Έγινε “παγκόσμιο θέμα” η Σαντορίνη: Το ελληνικό “νησί του Instagram” στα όρια του τουριστικού κορεσμού, 800 κρουαζερόπλοια με 1,3 εκατομμύρια επιβάτες συν οι τουρίστες!

(ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) Ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη, Σάββατο 13 Ιουνίου 2020. Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται το νησί της Σαντορίνης με αφορμή το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ρεπορτάζ του AFP στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας L’Opinion με υπογραφή Yannick Pasquet εστιάζει στο συνωστισμό λόγω του υπερβολικού αριθμού τουριστών που παρατηρείται σε μέρη του νησιού, όπως η Οία, με χιλιάδες τουρίστες ημερησίως να θέλουν να απαθανατίσουν το φημισμένο παγκοσμίως ηλιοβασίλεμα.

Τίτλος: «Η Σαντορίνη, το ελληνικό “νησί του Instagram” στα όρια του τουριστικού κορεσμού»

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε μια Ελλάδα που κατέγραψε ρεκόρ 32,7 εκατομμυρίων επισκεπτών πέρυσι, η Σαντορίνη υποδέχτηκε 3,4 εκατομμύρια τουρίστες, έναντι ενός πληθυσμού 15.500 κατοίκων.

Και για τον δήμαρχο του νησιού, η κατάσταση είναι οριακή. «Πρέπει να βάλουμε όρια αν δεν θέλουμε να βυθιστούμε στον υπερτουρισμό», προειδοποιεί ο Νίκος Ζώρζος. «Ζητώ να μην επιτρέπονται επιπλέον κλίνες (…), είτε σε μεγάλα ξενοδοχεία είτε για ενοικίαση στο AirBnB».

Το τοπίο της Σαντορίνης που δημιουργήθηκε από έκρηξη ηφαιστείου γύρω στο 1.600 π.Χ. είναι «μοναδικό», επιμένει ο δήμαρχος. Και «δεν πρέπει να καταστραφεί από νέες υποδομές», ενώ σχεδόν το 20% του νησιού είναι πλέον χτισμένο. Στην άκρη του γκρεμού, μια μυριάδα από πισίνες και τζακούζι μας θυμίζουν ότι η Σαντορίνη είναι μάλλον ένας προορισμός κομψός και ακριβός.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναζωογόνησε μια οικονομία που είχε πληγεί από την κρίση μέσω της προώθησης του τουρισμού, πρόσφατα αναγνώρισε ότι, όπως η Μύκονος την οποία αγαπάει το τζετ-σετ, έτσι και η Σαντορίνη «σαφώς υπέφερε».

Το 2023, 800 κρουαζιερόπλοια ελλιμενίστηκαν στο νησί, αποβιβάζοντας σχεδόν 1,3 εκατομμύρια επιβάτες, σύμφωνα με την Ένωση Λιμένων Ελλάδος.

«Πρέπει να προστατεύσουμε ορισμένα νησιά», όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, «διαμάντια» του ελληνικού τουρισμού, αναγνωρίζει και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, σε συνέντευξή της στο AFP.

«Πρέπει να καθορίσουμε ποσοστώσεις γιατί είναι αδύνατο για ένα νησί όπως η Σαντορίνη (…) να φθάνουν ταυτόχρονα πέντε κρουαζιερόπλοια», σύμφωνα με την ίδια. Από το επόμενο έτος, αναμένεται να εφαρμοστεί ένα όριο χωρητικότητας 8.000 επιβατών κρουαζιέρας την ημέρα, αποφάσισαν πρόσφατα οι τοπικές αρχές.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνης Παγώνης, δεν αποδέχεται την ιδέα του υπερτουρισμού στο νησί, αλλά τάσσεται υπέρ της καλύτερης οργάνωσης για τη ρύθμιση των ροών των επισκεπτών. «Δεν είναι δυνατόν τη Δευτέρα να έχεις 20.000 με 25.000 τουρίστες κρουαζιερόπλοιων και την επόμενη κανέναν», επισημαίνει.

Όπως πολλοί, λέει ότι ο κορεσμός αφορά μόνο ορισμένα μέρη του νησιού, όπως τα Φηρά, την πρωτεύουσα ή την Οία. Στην άλλη πλευρά του νησιού, οι παραλίες με τη μαύρη άμμο παρουσιάζουν εύλογη προσέλευση για τον Ιούλιο.

Κάποιοι νησιώτες στρέφονται επίσης εναντίον ορισμένων πελατών αυτών των κρουαζιερόπλοιων. «Έχω ήδη ακούσει ανθρώπους να λένε σε βιντεοκλήση: “Είμαι στην Τουρκία!”», χαμογελάει ο Κώστας Σακαβάρας, ξεναγός.

«Νομίζουν ότι αυτή η εκκλησία (με τον λευκό τρούλο) είναι τζαμί, επειδή την προηγούμενη μέρα βρίσκονταν με το κρουαζιερόπλοιο στην Τουρκία». Αυτός ο επαγγελματίας που ζει στη Σαντορίνη εδώ και 17 χρόνια έχει δει τους τουρίστες να εξελίσσονται.

«Το Instagram καθορίζει πλέον τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν τον προορισμό των διακοπών τους», αναλύει.

«Όλοι θέλουν να έχουν αυτή τη φωτογραφία ή τη selfie του Instagram που επιβεβαιώνει αυτό που περίμεναν να δουν», συνεχίζει. Αυτό το απόγευμα του Ιουλίου, ο ουρανός πάνω από το Αιγαίο πήρε ένα ρουμπινί χρώμα. Χιλιάδες χέρια στον αέρα αιχμαλωτίζουν με το φακό των smartphone τους ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα στον κόσμο. Όταν τελειώνει το φυσικό θέαμα κάποιοι χειροκροτούν- καταλήγει το δημοσίευμα.

–Σχετικά με το ίδιο θέμα, ο τηλεοπτικός σταθμός BFMTV υπό τον τίτλο «Το νησί της Σαντορίνης, στην Ελλάδα, θύμα του υπερτουρισμού» προβάλλει βίντεο-ρεπορτάζ (διάρκειας 01΄34΄΄) που καταγράφει, μεταξύ άλλων, τη γνώμη τουρίστριας που μιλάει για «υπερβολικά πολύ κόσμο παντού» με την κατάσταση να είναι «χαοτική».

Όπως σχολιάζει το ρεπορτάζ, η αθρόα προσέλευση επισκεπτών θέτει υπό δοκιμασία τις υποδομές του νησιού με τον Κώστα Σακαβάρα να δηλώνει ότι «οι δρόμοι του νησιού δεν έχουν φτιαχτεί για τόσες χιλιάδες κόσμο».

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ανέφερε ότι «αυτός ο υψηλός αριθμός κρουαζιερόπλοιων που ελλιμενίζονται στη Σαντορίνη και τη Μύκονο δεν είναι βιώσιμος μελλοντικά. Οπότε θα πρέπει να εξετάσουμε την ανάπτυξη της βιομηχανίας του τουρισμού κρουαζιέρας με εντελώς διαφορετικούς όρους».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα L’Opinion, Yannick Pasquet – Santorin, «l’île Instagram» grecque au bord de la saturation touristique
ΠΗΓΗ: Τηλεοπτικός σταθμός BFMTV – L’île de Santorin, en Grèce, victime du surtourisme

Ο υπερτουρισμός «πνίγει» και την Κεραμωτή: Συνθήκες ασφυξίας με ουρές χιλιομέτρων από χιλιάδες αυτοκίνητα που πάνε στη Θάσο, αίτημα για κατασκευή νέου λιμανιού [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: