Ένα βήμα πριν την τελική έκρηξη στη Μέση Ανατολή; Αλληλοκατηγορίες Ισραήλ, Ιράν και Χεσμπολάχ – Παρέμβαση Μπλίνκεν – Διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση

Palestinians run for cover during an Israeli air strike on Khadija school in Deir Al Balah town, Gaza Strip. EPA/MOHAMMED SABER




Την συνέχιση της χωρίς τέλος αιματοχυσίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών στη Μέση Ανατολή, προοιωνίζονται οι επιθέσεις του τελευταίου 24ωρου σε Γάζα και υψίπεδο του Γκολάν. Δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τους πολίτες από τρομοκρατικές επιθέσεις, λέει η αμερικανική διπλωματία και ζητεί αποκλιμάκωση.

Ισραηλινός βομβαρδισμός σε σχολείο είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 άνθρωποι χθες Σάββατο στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τη Χαμάς, ενώ 12 παιδιά και νέοι ηλικίας δέκα ως είκοσι ετών έχασαν τη ζωή τους όταν ρουκέτα της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, έπληξε γήπεδο σε κοινότητα Δρούζων στο υψίπεδο του Γκολάν που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ.

Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σειρά βομβαρδισμών στοχοποιώντας θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σε αντίποινα για το χτύπημα στο γήπεδο. Ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη «έπληξαν σειρά τρομοκρατικών στόχων» τόσο «βαθιά στην επικράτεια του Λιβάνου», όσο και «στον νότιο Λίβανο», ανάμεσά τους «αποθήκες όπλων και τρομοκρατικές υποδομές », σύμφωνα με την ανακοίνωση των ισραηλινών αρχών.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε προαναγγείλει πως το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα θα πληρώσει «ακριβά» την επίθεση, που έπληξε το αραβικό χωριό Ματζντάλ Σαμς. «Ξεπέρασαν όλες τις κόκκινες γραμμές», τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατς. «Δεν πρόκειται για έναν στρατό που πολεμά έναν άλλο στρατό, αλλά για μια τρομοκρατική οργάνωση που ανοίγει πυρ σκοπίμως εναντίον πολιτών», σημείωσε.

Μπλίνκεν: Καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι «όλες οι ενδείξεις» υποδηλώνουν πως ο πύραυλος που έπεσε στα υψίπεδα του Γκολάν εκτοξεύτηκε από τη λιβανική Χεζμπολάχ. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία», είπε ο Μπλίνκεν .

«Για άλλη μια φορά, τονίζω το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τους πολίτες του από τρομοκρατικές επιθέσεις και την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε ότι μπορεί να το κάνει. Αλλά δεν θέλουμε επίσης να επιδεινωθεί η σύγκρουση. Δεν θέλουμε να επεκταθεί. Αυτός ήταν ένας από τους στόχους μας από την πρώτη μέρα, από τις 7 Οκτωβρίου, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε τη θλίψη του για τις ανθρώπινες απώλειες τονίζοντας ότι η επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο στη Γάζα μπορεί να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση στο σύνορο του Ισραήλ με τον Λίβανο.

“Είναι τόσο σημαντικό να βοηθήσουμε να αποκλιμακωθεί η κρίση, όχι μόνο να αποτρέψουμε την κλιμάκωση, να αποτρέψουμε την εξάπλωση αλλά να την εκτονώσουμε γιατί υπάρχουν τόσοι άνθρωποι και στις δύο χώρες-στο Ισραήλ και στον Λίβανο-που έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους”, κατέληξε ο Μπλίνκεν.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου έχει καλέσει τις ΗΠΑ να ζητήσουν αυτοσυγκράτηση από το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ στο Ρόιτερς. Οπως είπε, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση του Λιβάνου να μεταφέρει μήνυμα για αυτοσυγκράτηση και στην ίδια την Χεζμπολάχ.

Διαψεύδει η Χεσμπολάχ

Η εκτόξευση της ρουκέτας έγινε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση πως τέσσερις μαχητές της Χεζμπολάχ, κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο.

Το υποστηριζόμενο από το Ιράν σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για το πλήγμα και διέψευσε πως η ρουκέτα εκτοξεύτηκε από μαχητές του. Νωρίτερα είχε προεξοφλήσει δυνητικά «σκληρή» επιχείρηση από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εναντίον θέσεών της στον Λίβανο, εν είδει αντιποίνων για την πολύνεκρη επίθεση στο υψίπεδο του Γκολάν.

«Βρισκόμαστε σε επιφυλακή μήνες τώρα, επαγρυπνούμε για επίθεση από τον εχθρό», δήλωσαν πηγές της Χεζμπολάχ στο Γερμανικό Πρακτορείο. «Δεν είναι κάτι καινούργιο, βρισκόμαστε σε μόνιμη ετοιμότητα», πρόσθεσαν.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ αποφάσισε να απομακρύνει μαχητές της από περίπου 100 θέσεις τους στο νότιο τμήμα της χώρας, οχυρό του κινήματος.

Πέρα από τους πρακτικά καθημερινούς βομβαρδισμούς στα σύνορα και τα πλήγματα βαθιά στον Λίβανο, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν βάλει επανειλημμένα στο στόχαστρο ανώτερα στελέχη του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ.

Απειλές από το Ιράν

Περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης θα μπορούσε να πυροδοτήσει ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν θεωρείται βέβαιο πως θα εντείνουν τις ενέργειές τους εναντίον του Ισραήλ και του σημαντικότερου συμμάχου του σε διεθνές επίπεδο, των ΗΠΑ.

Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ κατά οποιασδήποτε “νέας περιπέτειας”, όπως την αποκάλεσε, στον Λίβανο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νασέρ Καναανί.

“Οποιαδήοτε δράση (…) του σιωνιστικού καθεστώτος μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση της αστάθειας, της έλλειψης ασφάλειας και του πολέμου στην περιοχή”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Το Ισραήλ θα φέρει την ευθύνη για τις “απρόβλεπτες συνέπειες και αντιδράσεις σε μια τέτοια ανόητη συμπεριφορά”, προειδοποίησε επίσης ο Κανανί.

Διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση

Η ειδική συντονίστρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο και ο διοικητής των κυανόκρανων στη χώρα απηύθυναν τις πρώτες πρωινές ώρες έκκληση προς τα μέρη να ασκήσουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους μέσω X, η ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ και ο Αρόλδο Λάθαρο, επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (FINUL στα γαλλικά, UNIFIL στα αγγλικά), προειδοποιούν ότι περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολά απειλεί να προκαλέσει «απίστευτη καταστροφή σε όλη την περιοχή».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ καταδίκασε χθες Σάββατο το «λουτρό αίματος», ζητώντας να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα. «Σοκαριστικές εικόνες από το γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη των Δρούζων, την Ματζάλ Σαμς.

Καταδικάζω απερίφραστα αυτό το λουτρό αίματος. Χρειαζόμαστε ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για τούτο το απαράδεκτο συμβάν. Παροτρύνουμε όλα τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση», υπογράμμισε ο κ. Μπορέλ μέσω X.

Όγδοος βομβαρδισμός σχολείου στη Γάζα

Ισραηλινός βομβαρδισμός σε σχολείο είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 άνθρωποι χθες Σάββατο στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τη Χαμάς, ενώ 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ρουκέτα της Χεζμπολά, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, έπληξε γήπεδο σε κοινότητα Δρούζων στο υψίπεδο του Γκολάν, που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ.

Το σχολείο Χαντίτζα, όπου είχε εγκατασταθεί προσωρινή ιατρική μονάδα, στην περιοχή της Ντέιρ αλ Μπάλα, έγινε στόχος» βομβαρδισμού, ο οποίος άφησε πίσω «30 μάρτυρες και πάνω από 100 τραυματίες», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς σε ανακοίνωσή του.

Αυτός ήταν τουλάχιστον ο όγδοος βομβαρδισμός εναντίον σχολείου από την 6η Ιουλίου. Σύμφωνα με την πολιτική προστασία στη Γάζα, το συγκεκριμένο σχολείο φιλοξενούσε κάπου 4.000 εκτοπισμένους.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έβαλε στο στόχαστρο «τρομοκράτες», που επιχειρούσαν στο σχολείο, κατ’ αυτόν.

Καταδίκη από ΕΕ – ΠΟΥ

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζουζέπ Μπορέλ καταδίκασε τον βομβαρδισμό αυτόν, καλώντας να εξευρεθεί «πολιτική λύση» για τερματιστεί «αυτή η τρέλα» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ακόμη μια επίθεση εναντίον σχολείου που χρησιμοποιείτο ως καταφύγιο εσωτερικά εκτοπισμένων στη Χαν Γιούνις (…) Την ίδια στιγμή, ο ήδη πολύ ευάλωτος πληθυσμός καλείται να εκτοπιστεί ξανά και ξανά και δεν υπάρχει τέλος ενόψει», τόνισε ακόμη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ενώ ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, επανέλαβε την έκκλησή του να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» και να υπάρξουν εγγυήσεις για την «προστασία των αμάχων».

Από το ξέσπασμα του πολέμου, οι περισσότεροι από τους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας έχουν εκτοπιστεί εξαναγκαστικά πάνω από μια φορά· πολλοί βρήκαν καταφύγιο σε σχολικά κτίρια, όπως αυτό που βομβαρδίστηκε χθες.

Το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα ανακοίνωσε σήμερα ότι 39.324 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 90.830 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο προσθέτει ότι τουλάχιστον 66 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μόνο το τελευταίο 24ωρο.

Νέα ειρηνευτική προσπάθεια

Έπειτα από πολλούς άκαρπους κύκλους έμμεσων διαπραγματεύσεων για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ομήρων και σε αντάλλαγμα παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, προβλέπεται σήμερα να γίνει στη Ρώμη συνάντηση ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των μεσολαβητών —Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ— και του επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, σύμφωνα με το Αλ Καχέρα, μέσο ενημέρωσης που θεωρείται ότι έχει δεσμούς με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών.

Χθες βράδυ στο Τελ Αβίβ έγινε νέα διαδήλωση εναντίον της ισραηλινής κυβέρνησης και υπέρ της σύναψης συμφωνίας για να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Με πληροφορίες από AFP Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου στον Λίβανο: Η Χεζμπολάχ αναμένει «σκληρή» επίθεση του στρατού του Ισραήλ, ο Λευκός Οίκος έδωσε ήδη το “πράσινο φως”; Έτσι φαίνεται… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: