Απέτυχε η τουρκική “επιχείρηση” για αναγνώριση του ψευδοκράτους: Ο Γιλμάζ και ο Χακάν Φιντάν ζητούν τώρα υποστήριξη του καθεστώτος από τις “τουρκικές χώρες”

Ο εθνικο-ισλαμιστής κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ στο συνέδριο του ισλαμιστή προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ. Φωτογραφία από το ψευδοκράτος, Ersin Tatar, @ErsinrTatar




Την επιθυμία της Τουρκίας, όπως ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ κληθεί και στην επόμενη (τυπική) σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στο Μπισκέκ του Κιργιστάν (τον ερχόμενο Οκτώβριο), εξέφρασε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Τζεβντέτ Γιλμάζ στην ομιλία του χθες στην άτυπη σύνοδος κορυφή του ΟΤΚ στην Σούσα.

Οι Τούρκοι, τελικά, απέτυχαν να επιβάλουν την αναγνώριση του ψευδοκράτους από τις λεγόμενες “τουρκικές χώρες”. Βέβαια δεν θα σταματήσουν να προσπαθούν. Αλλά έχει σημασία ότι η κυπριακή διπλωματία έδρασε αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Γιλμάζ πρόσθεσε στην ομιλία του ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης, βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό “με βάση τις πραγματικότητες στο νησί”.

«Η απόφαση να χορηγηθεί καθεστώς παρατηρητή στην (παράνομη) ‘τδβκ’ στη Σύνοδο Κορυφής της Σαμαρκάνδης το 2022 όχι μόνο έδειξε στους Τουρκοκύπριους το πνεύμα αλληλεγγύης του τουρκικού κόσμου, αλλά επέτρεψε επίσης στην (παράνομη) ‘τδβκ’ να …αυξήσει την προβολή της στη διεθνή σκηνή. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε τον (παράνομο) ‘πρόεδρο’ της (παράνομης) ‘τδβκ’, Ερσίν Τατάρ, ανάμεσά μας σήμερα στη Σούσα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Ιλχάμ Αλίεφ για την ευαισθησία του. Ευχόμαστε ο κ. Τατάρ να παραστεί και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Μπισκέκ. Περιμένουμε την υποστήριξή σας σε αυτό το θέμα», είπε ο κ. Γιλμάζ.

Μια από τις παραμέτρους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στο πλαίσιο του οράματος για τον «αιώνα της Τουρκίας», συνέχισε ο κ. Γιλμάζ, είναι να συμβάλει στην ειρήνη, την ευμάρεια και την ασφάλεια στον τουρκικό κόσμο.

Τονίζοντας ότι η ισχυρότερη υποστήριξη ενάντια στις σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη του τουρκικού κόσμου, δήλωσε ότι ο ΟΤΚ είναι η πιο συγκεκριμένη έκφραση αυτής της ενότητας και τους κάνει περήφανους το επίπεδο συνεργασίας στον ΟΤΚ, μια οικογενειακή σύναξη, όπως είπε.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος υπενθύμισε ότι από τις 18 Μαΐου 2024 λειτουργεί το «τουρκικό επενδυτικό ταμείο», που είναι σημαντικό για την οικονομική και εμπορική ανάπτυξη του τουρκικού κόσμου και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Ουγγαρία έκανε αίτηση μέλους σε αυτό το ταμείο.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος δήλωσε ότι η περιοχή (της Τουρκίας και του νότιου Καυκάσου) βρίσκεται στο σταυροδρόμι σημαντικών συγκοινωνιακών διαδρόμων με το εμπόριο μεταξύ Ανατολής-Δύσης ν’ αυξάνεται.

«Οι εργασίες των χωρών μας στο θέμα της ανάπτυξης του ‘μέσου διάδρομου’ (ΣΣ Ανατολή, Δύση, Μέση Ανατολή) θα ενισχύσει τη συνεργασία μας και θέτει τον παγκόσμιο ρόλο του τουρκικού κόσμου», είπε.

  • Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν

Σας καλούμε να στηρίξετε τους Τουρκοκύπριους για να κερδίσουν τα …δικαιώματά τους, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν στην δική του ομιλία στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών μελών του ΟΤΚ στην Σούσα.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Φιντάν ζήτησε από τα μέλη του Οργανισμού να «αξιολογήσουν τις απευθείας πτήσεις προς την (παράνομη) ‘τδβκ’». Το ψευδοκράτος, πρόσθεσε, είναι ένα ζήτημα για το οποίο ο τουρκικός κόσμος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του.

«Δίνουμε μεγάλη σημασία στην καθιέρωση άμεσων επαφών με την (παράνομη) ‘τδβκ’, η οποία είναι παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών από το 2022. Δίνουμε σημασία στο υψηλό επίπεδο και την κατάλληλη εκπροσώπηση της (παράνομης) ‘τδβκ’ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Η συμμετοχή του (παράνομου) ‘προέδρου’ Ερσίν Τατάρ στη σύνοδο κορυφής και η παρουσία του αξιότιμου συναδέλφου μας Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ανάμεσά μας σε αυτή τη συνάντηση είναι εξαιρετικά σημαντική», ανεφερε.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι τα μέλη του ΟΤΚ θα στηρίξουν μια ίδια εκπροσώπηση του ψευδοκράτους και στη σύνοδο του Οργανισμού στο Μπισκέκ.

«Πιστεύουμε ότι δεν θα διστάσετε να κάνετε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση παρά την πίεση. Καλούμε όλα τα αδέρφια μας να στηρίξουν τον τουρκοκυπριακό ‘λαό’, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου, για να ανακτήσει τα εγγενή δικαιώματά του», ανέφερε.

Καλώντας τα κράτη μέλη του ΟΤΚ να αυξήσουν εμπορικές σχέσεις με το ψευδοκράτος προκειμένου να τερματιστεί η άδικη και απάνθρωπη (δήθεν) «απομόνωση» εδώ και δεκαετίες, όπως είπε, ο κ. Φιντάν δήλωσε ότι «η ίδρυση εμπορικού γραφείου στην (παράνομη) ‘τδβκ’ θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

«Όταν περισσότερες επίσημες αντιπροσωπείες και τουρίστες από τις χώρες σας επισκέπτονται την (παράνομη) ‘τδβκ’ θα παρέχουν επίσης σημαντική υποστήριξη στους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήταν χρήσιμο να εξεταστεί το ενδεχόμενο έναρξης απευθείας πτήσεων προς το αεροδρόμιο Ερτζιάν, το οποίο είναι ένα πλήρως ανεπτυγμένο διεθνές αεροδρόμιο», είπε.

Ζήτησε επίσης από τις χώρες μέλη του ΟΤΚ να καλέσουν αξιωματούχους του ψευδοκράτους και ιδιαίτερα τον Ερσίν Τατάρ και τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, στις χώρες τους για επαφές.

  • Ο παράνομος Ερτουγρούλογλου

Στους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν το ψευδοκράτος με το Αζερμπαϊτζάν αναφέρθηκε ο παράνομος ψευτο-«υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος μίλησε στη σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών μελών του ΟΤΚ, στην Σούσα.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι κατά την 10ημερη επίσκεψη πέρσι τον Οκτώβριο αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους στο Μπακού, ο Αζέρος Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι στηρίζει την ένταξη ως πλήρες μέλους του ψευδοκράτους στον ΟΤΚ. Κι αυτό, είπε ο εν λόγω κύριος, είναι φυσικό γιατί στο Αζερμπαϊτζάν μένουν «αδέλφια μας Τούρκοι» και με τη χώρα έχουν ιστορικούς δεσμούς.

Αναφέρθηκε επίσης σε «άδικα εμπάργκο» που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια για τους Τουρκοκύπριους, τα οποία προσπαθούν να ξεπεράσουν με τη βοήθεια της Τουρκίας και ευχαρίστησε ακόμη μια φορά το Αζερμπαϊτζάν για την στήριξή του στο ψευδοκράτος.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι περιμένουμε παρόμοια βήματα και από τους άλλους Τούρκους συμπατριώτες μας μέλη του ΟΤΚ», είπε.

ΚΥΠΕ/ΟΑ/ΡΠΑ/ΜΚ
Λευκωσία, Κύπρος

Η Τουρκία χρησιμοποιεί την κατεχόμενη Κύπρο ως βασικό βραχίονα των γεωπολιτικών της επιδιώξεων: Στρατιωτικές υποδομές  και ξένες επενδύσεις το πλάνο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: