Φόβος και τρόμος οι επιθέσεις από αρκούδες στην Ιαπωνία: 219 περιστατικά μέσα στο 2024* Συζητήσεις για να αλλάξει ο νόμος, ώστε να τις σκοτώνουν πιο εύκολα [video]

FILE PHOTO Tibor, a male brown bear was lured out of his cave with in the bears’ enclosure in the zoo of Budapest, Hungary, 02 February 2017 . EPA/Attila Kovacs HUNGARY OUT




Το νομικό πλαίσιο για να διευκολύνει τους πυροβολισμούς αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές εξετάζει η Ιαπωνία, μετά τις απανωτές επιθέσεις τους σε ανθρώπους, με τους κυνηγούς πάντως να ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο είναι αρκετά ριψοκίνδυνο.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση αύξησης των επιθέσεων από αρκούδες σε κατοικημένες περιοχές σε όλη την Ιαπωνία. Σύμφωνα με το Νικκέι, οι τραυματισμοί από αρκούδα ήταν 159 περιστατικά το 2023, σε σχέση με μόλις 68 περιστατικά το 2022. Από αυτές, το 30% συνέβη στο βόρειο νομό Ακίτα.

Το 2024 όμως οι αριθμοί εκτοξεύτηκαν, μέχρι τον Απρίλιο, έχει ήδη σημειωθεί ρεκόρ 219 επιθέσεων από αρκούδες στη χώρα, έξι από τις οποίες ήταν θανατηφόρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι αδειοδοτημένοι κυνηγοί, μπορούν να πυροβολήσουν μόνο μετά από εφόσον αστυνομικός τους δώσει την άδεια να το κάνουν.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναθεωρήσει τον νόμο κατά την επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο, ώστε τα όπλα να μπορούν να χρησιμοποιούνται πιο ελεύθερα. Για παράδειγμα, οι κυνηγοί θα μπορούν να πυροβολούν εάν υπάρχει κίνδυνος ανθρώπινου τραυματισμού, όπως όταν μια αρκούδα εισέρχεται σε ένα κτίριο.

Αλλά οι κυνηγοί είναι επιφυλακτικοί. “Είναι τρομακτικό και αρκετά επικίνδυνο να συναντήσει κανείς μια αρκούδα. Ποτέ δεν είναι εγγυημένο ότι μπορούμε να σκοτώσουμε μια αρκούδα πυροβολώντας”, δήλωσε ο Satoshi Saito, εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Κυνηγών του Χοκάιντο.

Αν χάσουμε το ζωτικό σημείο για να σταματήσουμε την αρκούδα από το να κινηθεί… θα το σκάσει και μπορεί να επιτεθεί σε άλλους ανθρώπους», πρόσθεσε. «Αν στη συνέχεια επιτεθεί σε κάποιον άνθρωπο, ποιος θα είναι υπεύθυνος γι’ αυτό;»

Η είδηση αυτή γίνεται γνωστή μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας ζήτησε από τη Βουλή να συγκληθεί εκτάκτως για να αναζητήσει τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις αρκούδων, αφού ένας νεαρός πεζοπόρος σκοτώθηκε αυτήν την εβδομάδα.

Μετά τη Ρωσία, η Ρουμανία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό καφέ αρκούδας στην Ευρώπη – υπολογίζονται σε 8.000.

Την Τρίτη, δασοφύλακες ανέφεραν ότι βρήκαν νεκρό έναν 19χρονο τουρίστα, κοντά σε ένα δημοφιλές πεζοπορικό μονοπάτι στα Καρπάθια Όρη, στην κεντρική Ρουμανία.

Οι διασώστες επιχείρησαν να ανασύρουν το πτώμα από μια χαράδρα, αλλά δεν τα κατάφεραν αφού η αρκούδα προσπάθησε να τους επιτεθεί και αστυνομικοί αναγκάστηκαν να την πυροβολήσουν.
Ο πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσιολάκου είπε στους δημοσιογράφους σήμερα ότι θα καλέσει τους βουλευτές από τις διακοπές τους για μια έκτακτη συνεδρίαση.

Η Βουλή κλείνει στα τέλη Ιουνίου και επαναλειτουργεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Δεν διευκρίνισε πότε θα γίνει αυτή η συνεδρίαση, ο σκοπός της οποίας είναι να συμφωνηθούν μέτρα για την προστασία των περιοχών που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν συχνά επιθέσεις αρκούδων σε ανθρώπους και ζώα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι τραυματίστηκαν, αλλά δεν σκοτώθηκαν. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από αρκούδες την τελευταία 20ετία.
Το 2021, με κυβερνητικό διάταγμα δόθηκε στις δημοτικές αρχές η δυνατότητα να σκοτώνουν αρκούδες που μπαίνουν σε κήπους και σπίτια, εάν αποτύχουν οι προσπάθειες να τις εκδιώξουν ή να τις μεταφέρουν σε άλλο σημείο.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρομερό πρόβλημα οι αρκούδες στη Ρουμανία: Καλεί τους βουλευτές από τις διακοπές ο πρωθυπουργός για επείγουσα συζήτηση στη Βουλή * Νεκρός 19χρονος στα Καρπάθια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: