Η Λευκωσία έστειλε μήνυμα στην κ. Ολγκίν Κουεγιάρ: “Αναμένουμε αντικειμενικότητα στην καταγραφή των δεδομένων”, Η Απεσταλμένη παραδίδει την έκθεση της στις 12 Ιουλίου

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Η Λευκωσία αναμένει αντικειμενικότητα στην έκθεση της κ. Ολγκίν Κουεγιάρ την οποία η προσωπική απεσταλμένη θα παραδώσει στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Ιουλίου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Στις 11 του μήνα θα υπάρξει και άτυπη ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την έκθεση, ενώ το ίδιο διάστημα στην έδρα του ΟΗΕ θα βρίσκεται και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Εκπρόσωπος σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και ερωτηθείς αν η προσωπική απεσταλμένη του Γ.Γ. παραμένει ή φεύγει, με δεδομένο ότι το συμβόλαιό της ήταν για διάρκεια έξι μηνών και εκπνέει αυτές τις μέρες, απάντησε:

«Δεν μπορούμε να προκαταβάλουμε τις αποφάσεις του ιδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Αφού παραλάβει την έκθεση της κ. Ολγκίν θα ανακοινώσει τις προθέσεις του και για τα επόμενα βήματα όσον αφορά το Κυπριακό».

Σε άλλη ερώτηση για την έκθεση της κ. Ολγκίν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι εμείς, όπως δηλώσαμε και για τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα, είτε αυτές αφορούν τις καλές υπηρεσίες είτε την ειρηνευτική δύναμη, αυτό που αναμένουμε από κάθε έκθεση είναι αντικειμενικότητα, με αντικειμενικότητα να καταγράφονται και τα γεγονότα και τα δεδομένα.

«Την ίδια στιγμή, είναι δεδομένο ότι της κ. Ολγκίν, ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, οι όροι εντολής της απορρέουν από τον Γενικό Γραμματέα, του οποίου οι όροι εντολής απορρέουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και είναι με σαφήνεια που καταγράφεται σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα το ξεκάθαρο πλαίσιο, το συμφωνημένο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα», ανέφερε.

Ο Εκπρόσωπος είπε ότι εμείς επαναλαμβάνουμε διαρκώς, επίμονα και καθημερινά τη δική μας πρόθεση και ετοιμότητα να επανέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης, στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και κάθε αναφορά σε αυτή μας την πρόθεση τη θεωρούμε όχι μόνο θετική, αλλά και αυτονόητη.

Ο Εκπρόσωπος είπε ότι στην συνεδρίαση του Εθνικού ο ΠτΔ ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για την συνάντηση του με την κ. Ολγκίν στις Βρυξέλλες, αφού προηγήθηκαν δύο συναντήσεις τους στην Κύπρο και για τη συνάντησή του με τον ΓΓ των ΗΕ στην Ιορδανία.

Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, τα μέλη του Εθνικού ενημερώθηκαν για τον διαρκή συντονισμό, τόσο με την ελληνική Κυβέρνηση όσο και με την ΕΕ, προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

  • Εκθέσεις Γενικού Γραμματέα

Σε σχέση με τα προσχέδια των εκθέσεων του Γ.Γ. για τις καλές του υπηρεσίες και για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι θα υπάρξει και επίσημη τοποθέτηση από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών, με την επίσημη δημοσιοποίηση των εκθέσεων.

Ανέφερε ότι ακολουθείται η πάγια πρακτική των τελευταίων ετών, με μια προσέγγιση των ίσων αποστάσεων και της αριθμητικής εξίσωσης.

«Εμείς διατηρούμε την ίδια πεποίθηση, όπως πράξαμε και δημόσια το προηγούμενο διάστημα, ως προς την αντικειμενικότητα που πρέπει να διέπει αυτές τις εκθέσεις και ως προς την παρουσίαση των δεδομένων, αλλά και των γεγονότων. Είναι κάτι, άλλωστε, στο οποίο είχε αναφερθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και επίσημα ως Κυπριακή Δημοκρατία πολλές φορές (έχουμε αναφερθεί)», ανέφερε.

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα για προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της ασφάλειας μας και ότι και σύμφωνα με το ψήφισμα 186 του 1964 που καθορίζει τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης, η αποστολή της δύναμης πρέπει να είναι προς όφελος της διατήρησης της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

«Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανησυχεί η στρατιωτικοποίηση που βλέπουμε στις κατεχόμενες περιοχές, κάτι που εμπίπτει στους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης και να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη ότι εμείς βρισκόμαστε σε αμυντική θέση, ενώ η άλλη πλευρά βρίσκεται σε επιθετική διάταξη», ανέφερε.

  • Ενημέρωση για σφετερισμό ε/κ περιουσιών-παράτυπους μετανάστες στη νεκρή ζώνη

Ο ΚΕ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατόπιν και αιτήματος του Κινήματος Οικολόγων, ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τις υποθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης, που αφορούν σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές.

Τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν πολιτικοποιεί ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα θέμα νομιμότητας και δικαιοσύνης.

«Λαμβάνονται όλα τα μέτρα, ενδεχομένως μέτρα που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί εδώ και χρόνια, πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας για τερματισμό του παράνομου σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται. Το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει», σημείωσε.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε εξάλλου ότι το Εθνικό ενημερώθηκε από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως προς τις εξελίξεις και την κατάσταση στην περιοχή μας.

Επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε επαφή με όλα τα κράτη της περιοχής ως αποτέλεσμα των εξαιρετικών σχέσεων που διατηρούμε με αυτά τα κράτη.

«Αυτό που εμείς θέλουμε δημόσια να επαναλάβουμε, όπως επαναλαμβάνουμε από την πρώτη στιγμή, είναι η πεποίθηση μας ότι πρέπει να αποφευχθεί η όποια περαιτέρω κλιμάκωση και ότι η ενδεχόμενη περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης είναι προς όφελος και της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας να αποφευχθεί», ανέφερε.

Ανέφερε επίσης, απαντώντας σε ερώτηση, ότι στο Εθνικό συζητήθηκε και το θέμα των 28 παράτυπων μεταναστών στη νεκρή ζώνη, κάτι το οποίο, υπενθυμίζεται, ήγειρε ο Πρόεδρος και σε συνάντηση πρόσφατα με τον ειδικό αντιπρόσωπο των ΗΕ Κόλιν Στιούαρτ.

Ανέφερε ότι έγινε ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων στη συνεδρίαση.

Ο κ. Λετυμπιώτης αναφέρθηκε σε δηλώσεις νωρίτερα του ΓΓ του ΑΚΕΛ για στιχομυθία που είχε με τον ΠτΔ, στην έναρξη της συνεδρίασης.

«Και επειδή είδα τις διευκρινιστικές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, αυτό ακριβώς συνέβη. Ήταν μια συζήτηση χωρίς καμία ένταση», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι η σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου διεξήχθη σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα και αποδεικνύεται η χρησιμότητα του θεσμού του Εθνικού και η χρησιμότητα της ανταλλαγής απόψεων προς συντονισμό των επόμενων βημάτων και ενεργειών.

Ο Εκπρόσωπος είπε πως το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένο, και αυτό πρέπει να μας ικανοποιεί, προς τη στήριξη των προσπαθειών της Κυβέρνησης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ήδη γνωστές και αφορούν μεταξύ άλλων τα 14 μονομερή μέτρα που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και την πολύ εποικοδομητική στάση που η χώρα μας τήρησε στο ζήτημα των ευρωτουρκικών, μια στάση που, όπως είπε, χαιρετίζει η διεθνής κοινότητα.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και υπενθύμισε και τις γραπτές προτάσεις που έχει δώσει ο Πρόεδρος στην κ. Ολγκίν.

Επανέλαβε την πεποίθηση της Κυβέρνησης ότι είναι μέσα από αυτή την ανάληψη πρωτοβουλιών που μπορεί να δημιουργηθεί το κατάλληλα θετικό κλίμα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, φτάνει πάντοτε, όμως, αυτή η ειλικρινής πολιτική βούληση να επιδειχθεί και από την άλλη πλευρά.

Δημιουργική ατμόσφαιρα, αλλά χωρίς προσεγγίσεις, επικράτησε στο Εθνικό Συμβούλιο σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: