Η κόντρα του τέως Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και ο πιθανός τερματισμός της σύμβασης στο Βασιλικό στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων, την Τετάρτη

File Photo Τίτλοι των εφημερίδων της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Ο πιθανός τερματισμός της σύμβασης με την κινεζική κοινοπραξία για το τερματικό στο Βασιλικό, η «κόντρα» του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον τέως Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, οι αναφορές Ιωάννη Κασουλίδη για Κυπριακό και διακυβέρνηση Ν. Χριστοδουλίδη και ο προϋπολογισμός του 2025 είναι ανάμεσα στα κύρια θέματα στις εφημερίδες την Τετάρτη.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Τραγική κατάσταση» κάνει αναφορά σε συνέντευξη του Ιωάννη Κασουλίδη στο Σίγμα, στην οποία περιέγραψε τη «θλιβερή» θέση στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό, καθώς και την “τραγική κατάσταση” στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος επί διακυβέρνησης Ν. Χριστοδουλίδη. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με την κινεζική εταιρεία που ανέλαβε το τερματικό στο Βασιλικό, σημειώνοντας ότι και αυτό το έργο βρίσκεται σε αβεβαιότητα, με αναφορά σε δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας για πρόθεση τερματισμού της σύμβασης. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στο θέμα του διορισμού Επιτρόπου στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος δεν σκέφτεται για τη θέση τον Χάρη Γεωργιάδη.

«Στον ΔΗΣΥ, αν μη τι άλλο, γνωρίζουν από… ποίηση» τιτλοφορεί ο «Πολίτης» το κύριο θέμα του, αναφερόμενος σε αναζωπύρωση κόντρας μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου, που, σύμφωνα με την εφημερίδα, ρίχνει το κόμμα σε εσωστρέφεια. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται σε «διαζύγιο» με την κινεζικη κοινοπραξία για το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό, το οποίο χαρακτηρίζει ως «αναπόφευκτη» εξέλιξη. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρει ότι σήμερα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, παραδίδει στον ΓΓ την έκθεσή της για το Κυπριακό, και σημειώνει πως είναι ώρα αποφάσεων στη Νέα Υόρκη.

«Ο Φιλελεύθερος», στο κύριο θέμα του με τίτλο «Έβαλαν μπουρλότο οι τέως» αναφέρει πως αναβάζουν και άλλο το θερμόμετρο μέσα στον καύσωνα Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου, με την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, να προσπαθεί να σβήσει τις φωτιές. Επίσης προβάλλοντας σχετική φωτογραφία,  η εφημερίδα κάνει αναφορά σε νέα μεγάλη ανάπτυξη στη Λεμεσό, για θέρετρο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 750 οικιστικές αναπτύξεις και γήπεδα γκολφ. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στην αντίδραση των κυπριακών πανεπιστημίων σε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να παραχωρήσει κρατική γη σε ξένα ιδρύματα.

Υπό τον τίτλο «Το ναυάγιο του τερματικού μάς εγκλωβίζει στις υψηλές τιμές ρεύματος» η «Χαραυγή» αναφέρει, στο κύριο της θέμα, ότι πληρώσαμε €542 εκ. για το έργο στο Βασιλικό, το οποίο οδηγείται σε ναυάγιο, σημειώνοντας ότι αναζητείται συμφωνία και συμβιβαστική λύση εκτός σύμβασης. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ανάγκες για νοσηλευτές είναι τεράστιες, αλλά το ενδιαφέρον μειωμένο. Αλλού, η «Χαραυγή» αναφέρει πως ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ ζητά έμπρακτη στήριξη των νοικοκυριών που υποφέρουν από τη ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail στο κύριο θέμα της, με τίτλο «’Το Σχέδιο Β έγινε το Σχέδιο ‘ για τη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου», αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας είναι πιθανόν το συμβόλαιο με τηην κινεζική κοινοπραξίας CMC για το τερματικό στο Βασιλικό να τερματιστεί. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι άνδρας που προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα και εγκατέλειψε τη σκηνή καταδικάστηκε σε 22 χρόνια φυλάκιση. Επίσης γίνεται αναφορά στους νεοσύλλεκτους που κατατάχθηκαν στην Εθνική Φρουρά .

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Οικονομική Καθημερινή», στο κύριο θέμα της με τίτλο «Τελευταίες πινελιές στον προϋπολογισμό», αναφέρει ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο για το 2025 αναμένεται να είναι πλεονασματικό ύψους €936 εκ. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα υπολογίζει το κόστος για τους νεοσύλλεκτους εθνοφρουρούς, αναφέροντας ότι καλούνται να πληρώσουν επιπλέον €150-€250 για τα επιπλέον είδη που θα χρειαστούν στη θητεία τους. Αλλού, η εφημερίδα γράφει πως οριστικοποιείται το ναυάγιο για το τερματικό στο Βασιλικό.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ο Γκουτέρες ξανά στο ρόλο του (απαράδεκτου) Πόντιου Πιλάτου: Οι επιστολές που έφτασαν στα γραφεία του ΟΗΕ και οι προσπάθειες για αναγνώριση του ψευδοκράτους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: