Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας και η πιθανή αποεπένδυση από την κυπριακή ΑΟΖ μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν σήμερα τις κυπριακές εφημερίδες

File Photo Τίτλοι των εφημερίδων της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Οι πιέσεις που φαίνεται να ασκούνται στην Κύπρο έτσι ώστε να αρχίσει από τώρα η χρέωση στο ηλεκτρικό ρεύμα προκειμένου να αρχίσει η ανάκτηση εξόδων του ΑΔΜΗΕ, φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, τα δημοσιεύματα που φέρουν την ΕΝΙ να εξετάζει πιθανή αποεπένδυση από την κυπριακή ΑΟΖ, πρόταση νόμου που επιχειρεί τη θεσμοθέτηση επαγγελματικού ασυμβίβαστου από Βουλευτές σε εθελοντική βάση, οι προτάσεις πολιτικής του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό και η συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου για την εξέταση του αιτήματος για παύση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κουνάει μαντήλι η ΕΝΙ» αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg για ενδεχόμενη αποχώρηση της ΕΝΙ από την κυπριακή ΑΟΖ και σημειώνει ότι 48 ώρες μετά τη «βόμβα» από το ειδησεογραφικό πρακτορείο η θέση της Κυβέρνησης είναι πως δεν έχει ενημέρωση. Αλλού γράφει πως ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Λουκάς Χατζημιχαήλ με επιστολή του καταγγέλλει εξευτελισμό του με αφορμή, όπως υποστηρίζει, τα όσα συμβαίνουν στο στράτευμα τους τελευταίους δέκα μήνες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι από μια κλωστή κρέμεται η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας με τον ΑΔΜΗΕ να προειδοποιεί πως είτε θα διαφοροποιηθεί η απόφαση της ΡΑΕΚ για έναρξη της χρέωσης των καταναλωτών για ανάκτηση των εξόδων του είτε το έργο θα σταματήσει.

O «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Άνω-κάτω η Βουλή για τις ιδιωτικές μπίζνες» γράφει στο κύριο του θέμα ότι πρόταση νόμου του Βουλευτή της ΔΗΠΑ Μαρίνου Μουσιούττα εισηγείται θεσμοθέτηση του απόλυτου επαγγελματικού ασυμβίβαστου για τους Βουλευτές και άλλους αξιωματούχους σε εθελοντική βάση, για να ξεπεραστούν οι συνταγματικοί σκόπελοι που προκύπτουν με τη διά νόμου απαγόρευσή του και στις αντιδράσεις που προέκυψαν στη Βουλή. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη συνέχιση της εξέτασης του αιτήματος για παύση του Γενικού Ελεγκτή από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και στις αναφορές για τις αμισθί υπηρεσίες που δέχθηκε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης από δικηγόρους σε διάφορες περιπτώσεις. Αλλού γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει λάβει ενημέρωση από την ΕΝΙ για πιθανή αποχώρηση της από την κυπριακή ΑΟΖ.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Στη γωνία για το καλώδιο η Κύπρος» και κάνει λόγο για «αφόρητες πιέσεις» από Ελλάδα και ΕΕ για έναρξη από τώρα της χρέωσης των καταναλωτών με ειδικό τέλος για ανάκτηση εξόδων του ΑΔΜΗΕ που προωθεί την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας και προειδοποιήσεις για ακύρωση του έργου και απώλεια της ευρωπαϊκής χορηγίας των €657 εκατ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η πανέμορφη παραλία της Αγίας Νάπας, Nissi Beach, ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη παραλία της Ευρώπης. Αλλού κάνει λόγο για σκουπιδότοπο…natura στον ποταμό Λιοπετρίου και γράφει για εικόνες ντροπής κοντά στον γραφικό ποταμό, που βρίσκεται μέσα στο δίκτυο Natura.

H «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο «Να πείθουμε και όχι να συγκρουόμαστε με τον ΟΗΕ και τους αξιωματούχους του» και γράφει ότι ενδεχόμενη παράταση του αδιεξόδου ή ένα νέο ναυάγιο θα είναι ολέθριο, αν όχι μοιραίο και προσθέτει ότι το ΑΚΕΛ καταθέτει τρεις άξονες πολιτικής στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή τροπολογίας για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων γράφει ότι ποινικοποιείται «από την πίσω πόρτα» το δημοσιογραφικό έργο και η ελευθερία έκφρασης. Αλλού γράφει «όχι» εισέπραξε η Κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» κάτω από τον τίτλο «Ενεργειακός κολοσσός επανεξετάζει τα έργα του στην Κύπρο» αναφέρεται σε δημοσιεύματα που φέρουν την ιταλική ΕΝΙ που εξετάζει το ενδεχόμενο αποεπένδυσης από την Κύπρο με τον Υπουργό Ενέργειας να δηλώνει ότι το σχέδιο ανάπτυξης για το κοίτασμα «Κρόνος» είναι ασφαλές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Αστυνομία διερευνά απάτη τύπου πυραμίδας την ώρα που θύματα έχουν χάσει χιλιάδες ευρώ. Αλλού αναφέρεται στη συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας για εξέταση αιτήματος για παύση του Γενικού Ελεγκτή και στις αναφορές του Οδυσσέα Μιχαηλίδη ότι οι διαφορές του με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας δεν ήταν ποτέ προσωπικές.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Μήνυμα Χριστοδουλίδη για την Εθνική Φρουρά και τις καταγγελίες: Οι δημόσιες δηλώσεις δε βοηθούν και αυτό δεν ισχύει μόνο στην Κύπρο, ισχύει σε όλες τις χώρες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: