Γιατί ο θηλασμός είναι φάρμακο: Δυναμώνει τις μητέρες και πολεμάει την οστεοπόρωση-Ανακαλύφθηκε μία νέα ορμόνη που παράγεται στον εγκέφαλο και δυναμώνει τα οστά

Νεαρή μητέρα ετοιμάζεται για θηλασμό via youtube




Ανακαλύφθηκε μια νέα ορμόνη που μπορεί να χτίσει γερά οστά και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης και για να βοηθήσει στην επούλωση των καταγμάτων των οστών.

Η ορμόνη χρησιμεύει για την προστασία των οστών των γυναικών που θηλάζουν, εξηγούν οι ερευνητές από το Ucsf και το UC Davis που διεξήγαγαν τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature. Χάρη σε αυτό, τα οστά της θηλάζουσας μητέρας παραμένουν γερά παρά την απώλεια ασβεστίου στο γάλα.

Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι στα ποντίκια, η ορμόνη που είναι γνωστή ως Μητρική Εγκεφαλική Ορμόνη (Ccn3) αυξάνει την οστική πυκνότητα και τη δύναμη. Η μελέτη λύνει ένα μακροχρόνιο παζλ σχετικά με το πώς τα οστά των γυναικών παραμένουν σχετικά δυνατά κατά τη διάρκεια του θηλασμού, παρά το γεγονός ότι λαμβάνεται ασβέστιο για την υποστήριξη της παραγωγής γάλακτος.

Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από οστεοπόρωση, μια σοβαρή αποδυνάμωση των οστών που μπορεί να προκαλέσει συχνά κατάγματα. Οι γυναίκες διατρέχουν ιδιαίτερα κίνδυνο για οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση λόγω μειωμένων επιπέδων οιστρογόνων, τα οποία φυσιολογικά προάγουν τον σχηματισμό οστών.

Τα επίπεδα οιστρογόνων είναι επίσης χαμηλά κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ωστόσο η οστεοπόρωση και τα κατάγματα των οστών είναι πολύ πιο σπάνια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υποδηλώνοντας ότι κάτι εκτός από τα οιστρογόνα προάγει την ανάπτυξη των οστών.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν προηγουμένως ότι στα θηλυκά ποντίκια, αλλά όχι στα αρσενικά, η παρεμπόδιση ενός συγκεκριμένου υποδοχέα ορμονών που βρίσκεται σε νευρώνες σε μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου οδηγεί σε τεράστιες αυξήσεις της οστικής μάζας. Υποψιάστηκαν ότι μια ορμόνη στο αίμα ήταν υπεύθυνη για τα υπερισχυρά οστά και τελικά σε αυτή τη μελέτη τη βρήκαν: εντόπισαν το Bccn3 ως τον υπεύθυνο παράγοντα.

Χωρίς την παραγωγή Ccn3 σε αυτούς τους συγκεκριμένους νευρώνες, τα θηλάζοντα θηλυκά ποντίκια έχασαν γρήγορα οστά και τα νεογνά τους άρχισαν να χάνουν βάρος, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της ορμόνης στη διατήρηση της υγείας των οστών κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Με την αύξηση της CCn3 στο αίμα σε νεαρούς ενήλικες και ηλικιωμένους και των δύο φύλων, η οστική μάζα και η δύναμή τους αυξήθηκαν δραματικά κατά τη διάρκεια των εβδομάδων. Το CCn3 μπόρεσε να υπερδιπλασιάσει την οστική μάζα.

Με πληροφορίες από ansa.it 

Η Ευρώπη «επέστρεψε» στο Διάστημα: Εκτοξεύτηκε ο νέος πύραυλος βαρέων μεταφορών του ESA, Ariane 6* Aποστολές σε χαμηλή τροχιά, αλλά και μακρύτερα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: