Δύσκολη η κατάσταση στις πυρκαγιές σε Κω και Χίο: Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων * Ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις [video]

Καπνοί από την πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Μετόχι στη Χίο, τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 10:40 το πρωί και καίει χαμηλή βλάστηση, κυρίως ξερά χόρτα, πουρνάρια και ελαιόδεντρα. Νωρίτερα εστάλη μήνυμα μέσω του 112 προς τους κατοίκους του οικισμού Μετόχι καλώντας τους να απομακρυνθούν από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς την παραλία του Μετοχίου. Στο σημείο επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 14 οχήματα ενώ από αέρος έχουν κινητοποιηθεί 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρες ΟΤΑ και ιδιωτικές υδροφόρες καθώς και μηχανήματα έργου του Στρατού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΙΑΣ




Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στην πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το πρωί στην περιοχή Πόρτες Αντιμάχειας στην Κω.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε αργά το απόγευμα σε δύσβατο σημείο με την φωτιά να κινείται πλέον προς το παραλιακό μέτωπο.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν περαιτέρω και στο σημείο επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 13 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Αργά το βράδυ εστάλη νέο μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους της περιοχής Καρδάμαινα καλώντας τους να απομακρυνθούν από αυτήν και να κατευθυνθούν προς Αντιμάχεια.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Καρδάμαινα Κως απομακρυνθείτε προς Αντιμάχεια. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Έκκληση δημάρχου Κω

Η Κως δοκιμάζεται αναφέρει σε ανακοίνωση του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος επισημαίνοντας ότι η μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς . Ειδικότερα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αναφέρει τα εξής:

“Η Κως δοκιμάζεται. Ο κρατικός μηχανισμός, στο σύνολο του και με την πολύτιμη συνδρομή εθελοντών, δίνει την μάχη της κατάσβεσης. Ταυτόχρονα, μεταφέρονται οι επισκέπτες σε ασφαλείς χώρους.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι σε άμεση επικοινωνία τόσο κεντρικά όσο και τοπικά, με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, συνδράμοντας το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και του Δήμου Κω που έχει το πρόσταγμα της Πολιτικής Προστασίας.

Κύριο μέλημα, η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι αυτό που μετράει πάνω απ´ όλα αυτές τις δύσκολες ώρες.

Με ψυχραιμία, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα η Κως θα βγει νικήτρια και από αυτήν την μεγάλη πρόκληση. Είμαστε όλοι δίπλα της!”

Έκκληση απευθύνει ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, σε ανάρτησή του στο Facebook για βοήθεια από εθελοντικές ομάδες για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

“Επείγον!

Χρειαζόμαστε άμεσα εθελοντικές ομάδες και νέους ανθρώπους να σπεύσουν να συνδράμουν στο έργο μας. Ανοιχτά παραμένουν τα δημόσια κτίρια της Αντιμάχειας, το συγκρότημα Λυκείου και Γυμνασίου, το Δημοτικό Σχολείο και η αίθουσα της Κοίμησης, όπου μπορούν να κατευθύνονται κάτοικοι και επισκέπτες της Καρδάμαινας μετά την εκκένωση λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στους ίδιους χώρους μπορεί να κατευθύνεται η εθελοντική βοήθεια που προσφέρεται για την περίθαλψη των συνανθρώπων μας.”

Δύσκολη κατάσταση και στην Χίο

Αναφορικά με την πυρκαγιά της Χίου όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής,   κ. Βαθρακογιάννης  επιχειρούν 142 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 30 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα, 21 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους και προσέθεσε ότι οι δυνάμεις θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες με 66 πυροσβέστες και 12 οχήματα που μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Λέσβο και Αθήνα.

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη στη Χίο, και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του νησιού για τον περιορισμό της. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά 2 πυροσβέστες», υπογράμμισε.

 




 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

52 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο: Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Χίο, βελτιώθηκε η εικόνα στην Κω -112 στο Κατωφύγι Ηρακλείου Κρήτης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: