Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων: Συνταξιοδοτικό, υπερκέρδη τραπεζών, Κυπριακό και πυρκαγιές και εκλογές στη Γαλλία στο επίκεντρο

FILE PHOTO: Οι εφημερίδες της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Ποικίλα είναι τα θέματα που προβάλλονται στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων, όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, η αναβάθμιση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στο Μακάρειο στάδιο, οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, το Κυπριακό, οι εκλογές στη Γαλλία και η πρώτη μέρα της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο “Ηλεκτρολογικά και φωτισμός 1.1 εκατ. ευρώ στο Μακάρειο» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ξηλώνονται τα πάντα για να τοποθετηθούν ολοκαίνουργια με σύγχρονες προδιαγραφές ώστε να ληφθεί το 2025 πιστοποιητικό καταλληλότητας για το Μακάρειο στάδιο στη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι επέστρεψε ο πύρινος εφιάλτης στην Ελλάδα με πυρκαγιές στην Κερατέα και τη Σταμάτα και τον θάνατο 45χρονου. Γράφει επίσης ότι από το τέλος 0.40% επί των πωλήσεων-μεταβιβάσεων ακίνητης περιουσίας συγκεντρώθηκαν μόλις 40 εκατομμύρια ευρώ.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Στον δεύτερο πυλωνα το κλειδί για καλύτερες συντάξεις» γράφει στο κύριο του θέμα ότι η Κύπρος εισέρχεται σε τροχιά μιας ευρείας συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, η οποία έχει στόχο την ενίσχυση της επάρκειας των συντάξεων. Αλλού γράφει ότι στη Γαλλία ένας στους τρεις επέλεξε να ψηφίσει την ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρί Λεπέν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Γράφει επίσης ότι η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ θα δει σήμερα τον Τ/κ ηγέτη στο Λονδίνο.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Διατροφικές βόμβες» γράφει στο κύριο του θέμα ότι το σύστημα ασφάλειας τροφίμων της Κύπρου νοσεί, με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσιες να ανήκουν σε διαφορετικά Υπουργεία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αποτελεσματικός συντονισμός. Αλλού μιλά για τριήμερο παρασκήνιο για τις απεργίες των γιατρών και τηλεφωνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Υπουργού Υγείας, ΟΚΥπΥ και συντεχνιών και προτάσεις που έδωσαν ελπίδες, αλλά όχι κατάληξη. Γράφει επίσης ότι για το χαρτοφυλάκιο του Κύπριου Επιτρόπου της ΕΕ, ο Πρόεδρος Χρριστοδουλίδης έκανε επαφές αλλά περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ΕΚ για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πριν μπει στην ονοματολογία.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Επί τάπητος η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών» γράφει στο κύριο της θέμα ότι στόχος της πρότασης του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών είναι η στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πληρώνουν φουσκωμένες δόσεις. Αλλού αναφέρει ότι τη δική της ερμηνεία για τα έργα τα οποία παρουσιάζουν μεγάλες καθυστερήσεις ή/και τινάζονται στον αέρα, όπως το τερματικό στο Βασιλικό και τη μαρίνα Λάρνακας, δίνει η Κομισιόν. Αλλού αναφέρει ότι σήμερα είναι η πρώτη μέρα για τη νέα μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά τη μεταρρύθμιση.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα δεχθεί στο Προεδρικό τον περίεργο Κόλιν Στιούαρτ και η κ. Ολγκίν Κουεγιάρ τον κατοχικό ηγέτη: “Πλασματική” κινητικότητα στο Κυπριακό…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: