Bαρύ το κατηγορητήριο για τους δύο αρχιμανδρίτες της Μονής Αββακούμ: Αντιμέτωποι έως και με 14 χρόνια φυλάκιση

Η μονή Αββακούμ στην Κύπρο. Photo via YouTube, AlphaNews Live




Κατηγορίες που επισύρουν ποινές φυλάκισης μέχρι και 14χρόνια, περιλαμβάνει το βαρύ κατηγορητήριο που καταχωρήθηκε χθες από την Αστυνομία στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας κατά των δύο αρχιμανδριτών της Μονής Αββακούμ, Νεκτάριου και Πορφύριου.

Σύμφωνα με τις 19 κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, από το 2020 φαίνεται ότι άρχισαν τα προβλήματα στη Μονή Αββακούμ με τον αρχιμανδρίτη Νεκτάριο, όπως του αποδίδεται από την Αστυνομία, να οικειοποιείται χρήματα της Μονής για ίδιο όφελος. Χθες, οι δύο εν αργία αρχιμανδρίτες Νεκτάριος και Πορφύριος 37 και 30 ετών αντίστοιχα, μπήκαν στο εδώλιο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας σε μια πρωτοφανή ποινική υπόθεση που περιλαμβάνει φοροδιαφυγή, κλοπή, μέχρι και επηρεασμού έρευνας.

Πιο βαρύ είναι το κατηγορητήριο για τον ηγούμενο της Μονής, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με περισσότερες κατηγορίες μεταξύ των οποίων και του ότι προέβη σε ενέργεια που ενδεχομένως αν επηρεάσει αστυνομική έρευνα, τηλεφωνώντας στον ενοικιαστή του ακινήτου, από τον οποίο η Αστυνομία επρόκειτο να λάβει κατάθεση και να παραλάβει ενοικιαστήριο έγγραφο, ζητώντας του να μην παραδώσει σε οποιονδήποτε το ενοικιαστήριο έγγραφο.

Κατηγορούμενος και για φοροδιαφυγή ο μοναχός Νεκτάριος 

Ο μοναχός Νεκτάριος κατηγορείται και για φοροδιαφυγή αφού δεν δήλωνε εισοδήματα από ενοίκια ούτε και καταβαλλόταν ο ΦΠΑ. Ενδεικτικό του κατηγορητηρίου για τον Νεκτάριο είναι πως φέρεται να έλαβε χρήματα για λογαριασμού της Μονής από εισφορές πιστών, πωλήσεις προϊόντων και άλλες δραστηριότητες της Μονής, συνολικού ύψους €196.149,55 και ιδιοποιήθηκε το εν λόγω ποσό αντί να το καταθέσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μονής.

Η πιο βαριά κατηγορία είναι αυτή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι και 14 έτη, ενώ αυτή της συνωμοσίας προβλέπει ποινή μέχρι πέντε χρόνια φυλάκιση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να συνωμότησαν μεταξύ τους για να καταδολιεύσουν τη Μονή Οσίου Αββακούμ (πρώην Ησυχαστήριο Οσίου Αββακούμ), κατακρατώντας χρήματα για ίδιον όφελος αντί να τα καταθέτουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Μονής. Επιπλέον, κατηγορούνται ότι συνωμότησαν να καταδολιεύσουν την εκκλησία Αγ. Νικολάου στο Φτερικούδι, εκδίδοντας επιταγές προς όφελος τους από τον τραπεζικό λογαριασμό της εκκλησίας. Κατηγορούνται, επίσης, ότι συνωμότησαν για να κλέψουν χρήματα από τον λογαριασμό του Ησυχαστηρίου του Οσίου Αββακούμ.

Ο Νεκτάριος κατηγορείται ότι στις 5 Μαρτίου 2024, ενώ ήταν ηγούμενος της Μονής Αββακούμ, είχε στην κατοχή του παράνομα το ποσό €806.660, για το οποίο υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι είναι κλοπιμαία. Κατηγορείται επίσης, ότι απέκτησε το εν λόγω ποσό, ενώ γνώριζε ότι αποτελούσε έσοδο από παράνομες δραστηριότητες.

Και οι δύο κατηγορούνται επίσης ότι έκλεψαν από τον τραπεζικό λογαριασμό της εκκλησίας Αγ. Νικολάου στο Φτερικούδι €18.776,58, εκδίδοντας εφτά επιταγές στο όνομά τους, οι οποίες κατατέθηκαν σε προσωπικούς τους λογαριασμούς. Επίσης, κατηγορούνται ότι έκλεψαν €19.800 από τον τραπεζικό λογαριασμό της Μονής. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Νεκτάριος, φέρεται να έκλεψε ποσό €20.186,29 που ανήκαν σε άλλο πρόσωπο, καθώς και ποσό €17.211,60, που ανήκε σε άλλο πρόσωπο.

Επιπλέον, ο Νεκτάριος κατηγορείται ότι δολίως υπέβαλε ανακριβή φορολογική δήλωση για τα εισοδήματά του για τα έτη 2021 και 2022, δηλαδή ότι απέκρυψε να δηλώσει στη φορολογική του δήλωση εισοδήματα που λάμβανε από την ενοικίαση ακινήτου του στη Λεμεσό, συνολικού ύψους €16.400 το 2021 και €7.000 το 2022. Όλα τα αδικήματα αφορούν την περίοδο Μαΐου 2020-11 Μαρτίου 2024.

Πάνω από 70 οι μάρτυρες κατηγορίας

Πρώτος μάρτυρας κατηγορίας επί του κατηγορητηρίου είναι ο μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, ενώ συνολικά περιλαμβάνονται 71 μάρτυρες μεταξύ των οποίων πιστοί που έδωσαν εισφορές και είδαν τα χρήματά τους να μην αξιοποιούνταν για το σκοπό που καταβλήθηκαν, μοναχοί, πολίτες και ανακριτές. Σημειώνεται ότι ο μητροπολίτης Ταμασού ήταν το πρόσωπο που παρέδωσε στην Αστυνομία τις €807.000 και είχε καταγγείλει το οικονομικό σκάνδαλο που συντελείτο στη Μονή.

Σημειώνεται ότι οι έρευνες της Αστυνομίας δεν έχουν ολοκληρωθεί και είναι ανοικτές πολλές πτυχές της υπόθεσης.

Ελεύθεροι αλλά με περιοριστικούς όρους

Η κατηγορούσα αρχή ζήτησε όπως ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος υπογράψει εγγύηση ύψους €100.000 με έναν ή περισσότερους αξιόχρεους εγγυητές. Το όνομά του να τοποθετηθεί στη λίστα απαγόρευσης εξόδου από τη Δημοκρατία και να παραδώσει όλα τα ταξιδιωτικά του έγγραφα. Ζήτησε επίσης να παρουσιάζεται στον αστυνομικό σταθμό Αγίου Δομετίου δύο φορές τη βδομάδα.

Για τον αρχιμανδρίτη Πορφύριο, ζητήθηκαν οι ίδιοι όροι, με διαφοροποίηση στο ύψος της εγγύησης, που ανέρχεται στις €50.000.

Με πληροφορίες από Philenews

Το νέο παραστράτημα του ΑΚΕΛ: Υποστηρίζει τις απαράδεκτες θέσεις του Στιούαρτ, κατηγορεί τον Πρόεδρο της Κύπρου αντί τον φιλότουρκο διπλωμάτη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: