Φάκελος Αεροδιακομιδές: Η Αεροπορία Στρατού – ο ακούραστος «εργάτης» – έφτασε και ξεπέρασε τα όριά του * Βρίσκεται οπουδήποτε, οποτεδήποτε…

Τα στελέχη της αεροπορίας στρατού δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για να αυξήσουν τις διαθεσιμότητες των ελικοπτέρων. Photo: Υπουργείο Έθνικής Άμυνας




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Επιχειρησιακή εκπαίδευση κάθε είδους. Μεταφορά προσωπικού ή κυβερνητικές αποστολές σε νησιά. Μεταφορά υλικών, ακόμη και τροφών σε απομακρυσμένες περιοχές ή και νησίδες που υπάρχει οικονομική ζωή. Αεροπυροσβεση, αεροδιακομιδές από οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας.

Οι παραπάνω είναι μόνο λίγες από τις αποστολές που αναλαμβάνει κυρίως το 4ο Τάγμα Ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, το οποίο επιχειρεί με τα ελικόπτερα τύπου Chinook.

Επιπλέον τα άλλα ελικόπτερα που έχουν έδρα τα Μέγαρα και το 2ο ΤΕΑΣ, τα σχεδόν καινούρια ΝΗ-90, συνεχίζουν ναντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επιχειρησιακής «επιβίωσης», αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της μετέπειτα τεχνικής υποστήριξης.

Παρ’ όλα αυτά πέραν της επιχειρησιακής εκπαίδευσης κυρίως των στελεχών της ΔΕΠ, τα ΝΗ-90 «φορτώνουν» διαρκώς ώρες με τις αεροδιακομιδές.

Το 2ο Συγκρότημα Αεροπορίας Στρατού (2ο ΣΥΑΣ) επισκέφθηκε ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη.

Στα Μέγαρα τους υποδέχτηκε ο Διευθυντής της Αεροπορίας Στρατού, Υποστράτηγος Γιάννης Χειμαριός όπου μαζί με επιτελείς του 2ου Συγκροτήματος, ενημέρωσε την πολιτικη και στρατιωτική ηγεσία για την κατάσταση που επικρατεί στην αεροπορική βάση του στρατού ξηράς.

Τα προβλήματα είναι καιρό καταγεγραμμένα κι έχουν κοινοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία, η οποία το διάστημα αυτό επιχειρεί να ανοίξει και τον φάκελο «Αεροπορία Στρατού, μια και οι αποφάσεις για την επόμενη μέρα της 1ης Ταξιαρχίας, φαίνεται να μην είναι μακριά. 

 «Καίνε» ώρες σε αεροδιακομιδες.  

Ανάμεσα στις προτάσεις που χρησιμοποίησε στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, απευθυνόμενος προς τα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού, μπορεί κανείς να ξεχωρίσει την παρακάτω, που σχετίζεται με το πολύτιμο έργο των αεροδιακομιδων, απ όλα τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Για να σταθούμε μόνο στον χρόνο που είμαστε, στο 2024, έχετε κάνει 922 αποστολές, έχετε μεταφέρει 1.345 ασθενείς, έχετε μεταφέρει 14 ειδικά μοσχεύματα. Είναι μετρήσιμη και τεράστια προσφορά στον Έλληνα, στην Ελληνίδα. Ανεκτίμητη προσφορά.»  

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, μόνο από τα πτητικά μέσα της Αεροπορίας Στρατού, από τον Ιανουάριο ως τα τέλη Ιουνίου μετρώνται 63 αποστολές αεροδιακομιδών. 

Τα ελικόπτερα πέταξαν 209 ωρες και μεταφέρθηκαν 90 ασθενείς σε μεγάλα αστικά κέντρα που διαθέτουν πλήρεις νοσοκομειακές εγκαταστάσεις.

Με τα παραπάνω δεδομένα έρχεται ξανά στην επικαιρότητα το μονίμως «καυτό» θέμα των αεροδιακομιδων οι οποίες είναι αποστολές που απαιτούν πολύτιμες ώρες από την επιχειρησιακή χρήση, κυρίως στα ελικόπτερα Chinook όπου την περίοδο αυτή είναι επιφορτισμένα και με την αεροπυροσβεση.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές ο συνδυασμός αεροδιακομιδων, ελλείψει Follow on support, απουσία ανταλλακτικών, διατηρούν σταθερά σε χαμηλές διαθεσιμότητες τα ελικόπτερα του στρατού ξηράς, όπου σε κάθε δυσκολία οι άνθρωποι της Αεροπορίας Στρατού έχουν αποδείξει ότι βρίσκονται δίπλα στον πολίτη.

Επιπλέον, αποφάσεις για καινούργια Chinook E δεν έχουν ληφθεί, ενώ σ’ ότι αφορά τους κινητήρες για τα υφιστάμενα ελικόπτερα, σταδιακά παύουν να υποστηρίζονται από την εταιρεία. 

  • Στελέχη της Αεροπορίας Στρατού επισημαίνουν ότι πρέπει να συγκεντρωθεί ένας σημαντικός αριθμός ανταλλακτικών ώστε να υπάρξει ανάσα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει επεξεργαστεί μελέτη, που είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας, και η οποία αφορά αφορά τον σταδιακό “απεγκλωβισμό” των Ενόπλων Δυνάμεων από τις απανωτές αποστολές αεροδιακομιδών.

Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία έχει αντιληφθεί ακόμη και μέσα από τους αριθμούς, το μέγεθος του βάρους των αποστολών αυτών, είτε τις χαμηλές διαθεσιμότητες των ελικοπτέρων, ιδίως όταν αυτά χρειάζονται σε έκτακτα γεγονότα, όπως η υποστήριξη του κρατικού μηχανισμού σε μια θεομηνία ή σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Outsourcing αεροδιακομιδές;  

Μπορεί πριν από περίπου δέκα ημέρες στην Βουλή να απαντήθηκε ερώτημα από την πολιτικη ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας για προβλήματα συντήρησης Outsourcing σε ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού, πλην όμως σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές υπάρχουν έντονες συζητήσεις, οι αεροδιακομιδές να περάσουν εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία, Άμυνας, Υγείας, αλλά και Πολιτικής Προστασίας, διότι ήδη μέσω της ΓΓΠΠ έχει φανεί οδός για τον τρόπο απόκτησης ελικοπτέρων που θα είναι αποκλειστικά για αεροδιακομιδές.  Ένας κρίσιμος παράγοντας που συνυπολογίζεται είναι ότι οι ιπτάμενοι γιατροί και νοσηλευτές δέχονται να λάβουν μέρος στις αεροδιακομιδές, όταν αυτές γίνονται με πτητικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων ή με μέσα που χειρίζονται ιπτάμενοι και μηχανικοί από την Αεροπορία, τον Στρατό και το Ναυτικό.

Σίγουρα από την σκέψη έως την υλοποίηση ο δρόμος είναι μακρύς κι αυτό σημαίνει ότι τα πτητικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αυτά που θα συνεχίσουν να αποτελούν τον «απομηχανής Θεό» για τους νησιώτες αλλά και τους επισκέπτες της νησιωτικής Ελλάδας όπου εκεί το σύστημα υγείας έχει σοβαρές ελλείψεις και δεν είναι αυτό που θα έπρεπε για τους ασθενείς.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

 

Στην Γαλλία τον Σεπτέμβριο το πλήρωμα της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ για ταχύρρυθμα μαθήματα στα «μυστικά» των FDI * Και κόκκινος συναγερμός για τις παραιτήσεις και τις κενές θέσεις στις στρατιωτικές σχολές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: