Η κ. Ολγκίν Κουεγιάρ στην Ουάσιγκτον, “είδε” τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ακολουθεί ο Χακάν Φιντάν: Έκτακτη ανακοίνωση του Γκουτέρες για την Κύπρο

Κατά τη συνάντησή του με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, María Ángela Holguín Cuéllar, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι: Η λύση του Κυπριακού ζητήματος οφείλει να είναι εντός του πλαισίου των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Φωτογραφία από το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών




Ρεπορτάζ HELLAS JOURNAL

Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), κ. Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ έφτασε άρον-άρον στην Ουάσιγκτον, για να συναντήσει τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Γεραπετρίτη και της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Η συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη ολοκληρώθηκε και θα ακολουθήσει το τετ-α-τετ της κ. Ολγκίν με τον Τούρκο υπουργό.

Το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών ανακοίνωσε τα εξής:

Κατά τη συνάντησή του με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, María Ángela Holguín Cuéllar, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι: Η λύση του Κυπριακού ζητήματος οφείλει να είναι εντός του πλαισίου των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα, στηρίζει τις προσπάθειες της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΟΗΕ για επανεκκίνηση του διαλόγου και είναι έτοιμη να παράσχει τις υπηρεσίες της στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Την ίδια ώρα στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός αντιπρόσωπος Κόλιν Στιούαρτ ξεκίνησε να ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εκθέσεις που συνέγραψε ο ίδιος και παρουσιάζονται πάντα ως κείμενα του Αντόνιο Γκουτέρες. Η ενημέρωση του άρχισε στις 11 το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης, στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος και Κύπρου)

Δεν έγινε γνωστό τι θα πράξει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, μετά και τις συναντήσεις της κ. Ολγκίν με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, που είναι εγγυήτριες δυνάμεις μαζί με την φιλοτουρκική Βρετανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Hellas Journal, ο κ. Γκουτέρες θα προβεί σε ανακοίνωση, σήμερα που θα αφορά την παραλαβή της έκθεσης της κ. Ολγκίν, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων της στην Ουάσιγκτον και αφού τελειώσει η ενημέρωση του Στιούαρτ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η ανακοίνωση, που θα γίνει από τον εκπρόσωπο Στεφάν Ντουζαρίκ, ίσως θα αφορά και τα επόμενα βήματα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισε ήδη να εκμεταλλευθεί την παρουσία όλων των “παικτών” που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό, τον Σεπτέμβριο στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οπότε πρέπει να αναμένονται κοινές συναντήσεις του κ. Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Θα επιδιώξει και κοινή συνάντηση με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας ή τους υπουργούς Εξωτερικών.

Ο Ερντογάν, που απαιτεί τα ελληνικά νησιά, μας έκανε και πλάκα: “Επικεντρωθείτε στη μεγάλη εικόνα, και μην σκοντάφτετε πάνω σε λόφους”, μας είχε πει έχοντας δίπλα του τον Πρωθυπουργό…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: