Μεγάλη ανατροπή στην Γαλλία, πρώτη η Αριστερά, δεύτερο το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, τρίτη η Μαρίν Λεπέν: Kανένα κόμμα δεν συγκεντρώvει απόλυτη πλειοψηφία

epa11465576 The empty podium at the National Rally (Rassemblement National, RN) headquarters during the second round of the French legislative elections, in Paris, France, 07 July 2024. EPA, CHRISTOPHE PETIT TESSON




Ανατροπή στη Γαλλία. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κερδίζει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, νικώντας τον Εθνικό Συναγερμό, που κατέλαβε την τρίτη θέση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνέστησε «σύνεση» στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με πηγές της Γαλλικής Προεδρίας. Όπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις. Ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβασθεί την επιλογή του γαλλικού λαού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σε πείσμα όλων των δημοσκοπήσεων που τις τελευταίες εβδομάδες όχι μόνο εμφάνιζαν πρώτο σε έδρες το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, τον Έθνικό Συναγερμό, αλλά πιθανολογούσαν ότι θα έχει και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση, τελικά αυτό ήρθε τρίτο. Πρώτο σε έδρες ήρθε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ipsos θα έχει από 172 ως 192 έδρες. Στη δεύτερη θέση έρχεται η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Mακρόν η οποία θα έχει από 150 ως 170 έδρες ενώ στην τρίτη θέση έρχεται το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν που εκτιμάται ότι θα έχει από 132 ως 152 έδρες. Τέλος στην τέταρτη θέση έρχεται το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων το οποίο θα λάβει από 57 ως 67 έδρες. Σύμφωνα με το ίδιο Ινστιτούτο εντός του Λαϊκού Μετώπου η κατανομή των εδρών θα έχει ως εξής. Από 68 ως 74 έδρες θα έχει η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν, από 63 ως 69 έδρες θα έχει το Σοσιαλιστικό κόμμα και από 32 ως 36 έδρες θα έχουν οι Οικολόγοι.

Λαμβάνοντας το λόγο λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων προβλέψεων για τα εκλογικά αποτελέσματα ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν ανέφερε ότι η πλειοψηφία του γαλλικού λαού μίλησε και ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν ανέφερε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ θα πρέπει να αποχωρήσει και ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να κυβερνήσει. Είπε επίσης ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο «θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, όλο το πρόγραμμα του». Απέφυγε τέλος να τοποθετηθεί ως προς το αν επιθυμεί να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.

Ο ηττημένος πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά κατήγγειλε την «ατιμωτική συμμαχία» που στερεί από τους Γάλλους «μία πολιτική ανάκαμψης». Ο Εθνικός Συναγερμός ενσαρκώνει περισσότερο από ποτέ την μοναδική εναλλακτική λύση», δήλωσε παρά την ανατροπή που έφερε στην τρίτη θέση το ακροδεξιό του κόμμα και δεσμεύθηκε ότι το κόμμα του δεν θα υποπέσει σε κανέναν «πολιτικάντικο συμβιβασμό» δίνοντας την διαβεβαίωση ότι «τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει έναν λαό που άρχισε πάλι να ελπίζει».


Συμμετοχή ρεκόρ

Η τελική συμμετοχή στον δεύτερο γύρο εκτιμάται ότι θα φθάσει το 67% από τα ινστιτούτα Ipsos και Opinionway, το 67,1% από το Elabe και το 67,5% από το Ifop, έναντι 66,7% στον πρώτο γύρο, ένα ρεκόρ μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του 1997.

Ο αριστερός συνασπισμός του μετώπου προηγείται τόσο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού όσο και του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αλλά υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας, σύμφωνα με την Ipsos Talan.

Οι 577 συνολικά βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης εκλέγονται για πενταετή θητεία σε δύο γύρους (30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου). Την Κυριακή έγιναν εκλογές για 501 έδρες, αφού δεκάδες βουλευτές εξελέγησαν στον πρώτο γύρο.

Ραφαέλ Γκλυκσμάν: «Πρέπει τώρα να ενεργήσουμε ως ενήλικες τώρα»

Ο Ραφαέλ Γκλυκσμάν, ευρωβουλευτής της κεντροαριστεράς, επικεφαλής της σοσιαλιστικής λίστας στις ευρωεκλογές, δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να βρει την ηρεμία μετά την νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Η πολιτική κουλτούρα πρέπει να αλλάξει, είπε προσθέτοντας ότι ένα κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν έχει ξεκάθαρη πλειοψηφία απαιτεί δεκτικότητα στον διάλογο.

Πρέπει να ενεργήσουμε ως ενήλικες τώρα. Το κοινοβούλιο είναι διαιρεμένο, πρόσθεσε.

Πολιτική αναταραχή

Η Γαλλία φαίνεται ότι εισέρχεται σε μια περίοδο πολιτικού χάους, με τον Μακρόν να μην μπορεί να προκηρύξει άλλες βουλευτικές εκλογές για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Η ψηφοφορία διεξάγεται τρία χρόνια νωρίτερα από ό,τι χρειάζεται. Η Γαλλία δεν επρόκειτο να διεξαγάγει βουλευτικές εκλογές μέχρι το 2027, αλλά ο Μακρόν προκήρυξε την πρόωρη ψηφοφορία -η πρώτη φορά που ένας Γάλλος ηγέτης το έκανε από το 1997- αφού το κόμμα του συντρίφτηκε από το RN στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα.

Με πληροφορίες AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία, Αθήνα, Ελλάδα

Μαζικά προσέρχονται οι Γάλλοι στην πιο σημαντική εκλογική αναμέτρηση της σύγχρονης ιστορίας τους: 1 στους 4 έχει ήδη ψηφίσει στη μεγαλύτερη συμμετοχή από το 1981

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: