Γαλλικές εκλογές: Ιστορική νίκη ιθαγενή Κανάκ στη Νέα Καληδονία – Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες υπέρμαχος της ανεξαρτησίας μπαίνει στο γαλλικό κοινοβούλιο

epa11464674 French people living in Switzerland arrive to vote during the second round of French legislative elections at the polling station ‘Palexpo’ in Geneva, Switzerland, 07 July 2024. EPA/MARTIAL TREZZINI




Έναν υποψήφιο των ιθαγενών Κανάκ που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας εξέλεξε για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες η Νέα Καληδονία για να την εκπροσωπίσει στο γαλλικό κοινοβούλιο, σε μια κίνηση που θεωρείται πλήγμα για τους ενωτικούς Γάλλους στην περιοχή που μαστίζεται από ταραχές.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι ψηφοφόροι στο γαλλικό έδαφος του Ειρηνικού ψήφισαν για τους εκπροσώπους τους σε δύο έδρες στο εθνικό κοινοβούλιο της Γαλλίας. Ο ένας από τους εκλεχθέντες είναι ο Εμανουέλ Τζιμπάου, ιθαγενής Κανάκ, όπως ονομάζονται, ενώ ο δεύτερος εκλεχθείς είναι ο Γάλλος Νικολά Μετζντόρφ, ο οποίος κέρδισε τη δεύτερη κοινοβουλευτική έδρα της Νέας Καληδονίας.

Ο Τζιμπάου γίνεται έτσι ο πρώτος υποψήφιος υπέρ της ανεξαρτησίας που κερδίζει έδρα στην εθνική συνέλευση από το 1986. Ο αρχάριος πολιτικός, είναι γιος του γνωστού ηγέτη της ανεξαρτησίας των Κανάκ, Ζαν-Μαρί Τζιμπάου, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1989. Η νίκη του θεωρείται πλήγμα για το φιλογαλλικό κίνημα στην περιοχή.

Οι εκλογές διεξάγονται εβδομάδες μετά το πρώτο ξέσπασμα θανατηφόρας βίας στην πρωτεύουσα Νουμέα, λόγω των σχεδίων του Παρισιού για αλλαγές στην ψηφοφορία. Τον Μάιο, οι ταραχές ξεκίνησαν αφού οι νομοθέτες στο Παρίσι ενέκριναν μια συνταγματική τροποποίηση που θα επέτρεπε στους πρόσφατα αφιχθέντες στην επικράτεια να ψηφίζουν στις επαρχιακές εκλογές, μια απόφαση – που έκτοτε έβαλε στον πάγο ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν – που ο πληθυσμός των Κανάκ φοβόταν ότι θα αποδυνάμωνε περαιτέρω την επιρροή τους. Οι Κανάκ αποτελούν περίπου το 40% του πληθυσμού της Νέας Καληδονίας.

Μετά τη νίκη του, ο Τζιμπάου δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια «απόδειξη ότι η δημοκρατία είναι ζωντανή» στη Νέα Καληδονία.

Με πληροφορίες από Guardian

Η επόμενη μέρα στη Γαλλία – Η ανατροπή, οι εύθραυστες συμμαχίες, το γυάλινο ταβάνι και το καυτό ερώτημα: Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: