Η επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Η στεγαστική κρίση, το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό και η ένταση στη Μέση Ανατολή στα πρωτοσέλιδα τη Δευτέρα

FILE PHOTO: Οι εφημερίδες της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η όξυνση της στεγαστικής κρίσης, η πρόταση ΟΣΑΚ για δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για ασθενοφόρα, η πιθανότητα κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή μετά το χτύπημα με ρουκέτα στο Ισραήλ και η ετοιμότητα της Κύπρου για να συμβάλει στην απομάκρυνση πολιτών και οι συνέπειες του τερματισμού της σύμβασης για το τερματικό στο Βασιλικό απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου τη Δευτέρα.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Σ’ επιφυλακή η Κύπρος για Λίβανο» αναφέρει ότι η Κύπρος βρίσκεται σε ετοιμότητα για να συμβάλει σε περίπτωση μαζικής απομάκρυνσης πολιτών στον Λίβανο, σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης, σημειώνοντας, επίσης, ότι Αμερικανός αξιωματούχος εξέτασε τις δυνατότητες των κυπριακών αρχών για αντιμετώπιση κρίσεων.

Σε σχετικό θέμα, «ο Φιλελεύθερος» αναφέρει ότι η Χεζμπολάχ ευθύνεται για το φονικό χτύπημα στο Γκολάν με θύματα 12 παιδιά, σημειώνοντας ότι η ένταση στη Μ. Ανατολή βρίσκεται «στο κόκκινο. Η εφημερίδα, αλλού, αναφέρεται σε πρόταση της ΟΣΑΚ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με τα ασθενοφόρα, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος τη «μελετά» εδώ και πέντε μήνες.

Η «Χαραυγή» αναφέρεται στο τερματικό του Βασιλικού με τίτλο «Πρακτικά ‘καίνε’ Αναστασιάδη και Γεωργιάδη για το σκάνδαλο», σημειώνοντας ότι υπήρξε παραδοχή για παραβιάσεις της νομοθεσίας και για κίνδυνο να χαθούν €101 εκ., με το ΑΚΕΛ να κάνει λόγο για «φαγοπότι» της Κυβέρνησης Αναστασιάδη που «φέσωσε» με ζημιές εκατομμυρίων τους πολίτες.

Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στο νομοσχέδιο για τις ψευδείς ειδήσεις, κάνοντας λόγο για κινδύνους στην ελευθερία έκφρασης και για «φίμωτρο» στα ΜΜΕ. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι γυναίκες και τα άτομα τρίτης ηλικίας είναι οι πιο ευάλωτοι στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

«Οξύνεται επικίνδυνα η στεγαστική κρίση» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της η εφημερίδα «Αλήθεια», σημειώνοντας ότι πρέπει να αυξηθεί το στεγαστικό απόθεμα προσιτών κατοικιών και αναφέροντας ότι παραμένει άγνωστο το πόσες οικογένειες θα επωφεληθούν από την ανάπτυξη που ανακοινώθηκε μέσω ΚΟΑΓ.

Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα αναφέρεται στο τερματικό Βασιλικού και στις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για έρευνα, μετά τη δημοσιοποίηση από πλευράς ΕΕ ότι ζητείται επιστροφή €68,6 εκ. Αλλού, η «Αλήθεια» μεταφέρει την αντίδραση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου στην επίθεση Χεζμπολάχ στα Υψίπεδα Γκολάν, ο οποίος κάνει λόγο ότι η Χεζμπολάχ θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» και την εφημερίδα να σημειώνει ότι ενισχύονται οι φόβοι για περιφερειακή ανάφλεξη.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Ασθενοφόρα έχουμε, οργάνωση δεν έχουμε», αναφέρεται σε κάλεσμα της ΟΣΑΚ στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για δημιουργία ανεξάρτητης αρχής ασθενοφόρων ή Υφυπουργείου Κρίσεων για καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα μεταφέρει όσα πέρασε οικογένεια του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Χριστάκη Αντωνά μέχρι τον εντοπισμό και ταυτοποίηση των οστών του. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στην επίθεση με ρουκέτα στο Ισραήλ που σκότωσε 12 παιδιά, αναφέροντας ότι Ισραήλ, Χεζμπολάχ και Ιράν βρίσκονται «στην κόψη του ξυραφιού».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Οικονομική «τρύπα» μετά από την απόφαση της Κομισιόν για το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό: Ποιά είναι τα πιθανά σενάρια; Θα πληρώσουν πάλι οι πολίτες;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: