφερομένων χωρών.

  • Αντίστροφη μέτρηση για παράδοση επιστολής Ολγκίν στο Γ.Γ του ΟΗΕ

Συμφωνα με την Χριστίνα Μαύρου του Omega, σήμερα… λύνεται ο γρίφος της Μαρία Άνχελα Ολγκίν, όπως αυτός αποτυπώνεται στην ανοιχτή της επιστολή, με την παράδοση της έκθεσής της στις 21:50 το βράδυ στον Γενικό Γραμματέα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε τη δική του απάντηση ως προς την αναφορά για την ανάγκη απομάκρυνσης από λύσεις που δεν τελεσφόρησαν.

«Όχι δεν αναφέρεται σε λύση εκτός του πλαισίου των ΗΕ, αναφέρεται περισσότερο σε θέματα μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν και δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα», δήλωσε προχθές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης από την Λάρνακα.

Την ίδια ώρα ο Ερσίν Τατάρ, σπεύδει να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά την ορολογία της ομοσπονδίας στη μορφή λύσης κατά τρόπο ωστόσο που ξεκάθαρα παραπέμπει στην κυριαρχική ισότητα, φέροντας μάλιστα ως παράδειγμα αυτό της Σκωτίας και της Βρετανίας.

«Ο “Βορράς” να ανοίξει σε επενδύσεις και εγκατάσταση ανθρώπων, αφού δεν θα υπάρχουν σύνορα, όταν ο “Βορράς” ενταχθεί στην Ε.Ε. και οι μειονότητες ζουν μέσα σε μια τέτοια ομοσπονδιακή δημοκρατία. Εάν θα υπάρξει συμφωνία με δύο “ισότιμα κράτη”, τότε και η συνεργασία αυτών των δύο “κυριαρχικά ισότιμων κρατών”, δηλαδή το “κράτος” μας θα είναι κυρίαρχο, θα είναι ένα “τουρκικό κράτος”, τότε θα είναι ανεξάρτητο, ελεύθερο, θα έχει το δικό του σύνταγμα και δημοκρατία», δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

Κατά τον ίδιο, σε ένα τέτοιο σενάριο τα τουρκικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από το νησί, αφού ρόλο εγγυητή θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να έρθει αργότερα να το ακυρώσει, λέγοντας πως δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί κάτι τέτοιο.

«Η κυρία Ολγκίν ήταν ξεκάθαρη, μιλούσε για τη διαδικασία, δεν έχει καμία σχέση με τις δηλώσεις του κυρίου Τατάρ. Η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει πρόνοια και για τη λύση του κυπριακού», δήλωσε ο Διευθυντής Γραφείου Τύπου Προέδρου Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Λίγο πριν αναχωρήσει για Ουάσιγκτον και τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς πως η αναγνώριση του παράνομου μορφώματος δεν είναι τόσο εύκολη όσο προφανώς ήλπιζε.

«Η (παράνομη) «τδβκ» στα δικά μας μάτια είναι ήδη πλήρες μέλος των Τουρκογενών Κρατών. Η προσέγγιση του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται στην ίδια θέση με εμάς», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη διαδικασία που ακολουθεί, υπέδειξε, προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να φέρουμε την παράνομη «τδβκ» στο σημείο της πλήρους ένταξης.

Η Κύπρος είναι μέλος ΕΕ, υπάρχει πρόνοια για λύση του Κυπριακού, απαντά η Λευκωσία στις απαράδεκτες δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: