Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 είναι γεγονός: Ολοκληρώθηκε η εντυπωσιακή τελετή έναρξης στον Σηκουάνα, υπό βροχή, οι Γάλλοι πέτυχαν στο πρώτο τεστ [videos]

epa11498188 A hot air balloon lifts the cauldron during the Opening Ceremony of the Paris 2024 Olympic Games, in Paris, France, 26 July 2024. EPA/YOAN VALAT




Ολοκληρώθηκε στο Παρίσιη η άνευ προηγουμένου Τελετή έναρξης των Ολυμπαικών Αγώνων στον ποταμό Σηκουάνα.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κήρυξε την έναρξη των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού:

«Κηρύσσω την έναρξη των Αγώνων του Παρισιού γιορτάζοντας την 33η Ολυμπιάδα της σύγχρονης εποχής», δήλωσε κατά την τελετή έναρξης, μετά από δύο ομιλίες του προέδρου του Παρισιού-2024, Τόνι Εστανγκέ, και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ.

Ακολούθησε ο όρκος των αθλητών:

«Στο όνομα όλων των αθλητών, υπόσχομαι να πάρω μέρος σ’ αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σεβόμενος τους κανονισμούς που τους διέπουν, σύμφωνα με το αληθινό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας για τη δόξα του αθλητισμού και την τιμή των ομάδων μας».




Στη συνέχεια ο Ζινεντίν Ζιντάν πήρε τη δάδα από τον μυστηριώδη λαμπαδηδρόμο-χαρακτήρας από βίντεο game-, που έκανε εμφανίσεις σε όλη τη διάρκεια της Τελετής . Στην αρχή πάνω στις στέγες του Παρισιού, αργότερα κινηματογραφήθηε να περπατά στους άδειους διαδρόμους του μουσείου του Λούβρου.

Ο Ζινεντίν Ζιντάν με τη σειρά του την έδωσε στον απόλυτο πρωταθλητή του Ρολάν Γκαρός, Ισπανό Ράφα Ναδάλ.

Με ένα σκάφος, όπου βρίσκονταν ο Καρλ Λιούις, η Νάντια Κομανέτσι και η Σερένα Γουίλιαμς.

Οι τέσσερίς τους κρατούσαν με τη σειρά την Ολυμπιακή Φλόγα.




Ο Ράφα Ναδάλ έδωσε τη Φλόγα στην πρώην πρωταθλήτρια τένις, Αμελί Μορεσμό, η οποίαέξω από το μουσείο του Λούβρου την παρέδωσε στον πρώην παίκτη του ΝΒΑ , σούπερ σταρ, Τόνι Πάρκετ. Συναντηθηκαν με Παραολυμπιονίκες αθλητές (Κεϊτά, Χανκινκάν), ακολούθησε η σειρά του αθλητή χάντμπολ Μικαέλ Γκιβού, τρεις φορές Ολυμπιονίκης, αρκετοί ακόμα αθλητές, ο γηραιότερος εν ζωή Γάλλος Ολυμπιονίκης-στην ποδηλασία,, ηλικίας 100 ετών, η κορυφαία Ολυμπιονίκης της Γαλλίας όλων των εποχών, Μαρί Ζοσέ Περέκ και ο Γαλλος τζουντόκα, Τεντί Ρινέ -με τρια χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια-.

Ηταν οι δύο τους που στον κήπο του Κεραμεικού (Tuileries), άναψαν το βωμό σε ένα αερόστατο, το οποιο θα βρίσκεται πάνω από το Παρίσι σε όλη τη διαρκεια των Αγώνων.

Και η Τελετή Έναρξης ολοκληρώθηκε με την δάσημη Καναδή ντίβα Σελιν Ντιόν που στους πρόποδες του Πύργου του Άιφελ, ντυμένη στα λευκά, ερμηνεύει την «Ωδή στην αγάπη» της Εντίθ Πιάφ.

Σε αντίθεση με τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, η τελετή έναρξης του Παρισιού 2024 για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων δεν πραγματοποιείται σε γήπεδο. Αντίθετα, δεκάδες σκάφη θα μεταφέρουν περίπου 7.000 αθλητές και καλλιτέχνες σε μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων κατά μήκος του Σηκουάνα.

Τα σκάφη είναι εξοπλισμένα με κάμερες που επιτρέπουν σε όσους παρακολουθούν στην τηλεόραση ή το τηλέφωνό τους να βλέπουν από κοντά.

Το πρώτο σκάφος που άνοιξε τη ναυτική παρέλαση είχε την ελληνική αποστολή. Οι αθλητές μας κρατούσαν στα χέρια τους ελληνικές σημαίες . Πίσω από το σκάφος που μετέφερε την ελληνική αποστολή, ακολούθησε εκείνη των προσφύγων, που στο Παρίσι μετράει 37 μέλη. Ακολουθούν οι άλλες αποστολές αλφαβητικά.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τομά Ζολί αποκάλυψε η Ολυμπιακή φλόγα είχε «κλαπεί» από έναν μυστηριώδη ακροβάτη με λευκή κουκούλα.




Αναχωρώντας από τη γέφυρα Αούστερλιτς (Austerlitz), η παρέλαση θα πλεύσει από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων (Notre-Dame de Paris) και θα φτάσει κοντά στον Πύργο του Άιφελ, αφού περάσει κάτω από γέφυρες και πύλες, συμπεριλαμβανομένων των Πον ντεζ Αρ (Pont des Arts) και Πον νεφ (Pont Neuf), και κοντά σε πολλά από τα ορόσημα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Την Τελετή Έναρξης παρκολουθούν περισσότεροι από 85 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και περισσότεροι από 300.000 θεατές από τις όχθες του ποταμού, θα υπάρχουν περίπου 80 γιγαντιαίες οθόνες κατά μήκος της διαδρομής.

Περίπου 45.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται εκεί για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της τελετής, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων επέμβασης. Ελεύθεροι σκοπευτές έχουν αναπτυχθεί στην κορυφή των κτιρίων κατά μήκος της διαδρομής, ενώ υπάρχει ένα σύστημα κατά των drone.

Οι κοντινοί σταθμοί του μετρό θα είναι κλειστοί, όπως και πολλές από τις γέφυρες. Κανένα αεροπλάνο δεν θα επιτρέπεται να πετάξει πάνω από το Παρίσι, εκτός αν είναι μέρος της τελετής.

Έντονη βροχή

H έντονη βροχόπτωση έχει επηρεάσει την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς ο κόσμος που είχε εφοδιαστεί με αδιάβροχα έχει αρχίσει να αποχωρεί ενώ η παρέλαση των σκαφών που μεταφέρουν τις αποστολές των χωρών συνεχίζεται κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα. Η τελετή μάλιστα άρχισε στις 20:30 ώρα Ελλάδας και θα διαρκέσει περισσότερο από τρεις ώρες.

Η βροχή, μάλιστα, επηρρεάζει το έργο και των εκπροσώπων του Τύπου που έχουν βρεθεί στη γαλλική πρωτεύουσα για να καλύψουν τη γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού, με… μόνιτορ που μεταδίδουν την Τελετή να… καίγονται.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι… αποφασισμένοι, όπως μία θεατής που ήρθε αποφασισμένη με αδιάβροχο και ομπρέλα και όπως μας τόνισε η βροχή δεν θα της στερούσε την παρουσία της στην Τελετή Έναρξης, η οποία είναι μία εμπειρία που μπορεί να έχεις «μια φορά στη ζωή», όπως μας είπε.

«Ξέρουμε το Παρίσι», πρόσθεσε γελώντας και κατέληξε «Ακόμα κι αν βρέχει, είμαστε χαρούμενοι που είμαστε εδώ».

Με την Ελληνική σημαία πρώτη στο Σηκουάνα ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι σταρ, τα νέα αγωνίσματα, τα στάδια, το πρόγραμμα και τα δωρεάν… προφυλακτικά στους αθλητές [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: