Αισχρή τουρκική προβοκάτσια και ασύστολες απειλές: Fake News ότι η Ελλάδα κατασκευάζει ναυτική βάση στην Κύπρο στο Μαρί, σε συνεργασία με τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας με τον Κύπριο ομόλογό του, Βασίλη Πάλμα στη Λευκωσία, Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΕΘΑ, STR




Με τίτλο «Η Ελλάδα θα χτίσει ναυτική βάση στην Κύπρο» δημοσιεύεται στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Hürriyet, ανταπόκριση Ömer Bilge από κατεχόμενο τμήμα Λευκωσίας.

Η Τουρκία που διαθέτει μεγάλο αριθμό κατοχικών στρατευμάτων, …ανησυχεί και απειλεί επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια ενώπιον των τουρκικών απαράδεκτων προκλήσεων.

Μεταξύ άλλων υποστηρίζονται τα κάτωθι, που αποτελούν ψεύδη, αλλά αξίζει να τα γνωρίζουμε. Γράφουν τα εξής οι καθοδηγημένες από το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν, τουρκικές εφημερίδες:

Η Ελλάδα έλαβε την απόφαση να δημιουργήσει μια ναυτική βάση με δυνατότητα ελλιμενισμού πολεμικών πλοίων στο λιμάνι Μαρί, όπου τα προηγούμενα χρόνια ελλιμενίζονταν ελληνοκυπριακά περιπολικά πλοία, και για το οποίο ενδιαφέρονται και η Γαλλία και το Ισραήλ.

Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας ο οποίος επισκέφθηκε την …”ελληνοκυπιακή Διοίκηση” -όπως αναφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία, και ο Νίκος Χριστοδουλίδης συμφώνησαν για το θέμα της ναυτικής βάσης.

Ο Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε σειρά επαφών στη Λευκωσία όπου βρέθηκε προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 της ελληνικής χούντας στην Κύπρο, που είχε οδηγήσει στην …”Ειρηνευτική Επιχείρηση”, όπως αναφέρει την άνανδρη εισβολή της Τουρκίας.

  • Δένδιας: Θα είναι προτεραιότητά μας

Ο Έλληνας υπουργίός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κύπρου και στη συνέχεια με τον Υπουργό Άμυνας Βασίλη Πάλμα και συζήτησαν το θέμα της μετατροπής του λιμανιού Μαρί που βρίσκεται κοντά στη Λάρνακα σε στρατιωτική βάση όπου θα μπορούν να ελλιμενίζονται μεγάλα πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του δήλωσε ότι «η κατασκευή της ναυτικής βάσης στο Μαρί είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων μας».

Ενώ ο Βασίλης Πάλμας, από την άλλη πλευρά, δήλωσε τα εξής : «Συμφωνήσαμε για την υλοποίηση του υφιστάμενου σχεδίου μας για τη ναυτική βάση».

Αναφέρθηκε επίσης ότι η ναυτική βάση θα συζητηθεί στη διακυβερνητική συνάντηση που θα διεξαχθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου τον Νοέμβριο.

  • Ενημερωτικό σημείωμα

Το λιμάνι Μαρί, που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Λάρνακας στο νότιο τμήμα του νησιού της Κύπρου, σήμερα φιλοξενεί κυπριακά περιπολικά πλοία. Λόγω του μικρού μεγέθους και του ρηχού βάθους του λιμανιού, τα μεγάλα πλοία δεν μπορούν να ελλιμενιστούν.

Με τίτλο «Σκάνδαλο! Η Ελλάδα χτίζει βάση σε “τουρκικό” χωριό!» δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ισλαμιστικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας Yeni Akit ρεπορτάζ, όπου, μεταξύ άλλων υποστηρίζονται τα κάτωθι:

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να δημιουργήσει ναυτική βάση στο Μαρί, όπου πριν από το 1974 ζούσαν “Τούρκοι” παντού.

Ο Έλληνας υπουργός Δένδιας, ο οποίος επισκέφθηκε τη Λευκωσία, συμφώνησε με τον Κύπριο ομόλογό του για την κατασκευή «βάσης στο Μαρί».

Η ‘κυπριακή κυβέρνηση ανέλαβε δράση για τη δημιουργία ελληνικής ναυτικής βάσης στην περιοχή που ανήκει στους ‘Τούρκους’.

Επιτεύχθηκε συμφωνία για την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στην ακτή Μαρί κοντά στη Λάρνακα στο νότιο τμήμα του νησιού.

Πριν από τις “σφαγές” που ξεκίνησαν οι Ελληνοκύπριοι τη δεκαετία του 1960 και συνεχίστηκαν μέχρι την βάρβαρη εισβολή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο το 1974, το Μαρί ήταν ένας από τους οικισμούς που ανήκε στους “Τούρκους” από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

Πριν και μετά τον πόλεμο, οι “Τούρκοι” …μετανάστευσαν στις βόρειες περιοχές λόγω της δήθεν επιθετικότητας των Ελληνοκυπρίων. Στην επέτειο της 15ης Ιουλίου 1974, την ημερομηνία της δήθεν ανακήρυξης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο, ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την Κύπρο.

Ο ελληνικός Τύπος ανέφερε ότι ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Βασίλης Πάλμας και ο Έλληνας ομόλογός του Δένδιας κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ναυτικής βάσης στο …Tatlısu, το οποίο οι ίδιοι αποκαλούν «Μαρί».

Συμφωνία περί «ναυτικής βάσης»

Σύμφωνα με δημοσίευμα οι «δύο χώρες» [σσ. εισαγωγικά στο τουρικό πρωτότυπο] θέλουν να επιδείξουν τη συνεργασία τους στην Ανατολική Μεσόγειο με απτά έργα. Η σχεδιαζόμενη «Ναυτική Βάση στο Μαρί» θα αποτελέσει μια νέα αποτύπωση της στρατιωτικής συνεργασίας Αθήνας-Λευκωσίας.

Κατά τη συνάντηση Δένδια-Πάλμα, συμφωνήθηκε η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών αμυντικών σχέσεων, η συνέχιση της πολυμερούς συνεργασίας για την προμήθεια όπλων και η δημιουργία ενός αμοιβαίου «αμυντικού οικοσυστήματος».

Ο Δένδιας είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα επωφεληθούν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο από τις δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία ακόμη κάνει τα πρώτα της βήματα.

Ο Δένδιας δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Κύπριος ομόλογός του συμφώνησαν επίσης για την αύξηση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.

Επιπλέον, ο Δένδιας συναντήθηκε και με τον ηγέτη της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Δένδιας, ο οποίος επέστρεψε στην Αθήνα έχοντας στην τσάντα του το σχέδιο της ναυτικής βάσης, πήρε τα εύσημα από τον Χριστοδουλίδη για την «ακλόνητη στήριξή του προς τον κυπριακό Ελληνισμό».

  • Θα χτίσουν βάση και θα την δώσουν σε ΗΠΑ-Ισραήλ

Η κίνηση του Δένδια για ναυτική βάση στη Λάρνακα-Μαρί ήρθε μετά την απειλή που δέχθηκε η Κύπρος από τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, επειδή επέτρεψε στο Ισραήλ, στις ΗΠΑ και στη Γερμανία να χρησιμοποιήσουν τα εδάφη της για τη γενοκτονία στη Γάζα.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Hassan Nasrallah είχε προειδοποιήσει την Λευκωσία αναφορικά με την υποστήριξη της γενοκτονίας της Γάζας και δήλωσε ότι αν χρησιμοποιηθούν τα εδάφη της Κύπρου για επιθέσεις κατά του Λιβάνου, θα χτυπήσουν τους στόχους των εισβολέων στο νησί.

Η υποστήριξη της Κύπρου στη γενοκτονία θέτει επίσης σε κίνδυνο και τους “Τούρκους” που ζουν στην κατεχόμενη “Βόρεια Κύπρο”. Οι προειδοποιήσεις που απηύθυνε η Άγκυρα για την εξάλειψη των πιθανών κινδύνων δεν λαμβάνονται υπόψη ούτε από την ελληνοκυπριακή πλευρά ούτε από την Αθήνα.

Από την άλλη, σε περίπτωση που δημιουργηθεί ναυτική βάση στο νότιο άκρο της Κϋπρου, είναι βέβαιο ότι το λιμάνι αυτό θα παραχωρηθεί για τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Ο Νίκος Δένδιας από την μια πλευρά δείχνει να καταδικάζει το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, το οποίο αποσκοπούσε στην ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, και από την άλλη λέει: «Η ενότητα του Ελληνισμού συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση της επιβίωσης των Ελλήνων. Είναι απαραίτητο να ενωθούμε και όχι να διχαστούμε».

Ο Δένδιας, ο οποίος «απέδωσε βαθύτατο σεβασμό και πατριωτική ευγνωμοσύνη» στους Έλληνες “τρομοκράτες” της ΕΟΚΑ των δεκαετιών του ’60 και του ’70, χαρακτήρισε για άλλη μια φορά τον τουρκικό στρατό στην Κύπρο ως κατοχικό.

Μία πολύ πικρή απόφαση για τον γερουσιαστή Μενέντεζ και την Ομογένεια μας: Το πλήγμα είναι τεράστιο… Η ανταπόκριση-ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega της Κύπρου (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: