Επίσκεψη – έκπληξη Ορμπαν στο Κίεβο: Δυόμιση χρόνια δεν είχε πατήσει το πόδι του στη γειτονική εμπόλεμη χώρα, το κάνει τώρα που ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ

FILE PHOTO Hungarian Prime Minister Viktor Orban EPA, OLIVIER HOSLET




Στο Κίεβο βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, όπου θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε το γραφείο του, σε μια επίσκεψη που έμεινε κρυφή ως την τελευταία στιγμή.

Όπως εξήγησε ο Μπερταλάν Χαβάσι, επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Ούγγρου πρωθυπουργού. Όρμπαν και Ζελένσκι θα συζητήσουν για τις ευκαιρίες ειρήνευσης στον πόλεμο με τη Ρωσία και τρέχοντα θέματα των διμερών σχέσεων,

Είναι το πρώτο ταξίδι του Ούγγρου πρωθυπουργού στη γειτονική Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα, πριν από δύο και πλέον χρόνια.

Μία από τις πηγές της Βουδαπέστης δήλωσε ότι το ταξίδι προέκυψε μετά από μακρές διαπραγματεύσεις για το θέμα των δικαιωμάτων της ουγγρόφωνης μειονότητας της Ουκρανίας, η οποία ζει στο δυτικότερο τμήμα της Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά έθνη, η Ουγγαρία έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει την ανάγκη στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας και αντ’ αυτού έχει ζητήσει κατάπαυση του πυρός. Μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του 2022, ο Όρμπαν συμπεριέλαβε τον Ζελένσκι σε έναν κατάλογο «αντιπάλων» που υποτίθεται ότι συνωμότησαν εναντίον του και υποστήριξαν την αντιπολίτευση.

Την ίδια στιγμή, η Βουδαπέστη έχει διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους με τη Μόσχα, και ο υπουργός Εξωτερικών του Όρμπαν, Péter Szijjártó, έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον πέντε ταξίδια στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου, με πιο πρόσφατο ταξίδι σε ένα οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη τον περασμένο μήνα.

Τη Δευτέρα, η Ουγγαρία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους, προς απογοήτευση πολλών άλλων ευρωπαίων πολιτικών, δεδομένων των συχνών συγκρούσεων της χώρας με τις Βρυξέλλες για θέματα εσωτερικού κράτους δικαίου και εξωτερικής πολιτικής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian

Πτήση τρόμου για 325 επιβάτες της Air Europa: Αντί για την Ουρουγουάη, οι αναταράξεις τους «προσγείωσαν» στη Βραζιλία* Τριάντα τραυματίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: