Έφεση θα ασκήσουν οι δικηγόροι του Ρόμπερτ Μενέντεζ: Κεραυνός εν αιθρία η απόφαση, ήταν βέβαιος για την αθώωση του, επιμένει για σκευωρία του κράτους εναντίον του…

FILE PHOTO US Senator Bob Menendez of New Jersey leaves United States federal court after the jury ruled he and two others are guilty on all counts in his corruption trial in New York, USA, 16 July 2024. EPA, SARAH YENESEL




Το δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε τον φιλέλληνα γερουσιαστή από το Νιου Τζέρσει Ρόμπερτ Μενέντεζ, ένοχο για όλες τις κατηγορίες στην ομοσπονδιακή δίκη του για υποθέσεις διαφθοράς. Έφεση αναμένεται να ασκήσουν οι δικηγόροι του γερουσιαστή.

Ο Δημοκρατικός νομοθέτης καταδικάστηκε για 16 κατηγορίες μεταξύ των οποίων δωροδοκία, εκβίαση, απάτη μέσω εμβάσματος, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και ενεργώντας ως ξένος πράκτορας για την Αίγυπτο από το 2018 έως το 2022, με σημαντικό ρόλο όταν ο Μενέντεζ βρισκόταν στο αποκορύφωμα της επιρροής του στην Ουάσιγκτον, υπηρετώντας ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Τότε ήταν ο ισχυρότερος Δημοκρατικός της Επιτροπής, ενώ το κόμμα του είχε τη μειοψηφία.

Το σώμα των ενόρκων συζήτησε για περισσότερες από 12 ώρες για τρεις ημέρες πριν καταλήξει σε ετυμηγορία σε μια δίκη που διήρκεσε εννέα εβδομάδες. Ο Μενέντεζ είχε δηλώσει αθώος για τις κατηγορίες.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο γερουσιαστής προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για να προωθήσει τα αιγυπτιακά στρατιωτικά συμφέροντα, να παρέμβει σε ποινικές διώξεις και να εξασφαλίσει επενδύσεις από αξιωματούχους του Κατάρ, μεταξύ άλλων.

Όλα αυτά, ανέφερε το δικαστήριο, με αντάλλαγμα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μετρητά, ένα πολυτελές αυτοκίνητο και ράβδους στερεού χρυσού.

Η ετυμηγορία προκάλεσε εκκλήσεις για την παραίτησή του από την έδρα, ενώ η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο. Πρόκειται για τον έβδομο εν ενεργεία γερουσιαστή των ΗΠΑ που καταδικάστηκε για ομοσπονδιακό έγκλημα.

Οι δύο συγκατηγορούμενοι του Μενέντεζ στη δίκη, ο κατασκευαστής ακινήτων Φρεντ Ντέμπες και ο επιχειρηματίας Γουίλ Χάνα, καταδικάστηκαν επίσης.
Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Σίντνεϊ Στέιν έχει προγραμματίσει την ανακοίνωση της καταδίκης για τις 29 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα η ποινή θα μπορούσε να είναι δεκαετής φυλάκιση και απαγόρευση ανάληψης δημοσίων αξιωμάτων. Ο Μενέντεζ θα μπορούσε να εκτίσει το υπόλοιπο της θητείας του ακόμη και μετά την καταδίκη του.

Εάν δεν παραιτηθεί υπάρχει πιθανότητα οι συνάδελφοί του γερουσιαστές να ψηφίσουν υπέρ της αποβολής του. Εάν ο Mενέντεζ χάσει την έδρα του, ο κυβερνήτης Φιλ Μέρφι θα διορίσει έναν προσωρινό γερουσιαστή που θα υπηρετήσει μέχρι τον Ιανουάριο.

Τα αμερικανικά μέσα αναφέρουν ότι όταν οι δικηγόροι συζητούσαν για την επιμελητεία της εγγύησης και της καταδίκης, ο Μενέντεζ κάθισε με τα χέρια του ενωμένα, καλύπτοντας το πρόσωπο του. Ο γερουσιαστής και οι δικηγόροι του ήταν βέβαιοι για την αθώωση του και η ετυμηγορία ήταν κεραυνός εν αιθρία για τον Μενέντεζ, ένα μεγάλο υποστηρικτή της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο ίδιος και οι δικηγόροι του επιμένουν ότι είναι αθώος και απορρίπτουν την καταδίκη του. Από την αρχή μίλησαν για σκευωρία εναντίον του εκ μέρους του αμερικανικού κράτους. Ήταν φανερό από τη δικαστική διαδικασία ότι η σύζυγος του Ναντίν, δεν τον ενημέρωνε για τις σχέσεις της με τους συγκατηγορούμενους του.

Η δικηγορική ομάδα του γερουσιαστή αναμένεται να ασκήσει έφεση με νομικούς να υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να βοηθηθεί από τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο η πολιτική πτώση του 70χρονου γερουσιαστή θεωρείται δεδομένη.

Η σύζυγος του γερουσιαστή επίσης κατηγορούμενη για την υπόθεση, έχει δηλώσει αθώα και δεν παρευρέθηκε στη δίκη του συζύγου της επειδή συνέπεσε με τη θεραπεία της για προχωρημένο στάδιο καρκίνο του μαστού. Με απόφαση του δικαστή η δίκη της Ναντίν Μενέντεζ αναβλήθηκε επ’ αόριστον. Η απόφαση αυτή ελήφθη 24 ώρες πριν την ετυμηγορία των ενόρκων.

Πιστευεται ότι το Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν έγραψε τον επίλογο της πολιτικής σταδιοδρομίας του άλλοτε πανίσχυρου στελέχους των Δημοκρατικών.

Οι ένορκοι διαβουλεύονταν επί τρεις ημέρες προτού ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους στη δίκη του Μενέντεζ για διαφθορά, η οποία διήρκησε εννέα εβδομάδες.

Ο 70χρονος Μενέντεζ, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, αρνήθηκε τις κατηγορίες που τον βάρυναν: δωροληψία και άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος επ’ ωφελεία ιδίως της Αιγύπτου και του Κατάρ, παρακώλυση της δικαιοσύνης, καθώς και ότι ενεργούσε ως πράκτορας ξένης κυβέρνησης.

Στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ ακούμπησε τους αγκώνες στο έδρανο, σταύρωσε τα χέρια και έδειχνε χαμένος στις σκέψεις του. Αργότερα έγινε γνωστό πως σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Ο δικαστής Σίντεϊ Στάιν θα ανακοινώσει την ποινή μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις οποίες ο Μπομπ Μενέντεζ σκόπευε να διεκδικήσει ως ανεξάρτητος την επανεκλογή του στη Γερουσία.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, κάλεσε τον γερουσιαστή Μενέντεζ να υποβάλει την παραίτησή του. Μετά την καταδίκη του, «ο γερουσιαστής Μενέντεζ πρέπει να πράξει τα δέοντα για τους ψηφοφόρους του, τη Γερουσία και τη χώρα μας, και να παραιτηθεί», υπογραμμίζει σε δήλωσή του.

Πληροφορίες από: ΚΥΠΕ-Γεωργία Γαραντζιώτη
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP και άλλες πηγές
Νέα Υόρκη, United States

Αγριότητες με το καλημέρα από τον υποψήφιο αντιπρόεδρο του Τραμπ, Τζ. Ντ. Βανς: Αποκάλεσε τη Μεγάλη Βρετανία «ισλαμιστική χώρα» λόγω της κυβέρνησης των Εργατικών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: