Έκπληκτος δηλώνει ο «σκαφάτος» εκατομμυριούχος από το Καζακστάν που διώκεται για τη φωτιά στην Ύδρα: Οι αρχές δεν είχαν καμιά αξίωση εναντίον μου όταν έφυγα

FILE PHOTO: Εικόνα από τη μεγάλη πυρκαγιά στο νησί της Ύδρας, που προκάλεσαν ασυνείδητοι σκαφάτοι. Photo από βίντεο via OPEN TV




Ένας από τους πλουσιότερους άνδρες του Καζακστάν με δήλωσή του την οποία δημοσιεύει το BBC, αρνείται ότι διέπραξε αδικοπραγία στη διάρκεια του πάρτι που οργάνωσε σε σούπερ γιοτ και στη διάρκεια του οποίου ξέσπασε η μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ύδρα, από εκτόξευση πυροτεχνημάτων.

Όπως αναφέρει το ΒΒC, ο Ντανιγιάρ Αμπουλαγκαζίν, είναι ένας από τους οκτώ υπηκόους Καζακστάν που επέβαιναν στο πολυτελές σκάφος τον περασμένο μήνα, και οι οποίοι διώκονται για συνέργεια σε εμπρησμό από τις ελληνικές αρχές.

Ο επιχειρηματίας νοίκιασε τη θαλαμηγό «Περσεφόνη» και βρισκόταν στην περιοχή όταν η φωτιά έκαψε 300 στρέμματα στο νησί της Ύδρας.

Επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα παλεύει με τον πρώτο καύσωνα του 2024 και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με πολλές πυρκαγιές καθημερινά», το BBC, προσθέτει:

«Αρχικά, οι αρχές υποστήριξαν ότι πυροτεχνήματα εκτοξεύτηκαν απευθείας από το γιοτ, αλλά τώρα τα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι μπορεί να εκτοξεύτηκαν από παραλία του νησιού αφού οι άνθρωποι από το «Περσεφόνη» πήγαν με βάρκα στην ακτή.

«Η υπόθεση έχει προκαλέσει οργή στην Ελλάδα, τροφοδοτούμενη περαιτέρω από αναφορές ότι οι επιβάτες του γιοτ πέταξαν πίσω στην πατρίδα τους λίγο μετά την πυρκαγιά της 21ης ​​Ιουνίου.

«Σε δήλωσή του, ο Αμπουλγκαζίν, λέει ότι είχε νοικιάσει το «Περσεφόνη» για μια εβδομάδα και πέταξε πίσω στην πατρίδα του την επόμενη μέρα – κάτι που ήταν πάντα το σχέδιο.

«Είπε ότι μίλησε με «εκπροσώπους των ελληνικών αρχών, οι οποίοι δεν προέβαλαν καμία αξίωση εναντίον μου ή των καλεσμένων μου σε σχέση με αυτό το περιστατικό».

Έμεινε «έκπληκτος» όταν έμαθε αργότερα για τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν», λέει ο εκατομμυριούχος Αμπουλγκαζίν.

Προσθέτει ότι «λυπάται πολύ» για την φωτιά, αλλά ότι ούτε ο ίδιος ούτε οι καλεσμένοι του έκαναν κάτι που θα μπορούσε να την προκαλέσει.

“Ακολουθήσαμε αυστηρά τους κανόνες πυρασφάλειας που καθορίστηκαν στο γιοτ. Ούτε εγώ ούτε οι καλεσμένοι μου ζητήσαμε από το πλήρωμα του γιοτ ή από άλλα τρίτα μέρη να προβούν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρκαγιά”, είπε.

  • Υποσχέθηκε επίσης πλήρη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές στην έρευνά τους.

Το Καζακστάν δεν έχει συμφωνία έκδοσης με την Ελλάδα, επομένως είναι απίθανο να χρειαστεί να μεταβεί εκεί για να αντιμετωπίσοει ανάκριση.

Ο καπετάνιος και ο βοηθός του στο γιοτ εξακολουθούν να κρατούνται, ενώ άλλα 15 μέλη του πληρώματος που συνελήφθησαν αρχικά αφέθηκαν ελεύθερα με εγγύηση και περιοριστικούς όρους.

Ο Αμπουλαγκαζίν  είναι μια σημαντική προσωπικότητα στη βιομηχανία πετρελαίου του Καζακστάν, με προσωπική περιουσία που εκτιμάται σε 400 εκατομμύρια δολάρια .

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Ποινική δίωξη για τη φωτιά στην Ύδρα κατά 8 επιβατών της θαλαμηγού που, όμως, έφυγαν για Καζακστάν: Έρευνα για το «μπάχαλο» στον χειρισμό της υπόθεσης από τις αρχές [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: