Απαράδεκτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Κινδυνολογεί, ομιλεί για για «επικίνδυνες καταστάσεις» στη νεκρή ζώνη

Ο απερχόμενος Αρχηγός του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ειρηνευτικής Δύναμης, συνταγματάρχης Μπεν Ράμσεϊ, Βρετανός στην καταγωγή. Φωτογραφία από την UN Cyprus, @UN_CYPRUS




Απαράδεκτη προειδοποίηση για ενδεχόμενο δήθεν επικίνδυνων καταστάσεων στη νεκρή ζώνη στέλνουν τα Ηνωμένα Έθνη, αν δεν υπάρξει σύντομα αποκλιμάκωση.

Η απαράδεκτη ΟΥΝΦΙΚΥΠ καταλογίζει παραβιάσεις τόσο στην Εθνική Φρουρά -αν είναι δυνατόν-, όσο και την κατοχική δύναμη, μια πολιτική ίσων αποστάσεων που ακολουθούν και οι πολιτικοί προϊστάμενοί της.

  • Πρόκειται για εγκληματική στάση εκ μέρους της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, που κλείνει τα μάτια σε όλες τις απαράδεκτες ενέργειες του τουρκικού κατοχικου στρατού.

Σε συνέντευξη στο Associated Press, ο απερχόμενος Διοικητής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Βρετανός Μπεν Ράμσεϊ (Ben Ramsay) έκανε λόγο για ενδείξεις κινδύνου, προειδοποιώντας ότι καμία πλευρά δεν ακούει και αν δεν σταματήσουν τις επιθετικές κινήσεις, «η ειρήνη θα μετατραπεί σε βία».

Το ΑΡ προβάλλει τη συνέντευξη κάτω από τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τα οπλισμένα τουφέκια και οι υπέρυθρες κάμερες κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης προκαλούν εντάσεις που θα μπορούσαν να επεκταθούν».

Τα τουφέκια είναι μόνο η κορυφή μιας σειράς πρόσφατων κλιμακώσεων από Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, που χωρίζονται κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης μήκους 180 χιλιομέτρων (120 μιλίων) που διασχίζει το μεσαιωνικό κέντρο της πρωτεύουσας, σημειώνει το ΑΡ.

Ο απερχόμενος Αρχηγός της Δύναμης του ΟΗΕ συνταγματάρχης Μπεν Ράμσεϊ, αναφέρει στις δηλώσεις του ότι η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, γνωστή ως UNFICYP, έχει δει την ανάπτυξη όπλων μεγάλου διαμετρήματος σε θέσεις φρουράς, όπως πολυβόλα και ρουκέτες, την κατασκευή εκατοντάδων νέων θέσεων μάχης καθώς και την εγκατάσταση δεκάδων καμερών υψηλής τεχνολογίας με ικανότητα υπέρυθρης ακτινοβολίας που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν με συστήματα στόχευσης πυροβολικού και πυραύλων, επισημαίνοντας ότι τέτοιες ενέργειες θεωρούνται παραβιάσεις της ζώνης ασφαλείας και συμβαίνουν πιο συχνά.

«Κανείς δεν ακούει», είπε ο συνταγματάρχης Ράμσεϊ στο Associated Press κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στα εγκαταλελειμμένα σπίτια και τις επιχειρήσεις της απρόσιτης ζώνης ασφαλείας που αφέθηκαν στη φθορά του χρόνου.
«Ένας λάθος υπολογισμός είναι θέμα χρόνου», τονίζει.

Παραμονές της 50ης επετείου ενός πολέμου που άφησε την Κύπρο ως το μόνο εναπομείναν διαιρεμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αυξημένες εντάσεις είναι κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά — ιδιαίτερα σε ένα νησί από το οποίο έχουν αποσταλεί χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα, αναφέρει το ΑΡ.

«Μέχρι στιγμής το 2024, έχει σημειωθεί αύξηση 70% στις παραβιάσεις στη ζώνη ασφαλείας σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν», είπε ο συνταγματάρχης Ramsay, «κυρίως λόγω των κατασκευών και από τις δύο πλευρές εντός της ουδέτερης περιοχής. Το 2023, σημειώθηκε αύξηση 60% σε τέτοιες παραβιάσεις».

Τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρούνται οι περισσότερες παραβιάσεις σε αυτό που ο συνταγματάρχης Ramsay αποκαλεί «αθόρυβο πεδίο μάχης» στο οποίο «παίζεται ένα παιχνίδι σκάκι».

Μόνο 800 στρατιωτικοί έχουν ανατεθεί να περιπολούν σε όλο το μήκος της ουδέτερης ζώνης, κάτι που ο συνταγματάρχης Ramsay παραδέχτηκε ότι αποτελεί πρόκληση.

Ωστόσο, ο ΟΗΕ έχει τις δικές του κάμερες παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας για να παρακολουθεί τυχόν μη εξουσιοδοτημένες εισβολές στη νεκρή ζώνη και να στέλνει γρήγορα ειρηνευτικές δυνάμεις σε πιθανά hot spots πριν τα πράγματα ξεφύγουν, με τη βοήθεια ενός προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Python Scripts.

Μπορεί να προβλέψει πότε και πού θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν καταπατήσεις στη νεκρή ζώνη. Επίσης άνοιξαν εκ νέου ένα διοικητήριο εντός της ουδέτερης ζώνης της Λευκωσίας από όπου οι ειρηνευτικές δυνάμεις μπορούν να παρακολουθούν οποιαδήποτε δραστηριότητα όλο το εικοσιτετράωρο.

Το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου υπενθυμίζει ότι το 2023, Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ αφού στάθηκαν εμπόδιο στα συνεργεία που έφτιαχναν παράνομα ένα δρόμο στην ουδέτερη ζώνη στην περιοχή της Πύλας.

Μάλιστα, οι Τουρκοκύπριοι αμφισβήτησαν την εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εντός της ουδέτερης ζώνης προσπαθώντας να πιέσουν τον διεθνή οργανισμό να αναγνωρίσει την «κρατική υπόσταση» που ανακήρυξαν μονομερώς στο βορρά το 1983. Μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει το αποσχισμένο κράτος όπου και διατηρεί περισσότερους από 35.000 στρατιώτες εκεί.

  • Αμυντικές οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Χριστοδουλίδη, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε άμυνα απέναντι στα στρατεύματα του εισβολέα και κατακτητή και οι όποιες ενέργειές της στη νεκρή ζώνη είναι αμυντικές.

Ο κ. Παπαδόπουλος σχολίαζε την προειδοποίηση του απερχόμενου Βρετανού Διοικητή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Μπέν Ράμσεϊ, για επικίνδυνες καταστάσεις στη νεκρή ζώνη.

Μιλώντας σε εκπομπή του ΡΙΚ, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν όταν υπάρχει αναβάθμιση επιθετικών ενεργειών από τις κατοχικές δυνάμεις, να μην συνοδεύονται από ανάλογες αμυντικές απαντήσεις.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν είναι πολύ αισιόδοξος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων: Μίλησε για όρους απαράβατους αναφορικά με την Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: