File photo: Photo EPA via APE-MPE
Ένα βακτήριο που βρίσκεται συνήθως στο στόμα φαίνεται να «λιώνει» και να καταστρέφει ορισμένους καρκίνους, όπως ανακάλυψαν επιστήμονες σε βρετανικό πανεπιστήμιο.
Οι ερευνητές «εξεπλάγησαν» από το γεγονός ότι οι ασθενείς με καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου, που είχαν μέσα στους όγκους τους το βακτήριο Fusobacterium, είχαν «πολύ καλύτερα αποτελέσματα».
Οι ακριβείς βιολογικοί μηχανισμοί πίσω από τη σύνδεση διερευνώνται περαιτέρω από τους ειδικούς.
Σε εργαστηριακές μελέτες, η ομάδα του Guy’s and St Thomas’, King’s College του Λονδίνου, τοποθέτησε ποσότητες βακτηρίων σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων και τα άφησε για μερικές ημέρες.
Διαπίστωσαν ότι υπήρξε μείωση κατά 70% έως 99% του αριθμού των βιώσιμων καρκινικών κυττάρων του κεφαλιού και του λαιμού μετά τη μόλυνση με το Fusobacterium.
Περαιτέρω ανάλυση 155 ασθενών με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου έδειξε ότι όσοι είχαν τα βακτήρια στους όγκους τους είχαν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης σε σύγκριση με όσους δεν είχαν, με 65% μείωση του κινδύνου θανάτου.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καθοδήγηση της θεραπείας των ασθενών με καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου – στους οποίους περιλαμβάνονται οι καρκίνοι του στόματος, του λαιμού, των φωνητικών χορδών, της μύτης και των παραρρινίων κόλπων.
Οι ειδικοί δήλωσαν ότι υπήρξαν λίγες θεραπευτικές εξελίξεις στον τομέα αυτό τα τελευταία 20 χρόνια και ελπίζουν ότι το εύρημα θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέες θεραπείες στο μέλλον.
«Στην ουσία, διαπιστώσαμε ότι όταν βρίσκεις αυτά τα βακτήρια μέσα στους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Miguel Reis Ferreira. «Επίσης διαπιστώσαμε ότι, σε κυτταρικές καλλιέργειες, αυτό το βακτήριο είναι ικανό να σκοτώνει τον καρκίνο.
«Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα βακτήρια αυτά παίζουν έναν πιο σύνθετο ρόλο από ό,τι ήταν προηγουμένως γνωστό στη σχέση τους με τον καρκίνο – ότι ουσιαστικά λιώνουν τα καρκινικά κύτταρα του κεφαλιού και του λαιμού. Αυτό που θα μπορούσε να σημαίνει είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα βακτήρια για να προβλέψουμε καλύτερα ποιοι ασθενείς είναι πιθανότερο να έχουν καλή ή χειρότερη έκβαση».
Και πρόσθεσε: «Με βάση αυτό, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τη θεραπεία τους, ώστε να την κάνουμε πιο ευγενική στους ασθενείς που έχουν καλύτερα αποτελέσματα, ή να την κάνουμε πιο έντονη στους ασθενείς που είναι πιο πιθανό να επανέλθει ο καρκίνος τους».
Η Δρ Anjali Chander, ανώτερη κλινική ερευνήτρια στο King’s College του Λονδίνου και επικεφαλής συγγραφέας, πρόσθεσε: «Τα ευρήματά μας είναι αξιοσημείωτα και πολύ εκπληκτικά». Η ομάδα δημοσίευσε μια εργασία σχετικά με το εύρημά της στο περιοδικό Cancer Communications, η οποία περιγράφει πώς το Fusobacterium είναι «τοξικό» για τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου και πώς η παρουσία του «μπορεί να καθορίσει μια καλύτερη πρόγνωση».
«Η ανιχνευσιμότητα του Fusobacterium συσχετίστηκε τόσο με καλύτερη συνολική επιβίωση όσο και με καλύτερη επιβίωση ειδικά για την ασθένεια», έγραψαν οι συντάκτες της έρευνας.
ΠΗΓΗ: Daily Mail
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE