Έντονη κινητικότητα στην Κυπριακή πολιτική σκηνή: Διεργασίες για δημιουργία νέων σχηματισμών δεξιότερα του ΔΗΣΥ και αριστερότερα του ΑΚΕΛ

Καταμέτρηση ψήφων για τις βουλευτικές εκλογές, Λευκωσία 30 Μαΐου 2021.ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Το μετεκλογικό σκηνικό δημιούργησε ένα ακόμα πιο ρευστό πολιτικό πεδίο.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Φρίξου Δαλίτη στον «Φιλελεύθερο» οι κραδασμοί της κάλπης ουσιαστικά ήρθαν να ενισχύσουν τις τάσεις αμφισβήτησης από την μια του κομματικού συστήματος και από την άλλη να περιπλέξουν ακόμα περισσότερο το ήδη περίεργο πολιτικό σκηνικό στην μετά τις προεδρικές εκλογές του 2023 εποχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και πριν από τις πρόσφατες εκλογές είχε αρχίσει να καταγράφεται μία τάση δημιουργίας νέων πολιτικών χώρων. Κάποιοι εξ αυτών πρόλαβαν να μπουν και στην μάχη των εκλογών, κάποιοι άλλοι όχι.

Το δεδομένο είναι ότι από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούλιο έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Πολιτικών Κομμάτων πέντε νέοι κομματικοί σχηματισμοί.

Συγκεκριμένα εγγράφηκαν το «ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΕΡΓΩ», το «ΕΛ.Π.Ι.Σ. «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΗΣΗ ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ», ΤΟ «ΑΚΡΟ- ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ», το «ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗ ΔΡΑΣΙΣ» και «ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

Αυτό που συζητείται έντονα πλέον στο πολιτικό παρασκήνιο είναι οι ζυμώσεις και οι βολιδοσκοπήσεις που γίνονται για δημιουργία κι άλλων νέων κομματικών χώρων, που θα κινούνται το ένα στο χώρο της Δεξιάς και το άλλο στο χώρο της Αριστεράς.

Στην πρώτη περίπτωση, οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από άτομα προερχόμενα από το χώρο του ΔΗΣΥ, τα οποία στήριξαν προεκλογικά την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη και τα οποία έχουν σχέση μαζί του.

Πολιτικοί κύκλοι σημειώνουν στην εξίσωση το γεγονός ότι παρατηρείται μια όξυνση στις σχέσεις Προεδρικού- Πινδάρου και αυτό ίσως να είναι μία ένδειξη ότι πλέον ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν αναμένει ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε προσέγγιση με τον ΔΗΣΥ.

Άρα, ακόμα κι αν δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στην δημιουργία ενός κομματικού χώρου, δεν θα τον χαλούσε.

Υπενθυμίζεται ότι από μέρους του είχε γίνει μία δημόσια πρόσκληση στην Πινδάρου για συγκυβέρνηση σε συνέντευξη του στον «Φ» πριν από ένα χρόνο, η οποία είχε απορριφθεί.

Διαπιστώνεται επίσης μία αλλαγή στο λεκτικό του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος μέχρι πριν κάποιους μήνες έκανε αναφορά στην συναγερμική του προέλευση ενώ πλέον δηλώνει πώς δεν έχει κομματική ταυτότητα.

Σημαντική επίσης παράμετρος είναι το γεγονός ότι φουντώνει η φήμη που θέλει την Αννίτα Δημητρίου αντίπαλο του για τις προεδρικές του 2028 και ως εκ τούτου δεν υπάρχει και περιθώριο προσέγγισης των δύο.

Η κίνηση της τελευταίας με την επιστολή που του απέστειλε για το Κυπριακό, αποσκοπούσε ουσιαστικά στο να δείξει μια πολιτική διαφοροποίηση των δύο.

Από την άλλη βέβαια, υποδεικνύεται από πολιτικούς κύκλους ότι αυτή η διαφοροποίηση που επιχειρείται στο Κυπριακό ανοίγει και το πεδίο δημιουργίας νέου κομματικού χώρου από συναγερμικούς μιας πιο «σκληρής» γραμμής.

Ουσιαστικά όμως, αφετηρία της συζήτησης για δημιουργία νέου κομματικού χώρου, η οποία είναι άγνωστο εάν θα καταλήξει κάπου, είναι η δυσαρέσκεια από μέρους ατόμων για χειρισμούς που έγιναν από πλευράς ηγεσίας προεκλογικά.

Η συνέντευξη την περασμένη Κυριακή του τέως δημάρχου Στροβόλου Ανδρέα Παπαχαράμπους στην «Καθημερινή» ήρθε να δέσει τα σενάρια περί δημιουργίας νέου κομματικού χώρου από άτομα που στήριξαν την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη. «… γίνομαι και εγώ δέκτης μηνυμάτων από πολίτες που νιώθουν ότι το υφιστάμενο κομματικό σύστημα δεν τους καλύπτει και θέλουν κάτι καινούριο.

Είναι αλήθεια ότι κάποιοι άνθρωποι που στήριξαν και στηρίζουν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, πλήρωσαν και πληρώνουν πολιτικό κόστος», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη του.

Από πλευράς Προεδρικού τηρούν αποστάσεις από την όλη συζήτηση. Για τη φημολογία είχε ρωτηθεί παλαιότερα σε παρέμβαση του στο ραδιόφωνο του Πολίτη, μετά από σχετικό δημοσίευμα της εν λόγω εφημερίδας και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο οποίος ανέφερε ότι δεν έχει υπόψη του οτιδήποτε και ότι ο Πρόεδρος δεν έχει καμία σχέση.

Έντονη όμως είναι και η φημολογία περί νέου κομματικού χώρου αριστερότερα του ΑΚΕΛ.

Ουσιαστικά πρόκειται για μετεξέλιξη, εάν τελικά γίνει, της Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας Κύπρου σε κόμμα.

Είναι πρωτοβουλία ατόμων τα οποία προέρχονται κάποια από το χώρο του ΑΚΕΛ με πιο σκληρές θέσεις, σε ο,τι αφορά την αριστερή ιδεολογία.

Οι θέσεις τους προσεγγίζουν περισσότερο το ΚΚΕ Ελλάδος με το οποίο φαίνεται να έχουν και καλές σχέσεις.

Όπως αναφέρεται και σε σχετικό δημοσίευμα του «Φ» στις 7 Ιανουαρίου, στην ιδρυτική συνέλευση, ο Χρίστος Κουρτελλάρης, εγγονός του παλιού βουλευτή του ΑΚΕΛ και για πολλά χρόνια γενικού γραμματέα της ΕΚΑ Χρίστου Κουρτελλάρη, σημείωσε: «Δεν μας έφερε εδώ μια πρόσκαιρη αγανάκτηση για το σύστημα που σκοτώνει ψυχές, ζωές και συνειδήσεις, δεν μας ένωσε μια οργή για όλους αυτούς που λυμαίνονται την ιστορία ενός ιστορικού εργατικού και λαϊκού κινήματος, αλλά η αγάπη για την τάξη μας και η ανάγκη για την ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος».

Προς το παρόν η Κομμουνιστική Πρωτοβουλία λειτουργεί ως Σωματείο και αρκείται σε πολιτικές παρεμβάσεις.

Το πολιτικό σκηνικό και τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο του ΑΚΕΛ, φαίνεται να ευνοούν το σκηνικό για μερίδα ψηφοφόρων, οι οποίοι εδώ και αρκετό καιρού διατηρούν αποστάσεις από το κόμμα.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Οι δικοί μας παρακαλούν τους Τούρκους να δεχθούν τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία: Και ο κατοχικός ηγέτης τους απαντά μόνο “λύση”-διάλυση …δύο κρατών!

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: