Η Κύπρος τίμησε τους ήρωες νεκρούς του προδοτικού πραξικοπήματος: Τιμώντας τους πεσόντες για τη Δημοκρατία ξαναδίνουμε περιεχόμενο στη θυσία τους… (video)

Μνημόσυνο και τιμές στους πεσόντες κατά το Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία. Φωτογραφία Σταύρος Ιωαννίδης, ΓΤΠ, PIO




Στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, τελέστηκε το πρωί της Δευτέρας στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, το μνημόσυνο πεσόντων κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 προς υπεράσπιση της νομιμότητας και της Δημοκρατίας, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Γεώργιου.

Τίμησαν τους νεκρούς με την παρουσία τους, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου, οι ηγεσίες της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και άλλοι επίσημοι.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πρέσβης επί τιμή, Περικλής Νεάρχου.

Μετά το μνημόσυνο τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων. Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, η Πρόεδρος της Βουλής, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και συγγενείς των πεσόντων.

Σημειώνεται πως τρισάγιο τελέστηκε και στους τάφους των καταδρομέων και εθνοφρουρών που «ευρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία» την ημέρα του πραξικοπήματος και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, στην παρουσία κομματικών αξιωματούχων από τον ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Στεφάνι στο Μνημείο Αντιστασιακών στο Πάρκο Προεδρικού κατέθεσε τη Δευτέρα με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από το προδοτικό πραξικοπήμα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Μνημείου, και στην οποία, παρέστη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, τελέστηκε τρισάγιο από τον Χωρεπίσκοπο Μεσαορίας, Γρηγόριο, ενώ στον χώρο κατέφθασαν και δρομείς του Σωματείου «Περικλής Δημητρίου» μεταφέροντας φλόγα εις μνήμη των πεσόντων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης, Αλέξης Χαραλάμπους,δήλωσε σε σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ότι «η θυσία τους επιτάσσει μόνο ένα πράγμα. Να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια πατρίδα ελεύθερη, ακέραιη, ανεξάρτητη όπως όλα τα ευρωπαϊκά και δημοκρατικά κράτη, χωρίς εκπτώσεις και αστερίσκους».

Στεφάνια στο Μνημείο Αντιστασιακών στο Πάρκο Προεδρικού κατέθεσαν επίσης, η Πρόεδρος της Βουλής, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι της εκκλησιαστικής και στρατιωτικής ηγεσίας, αντιστασιακοί, συγγενείς αντιστασιακών και άλλοι.

  • Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πεσόντες του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού στην Πάφο

Πενήντα χρόνια μετά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, η Οργάνωση Αντιστασιακών Πάφου και το Ίδρυμα Ελεύθερης Ραδιοφωνίας Νίκου Νικολαΐδη, συνδιοργάνωσαν το πρωί της Δευτέρας εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πεσόντες της αντίστασης και τους αποβιώσαντες συντελεστές του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της Κύπρου, που λειτούργησε ενάντια στο πραξικόπημα και μετέδωσε το ιστορικό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπω,ν Γιαννάκης Ομήρου, και συντάκτης εκφωνητής του Ραδιοσταθμού Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε σε ομιλία του πως σαφές μήνυμα πρέπει να δώσει η Ελλάδα προς την Τουρκία πως χωρίς τερματισμό της κατοχής στην Κύπρο δεν είναι νοητή οποιαδήποτε οριστική βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Μιλώντας στην εκδήλωση, στον χώρο που λειτούργησε ο Ελεύθερος Ραδιοσταθμός (εργαστήριο Νίκου Νικολαΐδη) έναντι του Δικαστικού Μεγάρου Πάφου, ο κ. Ομήρου είπε πως είναι αυτονόητο να θεωρούμε την Ελλάδα τον φυσικό και ανιδιοτελή μας σύμμαχο, σταθερό συνοδοιπόρο και συμπαραστάτη.

Και την συμπόρευση Κύπρου – Ελλάδας ως προϋπόθεση «εκ των ων ουκ άνευ» για την ευόδωση του αγώνα για μια λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στα πλαίσια συνεχούς συντονισμού και εθνικής ομοψυχίας, επεσήμανε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σημειώνοντας πως ορισμένες ενέργειες και πολιτικές από πλευράς Ελλάδας εκφεύγουν αυτού του πλαισίου και δημιουργούν απορίες και ερωτηματικά.

Διερωτήθηκε ακολούθως πως είναι δυνατό να υπογράφεται η «διακήρυξη των Αθηνών» μεταξύ Μητσοτάκη και Ερτογάν, ένα σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ η Κύπρος για μισό αιώνα βιώνει την Τουρκική στρατιωτική κατοχή και που είναι η Κύπρος σε αυτό το σύμφωνο.

Ακόμη πως είναι δυνατόν να υπάρχει συμφωνία Ελλάδας- Τουρκίας να ψηφιστεί από την Ελλάδα στον ΟΑΣΕ ως ανώτατος αξιωματούχος του οργανισμού, ο Τούρκος Φεριντούν Σινιρίογλου, ο θεωρητικός της «γαλάζιας πατρίδας», των «γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο» και των απειλών κατά της Κύπρου. Όλα αυτά τα αδιανόητα μας θλίβουν, συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε επίσης πως «50 χρόνια από το επονείδιστο έγκλημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β, από αυτό εδώ το μετερίζι της δημοκρατίας και της ελευθερίας, καλούμε την Ελλάδα, την ελληνική Κυβέρνηση να εγκαταλείψει πολιτικές που τραυματίζουν την αναγκαία εθνική ομοψυχία του μητροπολιτικού και κυπριακού Ελληνισμού».

Επεσήμανε ακόμη πως «δεν έχουμε απαίτηση να καθορίζουμε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Αναμένουμε όμως, όπως δικαιούμαστε, την οφειλόμενη συμπαράσταση της προς ένα χειμαζόμενο τμήμα του έθνους», συμπλήρωσε.

Τιμώντας τους ηρωικούς μας νεκρούς ξαναδίνουμε τόνισε ο κ.Ομήρου περιεχόμενο στη θυσία τους και επαναπροσδιορίζουμε το δικό μας καθήκον. Να συνεχίσουμε τον αγώνα για ελευθερία και δικαίωση.

Πενήντα χρόνια από τη μεγάλη προδοσία σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας, τιμούμε και φέτος όπως και κάθε χρόνο τη δημοκρατική αντίσταση του λαού της Πάφου εναντίον του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 1974 είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας πως ο λαός της Πάφου έγραψε σελίδες ηρωισμού με τον ξεσηκωμό του, το πρωινό της μαύρης μέρας του πραξικοπήματος.

Τιμούμε συνέχισε, «όσους έδωσαν το παρών τους στον αντιστασιακό αγώνα για υπεράσπιση της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του Προέδρου Μακαρίου, ενάντια στη Χούντα και την ΕΟΚΑ Β και κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στις θυσίες και τα μαρτύρια του λαού μας ευγνωμονώντας για πάντα τους ηρωικούς μας νεκρούς».

Τιμούμε τους ηρωικούς μας εγκλωβισμένους, τους συγγενείς των αγνοουμένων μας και τον προσφυγικό μας κόσμο που για 50 ολόκληρα χρόνια σηκώνουν ένα αβάστακτο σταυρό μαρτυρίου, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Αντιστασιακών Πάφου Ανδρέας Θεοδώρου είπε πως ένα ακόμη γύρισμα του χρόνου,το 50ο οδηγεί τα βήματά μας ξανά στο μετερίζι της αντίστασης της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τρισάγιο από τον Μητροπολίτη Πάφου Τυχικό για τους θανόντες συντελεστές του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της Πάφου.

Ακολούθησε περιήγηση επισκεπτών στο ιστορικό εργαστήρι του πατέρα της ελεύθερης ραδιοφωνίας Νίκου Νικολαΐδη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: «Αν θέλουμε να πάμε μπροστά να είμαστε ειλικρινείς, δεν είμαι εδώ για να δώσω συγχωροχάρτι σε κανένα» λέει ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο μνημόσυνο για τους πεσόντες του πραξικοπήματος

Η Χούντα των Αθηνών πρόσφερε στο πιάτο την Κύπρο στους Τούρκους: Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: