Η εμπειρία του Σουδάν με την εκκένωση αμάχων επανέρχεται ως διευρυμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση ανάμεσα σε Έλληνες και Αμερικανούς SOF: Στενότατη η συνεργασία με τις ΗΠΑ

Ένα από τα ιδιαίτερα προσεκτικά σχεδιασμένο διμερές σενάριο που πρόκειται ν’ ασκηθούν τμήματα ειδικών επιχειρήσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι η εκκένωση αμάχων από την “καυτή ζώνη” μιας περιοχής η οποία βρίσκεται σε αποσταθεροποίηση. Πηγή εικόνας: Επίσημος λογαριασμός “Χ” 6ου Αμερικανικού στόλου




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα 

Ήταν 23 Απριλίου του 2023 όταν η Αθήνα και κυρίως οι ένοπλες δυνάμεις σχεδίασαν τον τρόπο δράσης τους στο φλεγόμενο από τις εμφύλιες συγκρούσεις Σουδάν.

Αντικειμενικός σκοπός ήταν η προσπάθεια για την διάσωση και ασφαλή επάνοδο στην Ελλάδα, τόσο Ελλήνων, όσο και πολιτών από φίλες και σύμμαχες χώρες, με τη συνδρομή επιχειρησιακών μέσων και εξειδικευμένου προσωπικού για τέτοιου είδους δράση.

  • Από τις 24 έως και τις 26 Απριλίου Έλληνες commandos και στελέχη της πολεμικής αεροπορίας με αεροσκάφος C-27 J Spartan είχαν απεγκλωβίσει Έλληνες και πολίτες από άλλες χώρες που είχαν απομακρυνθεί εγκαίρως από τα εμφύλια πυρά του Σουδάν.

Μια ημέρα αργότερα ο «Ηρακλής» της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών με τους SOF από το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, την Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών, την 31 η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης προσγειώθηκαν στην βάση Wadi Seidna βόρεια του Χαρτούμ στο Σουδάν.

Το τμήμα των SOF προέβη σε έλεγχο και εξασφάλιση της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα συνέδραμε στην διάσωση και επιβίβαση στο C-130 της πολεμικής αεροπορίας 39 πολιτών εκ των οποίων 20 από Ελλάδα και 19 άλλων εθνοτήτων.

Η επιχείρηση εκείνη που σε πολλά σημεία της ήταν αποτέλεσμα διευρυμένων συνεργατικών κινήσεων και πληροφοριών μάχης, έδωσε πολλά συμπεράσματα, τόσο στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, όσο και στους SOF της Συμμαχίας.

Πληροφοριακό υλικό μέσω κρυπτογραφημένων συστημάτων από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη που σκάναραν 24 ώρες το 24ωρο την φλεγόμενη περιοχή, ασφάλιση αεροδρομίου από στελέχη ειδικών επιχειρήσεων συμμαχικών χωρών, κ.α., είναι μόνο ορισμένα από αυτά που δημιούργησαν τις συνθήκες για την ασφαλή μετακίνηση και απομάκρυνση των αμάχων.

Τα συμπεράσματα σε αναθεωρημένο επιχειρησιακό σενάριο

Από τις πραγματικές συνθήκες του Σουδάν, ο συμμαχικός σχεδιασμός σύμφωνα με πληροφορίες, φέρνει εντός της επικράτειας μια άσκηση στην οποία θα μετέχουν στελέχη ειδικών επιχειρήσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών κατά την οποία θα εξεταστούν επιπλέον τρόποι εκκένωσης αμάχων από μια «καυτή ζώνη».

Οι Αμερικανοί έχουν τεράστια επιχειρησιακή «βιβλιοθήκη» σε τέτοιου είδους αποστολές, αν σκεφτεί κανείς ότι η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης αμάχων από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχε γίνει στο Αφγανιστάν, τον Αύγουστο του 2021, μια αποστολή με ιδιαίτερες απαιτήσεις, λόγω του επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

Έως τον Αύγουστο στην Σούδα θα βρίσκεται το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο USS WASP που μεταφέρει το εξειδικευμένο προσωπικό της 24th Marine Expeditionary Unit/ Special Operations Capable.

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι ήδη προγραμματίζεται μια σειρά διμερών εκπαιδεύσεων με την συμμετοχή τόσο στελεχών από το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής, όσο κι από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.

Βολές μάχης, εκτέλεση νηοψιών (VBSS – Visit, Board, Search & Seizure), αμφίβια καταδρομικάσενάρια με εξόδους σε ακτές, είναι μόνο ελάχιστα απ’ όσα προβλέπονται να γίνουν ανάμεσα στους SOF των δυο χωρών οι οποίοι διατηρούν έναν διαρκή δίαυλο επικοινωνίας.

Ωστόσο σ’ εκείνο που εστιάζουν στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας είναι όλα εκείνα τ’ αντικείμενα που σχετίζονται με την εκκένωση αμάχων με τη συνδρομή στελεχών ειδικών επιχειρήσεων.

Μια επιχείρηση τέτοιου είδους αποτελεί διαχείριση κρίσης και μπορεί να διεξαχθεί είτε με πολιτικά, είτε με στρατιωτικά μέσα, αναλόγως των συνθηκών που δημιουργούνται στο πεδίο των εξελίξεων, εξηγούν στρατιωτικές πηγές.

Παράλληλα ο οποιοσδήποτε απεγκλωβισμός μπορεί να έχει διασφαλιστεί ότι θα γίνει με όλες τις συνθήκες ώστε να μην κινδυνεύσει κανείς, αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί θέσφατο για τους SOF και το επιχειρησιακό κέντρο που συντονίζει.

Το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο USS WASP στην παρούσα στιγμή και με το μέτωπο της Μ. Ανατολής, όχι μόνο ανοικτό, αλλά υπό την απειλή διεύρυνσης και προς τον Βορρά, δείχνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να παρουσιάζονται δυνατές στην περιοχή ενδιαφέροντος τους.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Μάχη με τον χρόνο για τα καθυστερημένα F-16 Viper στην ΕΑΒ: Ξεκινούν οι πτητικές δοκιμές για ένα ακόμη διθέσιο μαχητικό, που θα ενταχθεί στην 340Μοίρα «Αλεπού»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: