Δεν ήταν πρόβλεψη, γνωρίζαμε ότι η Κύπρος οδηγείτο ξανά στο απόσπασμα… Δούλος της Τουρκίας ο Στιούαρτ: Η ανάλυση-ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Μελετήσαμε τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, που συνέγραψε ο Ειδικός του Αντιπρόσωπος, ο Κόλιν Στιούαρτ. Και καταλήξαμε γρήγορα στο συμπέρασμα ότι η πρόσφατη ανταπόκριση μας (ΕΔΩ), ότι η Κύπρος οδηγείτο στο ξανά στο απόσπασμα, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαμε.

Ένα πρώτο σχόλιο που θα έκανα είναι ότι οι σοβαρές χώρες, μετά από τέτοιες εκθέσεις, ζητούν την άμεση ανάκληση αυτών που τις γράφουν με την πολύ απλή “δικαιολογία”: ότι περιέχουν ψευδείς αναφορές και παραποιούν τα γεγονότα.

Δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι είναι η χειρότερη, αλλά σίγουρα είναι μία εκ των τριών χειροτέρων εκθέσεων, που έγραψε άνθρωπος των Ηνωμένων Εθνών.

  • Κατ΄ εμέ, είναι φρικτό ότι μετά από πενήντα χρόνια κατοχής, τολμά ο εν λόγω κύριος να ισοπεδώνει το θύμα και να αθωώνει τον θύτη. Διότι ακόμα και η πολιτική των ίσων αποστάσεων όταν τα γεγονότα βοούν είναι διπλωματικό έγκλημα.

Τα ρεπορτάζ του Omega δίνουν τα ακριβή στοιχεία για τις εκθέσεις και αυτής των καλών υπηρεσιών και αυτής για την Ειρηνευτική Δύναμη. Η πρώτη είναι παρόμοια με τις προηγούμενες, νομίζω λόγω της αναμενόμενης παράδοσης της έκθεσης της κ. Ολγκίν Κουεγιάρ, στις 12 Ιουλίου.

Θυμίζω και σήμερα ότι την προηγούμενη μέρα, όπως βλέπουμε στο πρόγραμμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις 11 του μήνα, ο Στιούαρτ θα ενημερώσει τα μέλη του εκτελεστικού σώματος και βεβαίως θα πει τα ίδια και χειρότερα που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις του.

Εύχομαι να βρεθεί κάποιο από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να του θέσει το αυτονόητο ερώτημα: Αν αναγνωρίζει την τουρκική κατοχή ως έχει, ως κατοχή δηλαδή, διότι μας πληροφόρησαν ότι η θέση του είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αν όντως δεν αποδέχεται τα ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού, για τον οποίο εργάζεται, πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του. Ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος. Είναι ότι χειρότερο έχουμε δει σε ξένο διπλωμάτη…

Ο αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ψεύδεται συνειδητά όταν ομιλεί για «αριθμό ρεκόρ» των παραβιάσεων, και των δύο πλευρών, στην νεκρή ζώνη. Δεν λέει την αλήθεια ότι αυτό «σηματοδοτεί τη διάβρωση του σεβασμού προς την εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ» και «την περιφρόνηση που επιδεικνύεται και από τις δύο πλευρές».

Η διάβρωση του σεβασμού, βασικά από την Τουρκία, οφείλεται στον ίδιο τον Στιούαρτ και τους Βρετανούς και η περιφρόνηση προς την Ειρηνευτική Δύναμη γίνεται μόνο από τον τουρκικό στρατό.

Θα χρειαζόμασταν όλο το δελτίο ειδήσεων του Omega για να καταγράψουμε τα ψέματα της έκθεσης του Γ.Γ. του ΟΗΕ και νομίζω ότι οι διπλωμάτες μας πρέπει να τα καταγράψουν και να τα στείλουν στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα.

Πάντως, υπό αυτές τις συνθήκες η όποια έκθεση της κ. Ολγκίν δεν θα έχει την παραμικρή σημασία. Εκτός αν αναφέρει αυτό που είπε σε σοβαρούς συνομιλητές της, ότι η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά. Φοβάμαι ότι η έκθεσης της, μέχρι να δημοσιοποιηθεί, θα έχει αλλοιωθεί…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Κόλιν Στιούαρτ δεν έχει θέση στην Κύπρο: Εξαιρετικά αρνητικές οι εκθέσεις του, ισοπεδώνει την Κυπριακή Δημοκρατία, χαϊδεύει τον τουρκικό Αττίλα… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: