«Δεν ξεχνάμε ποτέ»: Εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο * Παρουσία Σακελλαροπούλου και Χριστοδουλίδη

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου (2Δ) και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης (2Α) παρακολουθούν ομιλίες κατά τη διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης με τίτλο «50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο», στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης η επετειακή εκδήλωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Δεν ξεχνάμε ποτέ. Εξακολουθούμε να είμαστε προσηλωμένοι στον διαρκή αγώνα για την ανατροπή των εγκληματικών συνεπειών της βάρβαρης αυτής εισβολής, του ξεριζωμού και του βίαιου εκτοπισμού διακοσίων χιλιάδων Κυπρίων, της μαζικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της σύλησης των ελληνικών πολιτιστικών μνημείων και της ορθόδοξης χριστιανοσύνης, αλλά και του προκλητικού, μέχρι και σήμερα, τουρκικού εποικισμού της αρχέγονης και ζώσας αυτής εστίας του Ελληνισμού, τον βίαιο χωρισμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», ανέφερε κατά τον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μάλιστα, η κα Σακελλαρόπουλου χαρακτήρισε «αυτονόητη υποχρέωση και ευθύνη» τη συμπαράσταση στις οικογένειες των αγνοουμένων μέχρι να διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου από αυτούς.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κατάφερε να σταθεί στα πόδια της, «με την αδελφική συνδρομή της Ελλάδας». «Πριν ακριβώς είκοσι χρόνια έλαβε τη θέση που της αξίζει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», τόνισε. Ενώ, αναφερόμενη στην Ελληνική Δημοκρατία, τόνισε ότι «δεν αποδέχθηκε τότε, ούτε πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει τα τετελεσμένα που επέβαλε ο Αττίλας στην Κύπρο».

Χαρακτήρισε το Κυπριακό «μείζον διεθνές και ευρωπαϊκό θέμα» και την επίλυση του, στο πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ «ύψιστη εθνική προτεραιότητα και αταλάντευτο κοινό μας στόχο». «Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα παρέχει την πλήρη υποστήριξή της στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και της Προσωπικής Απεσταλμένης του στην Κύπρο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Ωστόσο, όπως είπε, «όσο η ‘Αγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία εμμένουν στις, εκτός πλαισίου των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, απαράδεκτες αξιώσεις τους, στις μεθοδεύσεις επιβολής νέων τετελεσμένων επί του εδάφους, καθώς και στη συνεχιζόμενη εκστρατεία για διεθνή αναβάθμιση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας των κατεχομένων, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας».

Τόνισε δε, ότι η εγκατάλειψη από πλευράς Τουρκίας των «απαράδεκτων θέσεών της» και η ουσιαστική της συμβολή στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, «θα δημιουργούσε συνθήκες μεγάλης πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

«Η οριστική και πλήρης δικαίωση του ιερού Κυπριακού αγώνα αποτελεί κοινή υπόθεση και κορυφαία επιδίωξη του απανταχού Ελληνισμού. Το χρωστάμε στην ιστορία. Η Κύπρος δεν είναι μόνον ο τόπος μιας μεγάλης εθνικής τραγωδίας, της οποίας οι πληγές είναι δυστυχώς ακόμη ανοιχτές. Είναι και ο τόπος που συμπυκνώνει τη μακρά παράδοση του ελληνικού τρόπου, της γλώσσας και του πολιτισμού μας», τόνισε η κα Σακελλαροπούλου.

«Υποκλινόμαστε στη μνήμη των χιλιάδων πεσόντων αδελφών μας και εκφράζουμε τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους γενναίους, Κυπρίους και Ελλαδίτες μαχητές και άδολους πατριώτες, που αντιμετώπισαν τις υπέρτερες δυνάμεις του εισβολέα, θυσιάζοντας και τη ζωή τους, στη σκληρή και άνιση αναμέτρηση του 1974», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι η 50ή επέτειος από τη τουρκική εισβολή στην Κύπρο «προσφέρεται με τον έντονο χρονικό συμβολισμό της για συλλογικό προβληματισμό, επαναβεβαίωση αρχών, αξιών και θέσεων, σε σχέση με τη διαχείριση της συνεχιζόμενης από το 1974 κατοχής μεγάλου τμήματος της επικράτειας ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε την επιμονή της Κυπριακής Δημοκρατίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ και με σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Όπως σημείωσε, μια ολόκληρη γενιά, «αυτή των παιδιών του πολέμου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην προσφυγιά, στην κατοχή, στην ωμή και σκληρή πραγματικότητα μιας Κύπρου διαιρεμένης διά της ισχύος των όπλων».

«Την ίδια ώρα, μια άλλη γενιά, αυτή των δικών μας παππούδων, έφυγε χωρίς να ταφεί στα πατρογονικά χώματα, με ανεκπλήρωτη την επιθυμία και τον πόθο της επιστροφής», συμπλήρωσε.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, τεράστιες είναι οι ευθύνες όσων «διέπραξαν την εισβολή και συντηρούν την κατοχή αλλά και όλων αυτών που επιτρέπουν τη συνέχιση της διαίρεσης της Κύπρου διά της βίας».

Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε «αδήριτη» την ανάγκη τερματισμού του σημερινού, «απαράδεκτου status quo» και την αποκατάσταση των βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους ανεξαιρέτως τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους, Λατίνους.

Υπογράμμισε δε, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται και παραμένει «προσηλωμένη στη συμφωνημένη στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών μορφή λύσης και είναι πανέτοιμη να εμπλακεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την επίτευξη λύσης», ωστόσο επεσήμανε ότι «υπάρχουν όρια στις υποχωρήσεις και τον συμβιβασμό που μπορούμε να αποδεχθούμε».

«Η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κανείς δεν πρέπει να αναμένει ότι θα συμπράξουμε σε μια ψευδεπίγραφη και θνησιγενή διευθέτηση, που θα ισοδυναμεί με δύο κράτη ή δεν θα επιτρέψει στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να απολαμβάνουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», ξεκαθάρισε.

«Με την απαιτούμενη πολιτική βούληση και σε πλήρη συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, συνεχίζουμε να στοχεύουμε σε μια λύση βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Παρά τις προκλήσεις, τις δυσκολίες, τις απογοητεύσεις, πραγματικά πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε διεξόδους, ακόμη και στα πιο ακανθώδη ζητήματα του Κυπριακού», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ο μόνος δρόμος είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών μας, η σωστή ανάγνωση των διεθνών εξελίξεων, η κατανόηση των γεωστρατηγικών ισορροπιών, η θωράκιση της διεθνούς υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της ενίσχυσης όλων των παραγόντων ισχύος του κράτους και η ανάδειξη του ρόλου της ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, στην τόσο σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, απέτισε φόρο τιμής «στους Ελλαδίτες αδελφούς που έπεσαν μαχόμενοι με ανδρεία και αυταπάρνηση για προάσπιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη συμπαράσταση της Ελλάδας αυτά τα 50 χρόνια αγώνα.

Νωρίτερα, ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Σιάσιος, ανοίγοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στους δεσμούς του πανεπιστημίου με το νησί της Κύπρου, τις δράσεις των καθηγητών και των φοιτητών του ΕΚΠΑ για να ευαισθητοποιήσουν τη διεθνή ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα, καθώς επίσης για να στηρίξουν οικονομικά τον κυπριακό λαό.

Ανακοίνωσε δε, ότι η Σύγκλητος του πανεπιστημίου αποφάσισε την αναγόρευση του κ. Χριστοδουλίδη σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΚΠΑ, «ως εμπνευσμένο μέλος της ακαδημαϊκής οικογένειάς του».

Ακόμη, αναφέρθηκε στο εγχείρημα της ίδρυσης παραρτήματος του ΕΚΠΑ στη Κύπρο. «Αποτελεί ένα εγχείρημα κομβικής σημασίας. Εφ΄όσον ευοδωθεί, θα αποτελέσει ένα ορόσημο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και για τη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου. Θα ενισχύσει περαιτέρω τους υπάρχοντες δεσμούς και θα αποτελέσει έναν φάρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο», επεσήμανε.

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών, ο κ. Σιάσιος επέδωσε τιμητικό μετάλλιο στον κ. Χριστοδουλίδη και την κα Σακελλαρόπουλου.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του ΕΚΠΑ στο κεντρικό κτήριο του πανεπιστημίου στα Προπύλαια, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος Β΄, οι πρώην πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι υπουργοί Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Τσιάρας και Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, οι υπουργοί της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάκης Κεραυνός (Οικονομικών) και Αθηνά Μιχαηλίδου (Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας), καθώς επίσης και άλλοι δημόσιοι αξιωματούχοι.

Η επετειακή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα, κατά το οποίο ο Γιώργος Νταλάρας τραγούδησε για την «Ηρώων Γη».

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: