Απόφαση-σταθμός στη Σιέρα Λεόνε: Απαγορεύτηκε ο γάμος ανηλίκων* Στην πάμπτωχη χώρα της Αφρικής 400.000 κορίτσια παντρεύονται κάθε χρόνο πριν τα 15 [video]

File Photo Η πρώτη κυρία της Σιέρα Λεόνε Fatima Maada Bio οργάνωσε μια εκδήλωση για να γιορτάσουν το γεγονός EPA/AHMED JALLANZO




Nομοθεσία-ορόσημο για την απαγόρευση των γάμων μεταξύ παιδιών θέσπισε η Σιέρα Λεόνε, με τη χώρα να περνάει πλέον σε νέα σελίδα.

Το γεγονός γιορτάστηκε μεγαλοπρεπώς σε μια τελετή που διοργάνωσε η Πρώτη Κυρία Fatima Bio στην πρωτεύουσα Φρίταουν. Οι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων και πρώτες κυρίες από το Πράσινο Ακρωτήριο και τη Ναμίμπια, παρακολούθησαν τον σύζυγό της Πρόεδρο Julius Maada Bio να υπογράφει τον νόμο για την απαγόρευση των γάμων μεταξύ παιδιών.

Το «Νομοσχέδιο 2024» για την απαγόρευση του γάμου παιδιών, το οποίο καθιστά ποινικό αδίκημα τον γάμο για οποιονδήποτε κάτω των 18 ετών, έχει στόχο να προστατεύσει τα κορίτσια από μια πρακτική που παραβιάζει εδώ και καιρό τα δικαιώματά τους και εμποδίζει την ανάπτυξή τους, αφού λόγω της φτώχιας, πολλά κορίτσια αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο και να κάνουν οικογένεια.

Ο γάμος παιδιών αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στη Σιέρα Λεόνε, όπου το 30% των κοριτσιών και το 4% των αγοριών παντρεύονται πριν από την ηλικία των 18 ετών, με ακόμη υψηλότερα ποσοστά στις αγροτικές περιοχές. Περίπου 800.000 κορίτσια παντρεύονται σήμερα στη Σιέρα Λεόνε, τα μισά από αυτά πριν συμπληρώσουν τα 15 τους χρόνια.

Οι παιδικοί γάμοι τροφοδοτούν το υψηλό ποσοστό εφηβικής εγκυμοσύνης στη Σιέρα Λεόνε, όπου οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου για τα κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών.

Ο νέος νόμος απαγορεύει όλες τις μορφές γάμου ανηλίκων και συμβίωσης με παιδί, προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών και διασφαλίζει ότι τα θιγόμενα κορίτσια έχουν πρόσβαση σε συμβουλευτική και προστασία. Σύμφωνα με το BBC, όποιος εμπλέκεται πλέον σε γάμο κοριτσιού κάτω των 18 ετών θα φυλακίζεται για τουλάχιστον 15 χρόνια ή θα του επιβάλλεται πρόστιμο περίπου 4.000 δολαρίων ή και τα δύο.

Με πληροφορίες από Human Rights Watch, BBC

Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών από το ποδοπάτημα πιστών στην Ινδία: Γυναίκες και παιδιά τα περισσότερα από τα τουλάχιστον 121 θύματα όταν «τυφλώθηκαν» από τη σκόνη

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: