Έχουν ελληνικά ονόματα αλλά προωθούν την τουρκική ατζέντα: Για όλα φταίει ο Χριστοδουλίδης, ενώ ο κατοχικός ηγέτης, Τατάρ είναι αξιόπιστος!!! Μέχρι που θα φτάσουν;

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απευθύνει ευχαριστήριο χαιρετισμό στο επίσημο δείπνο της AHEPA. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO, Ανδρέας Λουκαϊδης




Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΙΑΚΩΒΙΔΗ*

Είναι πραγματικά εξωφρενικό, αλλά και παρανοϊκό να υπάρχουν Ελληνοκύπριοι «πολιτικοί αναλυτές» και δημοσιογράφοι οι οποίοι επιρρίπτουν την ευθύνη για τη στασιμότητα στο Κυπριακό στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Είναι εξίσου εξωφρενικό και παρανοϊκό να θέτουν ακόμα και θέμα αξιοπιστίας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη κατηγορώντας τον, έμμεσα, ή και άμεσα, ότι δεν αναλαμβάνει εκείνες τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται για την επανέναρξη των συνομιλιών, αφήνοντας και υπονοούμενα ότι δεν θέλει λύση.

Αφήνουν δε στο απυρόβλητο την Τουρκία και τον εδώ εγκάθετό της, Ερσίν Τατάρ, που ουσιαστικά ζητούν την αναγνώριση του ψευδοκράτους προκειμένου να προσέλθουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

  • Ακόμα πιο εξωφρενικό και παρανοϊκό είναι να ζητούν από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να ανοίξει δημοσίως τα χαρτιά του και να πει τί αποδέχεται και τί όχι, κάτι που μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπορεί να γίνει, στο πλαίσιο ενός πιθανού δούναι και λαβείν.

Δεν αντιλαμβάνονται ότι αν ανοίξει εκ των προτέρων τα χαρτιά του, οι θέσεις τις οποίες θα δημοσιοποιήσει θα είναι το σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων και θα πιεστεί για περαιτέρω υποχωρήσεις;

Κάποιοι ζητούν από τον κ. Χριστοδουλίδη να υπογράψει το Πλαίσιο Γκουτέρες ως τη βάση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, διότι, δήθεν, αν το απορρίψει η τουρκική πλευρά, θα μείνει εκτεθειμένη, ενώ ο Πρόεδρος θα πάψει να θεωρείται αναξιόπιστος.

Το πώς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος δεκάδες φορές έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να προσέλθει σε συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν στον Κραν Μοντανά και στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, είναι το εμπόδιο επανέναρξής τους και άρα αναξιόπιστος, είναι κάτι για το οποίο η λογική ψηλώνει τα χέρια.

Αντίθετα, ο Ερσίν Τατάρ, που ζητά αναγνώριση του ψευδοκράτους, για να προσέλθει στις συνομιλίες, είναι, φαντάζομαι, πολύ αξιόπιστος…

Το πόσο… αναξιόπιστος είναι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, κατάφερε να συμπεριλάβει το Κυπριακό στις 10 βασικές και σημαντικότερες προτεραιότητες, που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την επόμενη πενταετία.

«Συνεχίζουμε την ισχυρή υποστήριξή μας στις προσπάθειες του ΟΗΕ για επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, το Δίκαιο της ΕΕ, τις αξίες και τις αρχές της Ένωσης. Είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε και να αναβαθμίσουμε με απτό τρόπο τις προσπάθειες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ», αναφέρεται στο προσχέδιο αναφοράς.

  • Λύση, λοιπόν σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το Δίκαιο, τις Αξίες και τις Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι λύση να’ναι και ό,τι να’ναι, επειδή έτσι θέλουν ορισμένοι.

Στις εξωφρενικές προσεγγίσεις των εραστών της λύσης να’ναι και ό,τι να’ναι θα πρόσθετα και τις παρανοϊκές και επικίνδυνες εισηγήσεις που υποβάλλουν, για να αρθεί, δήθεν, το αδιέξοδο.

Ζητούν επανέναρξη των συνομιλιών και ολοκλήρωσή τους μέσα σε καθορισμένο χρονικό πλαίσιο (όπως δηλαδή επιδιώκει η Τουρκία), θέλουν επιδιαιτησία (όπως στο σχέδιο Ανάν που υιοθετήθηκαν όλες οι τουρκικές προτάσεις που υποβλήθηκαν και καμιά από τις δικές μας επιφυλάξεις) και η λύση να μην τεθεί σε δημοψήφισμα.

Να «λύσουμε» δηλαδή το Κυπριακό με βάση τα θέλω της Τουρκίας και ο λαός να μην έχει άποψη. Το μόνο από τις τουρκικές θέσεις που δεν προβάλλουν καθαρά, είναι να ξέρει εκ των προτέρων το ψευδοκράτος ποιο θα είναι το καθεστώς του (στην ουσία η αναγνώρισή του) αν αποτύχουν οι συνομιλίες.

Δεν αποκλείεται να υποστηρίζουν και αυτή την τουρκική θέση. Και ρωτώ: Γιατί η Τουρκία και το ψευδοκράτος να μην οδηγήσουν τις συνομιλίες σε ναυάγιο, αφού σε τέτοια περίπτωση θα έχουν εξασφαλισμένη την αναγνώριση; Τα σκέφτονται αυτοί, που με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, θελημένα ή άθελά τους, προωθούν τις τουρκικές θέσεις;

* Κυριάκος Ιακωβίδης
Πολιτικός Επιστήμονας/Δημοσιογράφος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το ΝΑΤΟ, η ένταξη της Κύπρου και τρία πουλάκια κάθονται: Η Κύπρος είναι χρήσιμη για τη φιλοτουρκική Συμμαχία -χρησιμοποιεί το έδαφος της- όχι όμως η Κυπριακή Δημοκρατία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: