Η Κύπρος πενθεί και η Τουρκία γιορτάζει… Ενώ τα τουρκικά drones και μαχητικά αεροσκάφη σκέπασαν την ήλιο στα κατεχόμενα, η Ελλάδα απουσιάζε…

Εκδήλωση για την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στο Θεατράκι του Προεδρικού Μεγάρου, στη Λευκωσία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και του πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο στιγμιότυπο η ερμηνεύτρια Αλέξια. Φωτογραφία Σταύρος Ιωαννίδης, ΓΤΠ, PIO




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (Ντίνου) ΑΥΓΟΥΣΤΗ*, Λάρισα

Για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στην Κύπρο την 20ην Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία διενεργήθηκε η βάρβαρη τουρκική εισβολή! Η επίσκεψη αυτή ασφαλώς μόνο ως θετική μπορεί να καταγραφεί.

Ωστόσο ευλόγως προκύπτει το ερώτημα: Γιατί άραγε όλοι οι προκάτοχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη, με πρώτο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή δεν έκαναν το ίδιο; Απίστευτο κι όμως αληθινό!

Δυστυχώς για κάποιους εξ Ελλάδος πολιτικούς, η Κύπρος δεν είναι κάτι δικό μας που πρέπει με κάθε τρόπο να διεκδικούμε! Πρόκειται για το περιβόητο δόγμα Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος έβαζε πάντα τα συμμαχικά συμφέροντα υπεράνω των Εθνικών!

  • Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 2024 είχε ανακοινωθεί πριν από αρκετόν καιρό. Το μόνο που απέμενε ήταν το τελικό πρόγραμμα της επίσκεψης.  Όλοι πίστευαν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ξεκινούσε την επίσκεψη του από το πρωί της 20ης Ιουλίου για να παρευρεθεί μαζί με όλη την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Μεγαλονήσου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Στον τόπο που συνετρίβει ένα από τα μεταγωγικά αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε τους καταδρομείς της 1ης Μ.Κ. από το Μάλεμε της Κρήτης στην Κύπρο, όπου το πρωινό της 20ης Ιουλίου αναπέμφθηκε δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων και διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας.

Δεν το έκανε όμως με αποτέλεσμα να οργιάζουν οι φήμες και τα κουτσομπολιά περί κάποιας άτυπης συνεννόησης ώστε να μην βρεθεί στην Κύπρο την ώρα που στα κατεχόμενα θα βρισκόταν ο Ερντογάν…

Ο παραπάνω συλλογισμός, σωστός ή λαθεμένος κανένας δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα, αποτέλεσε θέμα συζήτησης μεταξύ πολλών πολιτών στην Κύπρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, που έλαβε χώρα το βράδυ της ίδιας μέρας στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου, δεν απάντησε (όπως αναμενόταν) στις ιταμές προκλήσεις του τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος αποκάλεσε «ειρηνευτική επιχείρηση» τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και για πολλοστή φορά έκανε αναφορά σε λύση δύο κρατών, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι τούρκοι ψάχνουν αφορμή για να καταλάβουν ολόκληρη την Κύπρο!

  • Όλα αυτά την ώρα που τα τουρκικά drones και μαχητικά αεροσκάφη σκέπασαν την ήλιο στα κατεχόμενα, τα δε τουρκικά πολεμικά πλοία κύκλωσαν από παντού την Μεγαλόνησο! Παρακαλώ να μην εκλαμβάνονται ως αστείες και μη πραγματοποιήσιμες οι τουρκικές απειλές… για να μην βρεθούμε μια νύχτα ή μια μέρα ξαφνικά προ πολύ δυσάρεστων εξελίξεων!

Ερώτηση: Υπάρχει στ΄ αλήθεια διάσταση απόψεων μεταξύ Νίκου Δένδια και πρωθυπουργού;

Υστερόγραφο: Εύγε στην Δέσποινα Βανδή που αρνήθηκε να τραγουδήσει μπροστά από μια σκηνή διακοσμημένη με την τουρκική σημαία και το πορτραίτο του Κεμάλ! Ωστόσο αναρωτιέμαι γιατί πήγε να τραγουδήσει στην Τουρκία σε μια περίοδο που ολόκληρος ο Ελληνισμός πενθεί για την βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο με τις γνωστές τραγικές και ολέθριες συνέπειές της… Γιατί άραγε;

* Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
av.avgoustinο[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η ηρωική γιαγιά της ΕΛ.ΔΥ.Κ.: Αιώνια τιμή και ευγνωμοσύνη στους ήρωες και τις ηρωίδες της γενιάς του 1974 που αγωνίσθηκαν και έπεσαν για την μαρτυρική Κύπρο μας…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: