Δημιουργική ατμόσφαιρα, αλλά χωρίς προσεγγίσεις, επικράτησε στο Εθνικό Συμβούλιο σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης προεδρεύει σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου. Πηγή εικόνας PIO, Ανδρέας Λουκαΐδης




Την ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών, προκειμένου να δημιουργηθεί μία δυναμική που θα επιτρέψει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου έγινε με φόντο το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό, το οποίο υπάρχει από το 2017, τα προσχέδια των εκθέσεων που αφορούν τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ και την ανανέωση της θητείας της UNFICYP και αναμένοντας την έκθεση της κ. Ολγκίν, η οποία θα καταγράψει την κατάσταση στην Κύπρο σε σχέση με τις προσπάθειές της για διερεύνηση της πιθανότητας να υπάρχει κοινό έδαφος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σημείωσε ότι στην έκθεση για τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ δεν καταγράφονται πολλά πράγματα, καθώς «είναι σαφές ότι ο ΓΓ περιμένει την έκθεση της κ. Ολγκίν», ανέφερε. Αντίθετα, είπε ότι περισσότερα πράγματα «και δυστυχώς και αιχμηρά για τις δύο πλευρές», έχει η έκθεση για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP. «Πολλά από τα πράγματα που υπάρχουν σε αυτή την έκθεση είναι αντανάκλαση και έκφραση μιας κατάστασης που δημιουργείται με φόντο το αδιέξοδο στο Κυπριακό», ανέφερε.

«Είναι φανερό ότι αυτή η κατάσταση δεν βολεύει και δεν εξυπηρετεί τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Εν όψει των διάφορων γεγονότων που γίνονται ή και τοποθετήσεων που καταγράφονται, είναι πάρα πολύ σημαντικό εμείς να επικεντρωθούμε στη μεγάλη εικόνα», είπε.

Κατά τον κ. Στεφάνου, η μεγάλη εικόνα είναι «η ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε δυναμική, σε ό,τι αφορά τις δικές μας δυνάμεις και τον δικό μας ρόλο, έτσι ώστε να διαρρηχθεί το αδιέξοδο και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν το 2017».

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, το ΑΚΕΛ προτείνει τρία πράγματα: πρώτον, να παραμείνουμε συνεπείς στη συμφωνημένη βάση λύσης της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, δεύτερον να είναι ξεκάθαρη η θέση μας αναφορικά με τη χρησιμοποίηση του πλαισίου Γκουτέρες ως τη βάση για διαπραγμάτευση, όταν αυτή ξεκινήσει και διαφυλάσσοντας όλο το διαπραγματευτικό κεκτημένο. Το τρίτο που σημειώνει το ΑΚΕΛ είναι ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας, στο επίκεντρο της οποίας να είναι οι ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, στη βάση πρότασης που έχει καταθέσει το ΑΚΕΛ από τον Δεκέμβριο 2020.

Όσον αφορά το τρίτο σημείο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ενεργειακές εξελίξεις ευρύτερα στον κόσμο και από δηλώσεις που γίνονται από μέρους Τούρκων αξιωματούχων, καθιστούν το θέμα της ενέργειας ακόμα πιο επίκαιρο και «πιστεύουμε ότι εκεί, χωρίς να ξεπεράσουμε τις κόκκινες μας γραμμές, μπορούμε να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε δυναμικές και κίνητρα που θα οδηγήσουν στην επιστροφή της Τουρκίας στο διαπραγματευτικό τραπέζι και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».

Επισήμανε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις ολοένα και περισσότερο να παγιώνουν τα κατοχικά τετελεσμένα και να οριστικοποιούν τη διχοτόμηση. «Η παρέλευση του χρόνου χωρίς διαπραγματεύσεις απολήγει σε βάρος των προοπτικών για επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν σήμερα βρισκόμαστε πιο κοντά στη διχοτόμηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε διχοτόμηση είναι πολύ μεγάλος. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από το δίδυμο έγκλημα του 1974, του πραξικοπήματος και της εισβολής. Είναι γι’ αυτό που υπογραμμίζουμε ως ΑΚΕΛ την ανάγκη να αναλάβουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες και να προσπαθήσουμε να κινήσουμε τα νήματα, όσο περνά από το δικό μας χέρι, και πάντοτε στη βάση των όσων κατά καιρούς έχουμε συμφωνήσει».

Αναφορικά με τυχόν ενημέρωση για πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ να παρατείνει το συμβόλαιο της κ. Ολγκίν, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν χρειάζεται να εικοτολογούμε, αφού σε λίγες μέρες θα έχουμε την έκθεση Ολγκίν και θα ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ. «Ασφαλώς θεωρώ ότι το θετικό σενάριο θα είναι ο ΓΓ να θέλει να συνεχίσει την προσπάθεια και αν το κάνει αυτό θα πρέπει να ανανεώσει το συμβόλαιο της κ. Ολγκίν».

Ερωτηθείς για στιχομυθία που είχε κατά την έναρξη του Εθνικού Συμβουλίου, μπροστά στις κάμερες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτή δεν ήταν έντονη. Αφορούσε ζητήματα των τελευταίων ημερών για δηλώσεις από μέρους του ΑΚΕΛ, απαντήσεις από μέρους του κυβερνητικού στρατοπέδου. «Ξεκαθαρίσαμε ότι θέλουμε οι όποιες απαντήσεις παίρνουμε να είναι επί των πραγματικών δηλώσεων που κάνουμε και όχι οτιδήποτε άλλο».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπήρχε ένα εποικοδομητικό κλίμα και ένα κλίμα προβληματισμού και συζήτησης, ανεξαρτήτως των διαφορετικών προσεγγίσεων που υπάρχουν. «Η ατμόσφαιρα ήταν δημιουργική».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΗΦ)
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: