Δεν θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών με τον Φιντάν, στην Ουάσιγκτον: Πληροφορίες για κρίση…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα συναντηθεί με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί από τις 9 μέχρι τις 11 Ιουλίου στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου αναμένεται να έρθουν όλοι οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή «μία συνάντηση των ηγετών ήταν αναμενόμενη». Όμως ούτε η ελληνική, ούτε η τουρκική πλευρά έδειξαν ενδιαφέρον για να πραγματοποιηθεί, τόνισε η πηγή, η οποία μίλησε για ξαφνική πιθανή κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στο μεταξύ, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε καθοριστεί διμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, σήμερα έγινε γνωστό από τουρκικές πηγές ότι αυτή δεν θα γίνει (με τα σημερινά πάντα δεδομένα. Διότι μπορεί λόγω αυτού του δημοσιεύματος, οι Τούρκοι να επανέλθουν και να ζητήσουν να πραγματοποιηθεί το διμερές τετ-α-τετ).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Αθήνα θεωρεί τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας «τουλάχιστον αψυχολόγητες», που θέτουν σε κίνδυνο το καλό κλίμα και τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων.

Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της αμερικανικής Βουλής και της Γερουσίας. Θα έχει επίσης την ευκαιρία να μιλήσει με τους επικεφαλής αλλά και μέλη της πανίσχυρης Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων.

Ακόμα, ο Πρωθυπουργός έχει προσκληθεί από την δεξαμενή σκέψης Council on Foreign Relations, για μία συζήτηση που θα συντονίσει ο Αμερικανός πρώην πρέσβης στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρτ.

Επίσης στο πλαίσιο του NATO Public Forum θα μιλήσει με την Nadia  Schadlow, πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

  • ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ

Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί και την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (για τη διετία 2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Την ίδια μέρα, στις 12 Ιουλίου, η κ. Ολγκίν αναμένεται να παραδώσει την έκθεση της για την Κύπρο στο Γενικό Γραμματέα. Και είναι μία καλή ευκαιρία για τον Πρωθυπουργό να επαναλάβει ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται την απαράδεκτη διευθέτηση των “δύο κρατών”.

Σε ότι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αυτή καθ’ αυτή, ενημερωμένες πηγές είπαν τα εξής:

  • Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στη δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους (Ε.Ε. και IndoPacific 4 – Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα).
  • Αναφορικά με τις αμυντικές δυνατότητες και τη δέσμευση για αμυντικές δαπάνες που θα φθάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, η Ελλάδα βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό.
  • Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Πρωθυπουργός έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του ΝΑΤΟ.

Σημειώνουμε τέλος, ότι το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης ο Πρωθυπουργός θα πάει στον Λευκό Οίκο για το δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο Ελπιδοφόρος πρέπει να απολογηθεί στην Κυπριακή Κοινότητα της Αμερικής: Διοργάνωσε στην Κληρικολαϊκή εκδήλωση για την Κύπρο σε μία (σχεδόν) κενή αίθουσα… (photos)

Η Κύπρος (ξανά) στο απόσπασμα; Γιατί ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ έπαιξε το βρώμικο παιγνίδι της Τουρκίας; Η ανάλυση-ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: