Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι λένε όχι στον Μπάιντεν, όχι και στον Τραμπ, η υπερδύναμη ενώπιον ενός “τραγικού” διλήμματος…

epa11442500 People, part of New York Democratic Clubs, and other attendees of the Shades of Green Pub & Restaurant watch the first 2024 presidential debate during a watch party in New York, NY, USA, 27 June 2024. EPA, SARAH YENESEL




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ, Φιλελεύθερος

Από τη μια ένας ηλικιωμένος πρόεδρος που πασχίζει να αποδείξει ότι είναι καλά. Με τις υποθέσεις να δίνουν και να παίρνουν για την κατάστασή του. Μήπως έχει άνοια; Μήπως πάσχει από Πάρκινσον; Ή είναι κάποια άλλη διαταραχή και το κρύβει ο περίγυρός του;

Ακόμη και όλα αυτά να μην ισχύουν, ο Τζο Μπάιντεν είναι 81 χρονών και του φαίνεται. Και αυτό δεν έχει να κάνει με την ηλικιακή προκατάληψη που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας σήμερα, που έχουμε μια αρνητική στάση απέναντι σε οποιαδήποτε έκφραση γήρανσης. Φυσικά και η γήρανση δεν είναι εξ ορισμού ασθένεια. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Το να μεγαλώνουμε επηρεάζει όχι μόνο το σώμα μας αλλά και τις γνωστικές μας ικανότητες.

Πως θα καταφέρει να τα βγάλει πέρα στην περίπτωση που επανεκλεγεί; Το πρόγραμμα του προέδρου των ΗΠΑ είναι εντατικό και πρέπει συνεχώς να είναι σε κίνηση. Απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά, διαρκή ετοιμότητα και καθαρή διαύγεια. Τα διαθέτει όλα αυτά ο Τζο Μπάιντεν; Κανένας δεν ξέρει.

  • Από την άλλη ένας πρώην πρόεδρος, βαθιά αντιδημοκρατικός και αλαζονικός. Έφτασε στο σημείο να υποκινήσει τα επεισόδια στο Καπιτώλιο προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Ήδη έχει καταδικαστεί σε μια δίκη που ήταν κατηγορούμενος για ποινικά αδικήματα, ενώ εις βάρος του εκκρεμούν άλλες τρεις.

Το Ανώτατο Δικαστήριο τη Δευτέρα αποφάσισε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ χαίρει «μερικής» ασυλίας για τις πράξεις του όσο ήταν πρόεδρος. Πόσο χειρότερος μπορεί να γίνει στην περίπτωση που εκλεγεί, γνωρίζοντας πως δεν κινδυνεύει να λογοδοτήσει σε κανένα; Το αμερικανικό σύνταγμα προνοεί πως κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου. Προφανώς, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει άλλη γνώμη.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι απογοητευμένοι από τις επιλογές που έχουν για τον επόμενο τους πρόεδρο. Καθόλου παράξενο που οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ένα μεγάλο ρεύμα που λέει όχι και στον Τζο Μπάιντεν και στον Ντόναλντ Τραμπ και που θέλει ένα ηγέτη που να μην κουβαλά τα βαρίδια ούτε του ενός ούτε του άλλου.

Η εικόνα που έδειξαν στο ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες ήταν απογοητευτική. Κάποιοι έφτασαν στο σημείο να μιλήσουν και για παρακμή, βλέποντας δύο ανθρώπους, που ο πρώτος έπρεπε να είναι φυλακή και ο άλλος σπίτι του να ξεκουράζεται, να πασχίζουν να πείσουν πως μπορούν να λύσουν τις περίπλοκες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ σήμερα και να τις οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ελάχιστοι είναι αισιόδοξοι. Αποδεικνύεται πως δεν χρειάζεται ένας εξωτερικός εχθρός για να υπονομευτεί μια χώρα, μια δημοκρατία, αλλά αρκεί μια διαρκής εσωτερική παρακμή για να διαλύσει όσα με κόπο κτίστηκαν στο παρελθόν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο λύκος… αγκαλιά με τα πρόβατα στη στάνη: Η Ακροδεξιά δεν απειλεί μόνο τη Γαλλία, Έχει γίνει αποδεκτή από τις οικονομικές ελίτ, οι οποίες δεν θα ενοχληθούν εάν κυβερνήσει!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: