Η αντιδικία των αξιωματούχων του ΟΗΕ είναι με τον ίδιο τον Οργανισμό: Γιατί δεν μιλούν για την στρατικοποίηση στα κατεχόμενα; Γιατί δεν ζητούν εκπτώσεις από την Παλαιστίνη;

FILE PHOTO: UN Secretary-General António Guterres (center) speaks at the Security Council meeting on addressing evolving threats in cyberspace. Credit UN Photo, Manuel Elías




Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ, Λευκωσία

Μετά το 1974 και την τουρκική εισβολή όλοι λειτουργούν στην προσπάθεια για λύση στο κυπριακό, στη λογική των αποφάσεων του ΟΗΕ για την Κύπρο.  Ολοι πλην της Τουρκίας βέβαια.

Από την πρώτη – πρώτη απόφαση του ΟΗΕ, της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού τον ίδιο χρόνο, η οποία αργότερα υιοθετήθηκε και σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας απαιτείται η αποχώρηση των ξένων  στρατευμάτων.

Στις πολλές αποφάσεις που ακολούθησαν, δημιουργήθηκε αυτό που ονομάζουμε βάση λύσης του κυπριακού.  Το πλαίσιο και πολλά σημεία που αφορούν την ουσία της λύσης εμπεριέχονται σε αυτές τις αποφάσεις.

Αυτές τις αποφάσεις υιοθέτησε και η Ευρωπαϊκή ΄Ένωση και τις  εμπλούτισε με  τις δικές της θέσεις έτσι ώστε να συνάδουν με τις αρχές, αξίες, δίκαιο και λειτουργία της ΄Ένωσης.

  • Μεσολάβησαν δεκάδες χρόνια συνομιλιών, κατάθεση ιδεών, προτάσεων και σχεδίων από τα Ηνωμένα ΄Έθνη, από τα εμπλεκόμενα μέρη, από τρίτους κλπ.  Διαμορφώθηκαν συγκλήσεις και συναντιλήψεις που όλα μαζί ονομάστηκαν το «κεκτημένο των συνομιλιών», «το σώμα των συνομιλιών» κ.ο.κ.

Όλα λοιπόν αυτά υιοθετούνται στη γενικότητα τους από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα μέχρι σήμερα.  Ολόκληρη πλην της Τουρκίας!  Η Τουρκία καθαρά και ξάστερα εδώ και επτά (7) χρόνια απορρίπτει πλήρως τη βάση λύσης, το πλαίσιο και τις παραμέτρους του ΟΗΕ, απορρίπτει την ίδια την ιδέα της λύσης!  Τον ίδιο τον ΟΗΕ! 

Ζητά αυτό το οποίο από την πρώτη στιγμή ασυζητητί απορρίπτουν ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα και οι πάντες.  Τη δημιουργία δύο χωριστών κρατών.

Πολεμά με νύχια και με δόντια να δημιουργήσει τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για να φτάσει στη χωριστή κυριαρχία, που οδηγά ή στα δύο κράτη ή στη συνομοσπονδία.  Και αυτά ως το επόμενο βήμα, γιατί το τελικό είναι ο πλήρης έλεγχος ολόκληρης της Κύπρου και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες και η ουσιαστική της προσάρτηση.

Αρα αυτή τη στιγμή εκείνη η πλευρά η οποία ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΕΥΕΤΑΙ  πλήρως τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ουσιαστικά τις ΚΑΤΑΡΓΕΙ,  είναι η Τουρκία!!

Και το φυσιολογικό ερώτημα το οποίο προκύπτει είναι λογικά το εξής:  Ο ΟΗΕ, οι εκπρόσωποι και αντιπρόσωποι του σε τι πρέπει να είναι επικεντρωμένοι;  Προς κάποιαν κατεύθυνση πρέπει να δραστηριοποιούνται και να εστιάζουν;  Ποιαν πλευρά οφείλουν να πιέζουν;

Εξόφθαλμα  και φυσιολογικά ο ΟΗΕ, ο Γ.Γ. του Οργανισμού, οι αντιπρόσωποι και εκπρόσωποι του, οφείλουν να είναι επικεντρωμένοι στην εφαρμογή των αποφάσεων του Οργανισμού που εκπροσωπούν.  

  • Πρέπει να δραστηριοποιούνται και να εστιάζουν στην κατεύθυνση υλοποίησης αυτών των αποφάσεων. 
  • Πρέπει να πιέζουν εκείνη την πλευρά η οποία απερίφραστα απορρίπτει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και ουσιαστικά γράφει στα παλιά της παπούτσια τον ίδιο τον Οργανισμό.  Όλα τα άλλα τα οποία γράφονται και λέγονται επι του θέματος αποτελούν διευκόλυνση των στόχων της Τουρκίας.

Αναμένεται λοιπόν, με βάση την κοινή λογική, ότι και οι εκάστοτε αντιπρόσωποι του ΟΗΕ και του Γ.Γ. θα εστιάζουν ακριβώς στην αποστολή τους, ως έχει περιγραφεί πιο πάνω.  Και όποιος διαφωνεί ότι αυτή είναι η αποστολή τους να το πει ευθαρσώς  και αν επιθυμεί να το συζητήσουμε, από όποιο βήμα θέλει.

Δεν είναι αποστολή κανενός αντιπροσώπου του Γ.Γ. «ειδικός»  ή όπως και αν λέγεται, να επιδιώκει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ή χειρότερα μεταξύ του παράνομου μορφώματος στα κατεχόμενα και την Κυπριακή Δημοκρατία, Κράτους  μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης.

Δεν είναι δουλειά του κάθε κ. Στιούαρτ να βρει τη μέση οδό σε θέματα το οποία σχετίζονται π.χ. με τη νεκρή ζώνη.  Τι είναι η νεκρή ζώνη;  Είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο παραχωρήθηκε υπο τον έλεγχο του ΟΗΕ για διευκόλυνση της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός.

Η κατάπαυση του πυρός με τη σειρά της, αφορούσε τη σύγκρουση του παράνομου εισβολέα και της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας.  Σήμερα η διαφορά, η σύγκρουση είναι μεταξύ του εισβολέα – κατακτητή και της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Για τα θέματα της  «νεκρής ζώνης» δεν συγκρούονται  ε/κ και τ/κ πλευρά, αλλά ο κατοχικός στρατός και η Κυπριακή Δημοκρατία!!

Πως λοιπόν κρατά μέσες αποστάσεις ο κ. Στιούαρτ αλλά και ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ;  Πως προβαίνουν σε μια αριθμητική εξίσωση ευθυνών για στρατικοποίηση και επέκταση στη νεκρή ζώνη;  Η πραγματική διείσδυση και κατάκτηση μέρους της νεκρής ζώνης από τα κατοχικά στρατεύματα εξισώνονται με μερικές κάμερες στα όρια της νεκρής ζώνης, το συρματόπλεγμα το γνωστό και  αν είναι δυνατόν με τον δρόμο Αστρομερίτη που είναι εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Γιατί δεν μιλούν και για την στρατικοποίηση στα κατεχόμενα.  Είναι και αυτό έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. ΄Η όχι  κ. Στιούαρτ;  Ουσιαστικά κρατούν μέσες αποστάσεις μεταξύ των περι Κύπρου αποφάσεων του ΟΗΕ και των απαιτήσεων της κατοχικής Τουρκίας.  Αυτά τα γεγονότα, γιατί περι γεγονότων πρόκειται, οφείλουμε να τα αναδεικνύουμε  και όχι να τα καλύπτουμε.

Ακριβώς γιατί επιθυμούμε  ΛΥΣΗ  του Κυπριακού στη βάση, το πλαίσιο και τις παραμέτρους του ΟΗΕ, τις αρχές και αξίες των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου και τις αντίστοιχες αποφάσεις και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Απαιτούμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από ότι απαιτεί ολόκληρη η συλλογική Δύση στην Ουκρανία.  Απαιτούμε  ότι με πάθος και στόμφο απαιτεί ο κ. Γκουτέρες για το Παλαιστινιακό.

Γιατί στο Παλαιστινιακό δεν ζητά εκπτώσεις από τις αποφάσεις του ΟΗΕ;  Γιατί στο Ουκρανικό η συλλογική Δύση δεν ζητά εκπτώσεις και παραχωρήσεις από τους Ουκρανούς;  Γιατί μόνο στην περίπτωση της Κύπρου, οι υπαλλήλοι του ΟΗΕ που καλούνται πρώτοι αυτοί να προωθούν τις αποφάσεις του Οργανισμού, κάνουν εκπτώσεις;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο φλεγόμενος πλανήτης Γη απειλείται από τον τελικό όλεθρο, οι οικονομίες σείονται συθέμελα: Οι πάντες αδιαφορούν, οι ηγέτες δεν έχουν ανάστημα και οι λαοί είναι απελπισμένοι!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: