Αντί να εκτοξεύουμε πυρά ο ένας στον άλλο, να στηρίξουμε την κυβέρνηση και να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, λέει ο Μάριος Καρογιάν μετά το Εθνικό Συμβούλιο

File Photo: Ο Πρώην Πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις επαφές που είχε με την κυρία Ολγκίν και να λάβουμε χρήσιμες ενημερώσεις από διάφορες χώρες που ασχολούνται με το κυπριακό σε σχέση με την πορεία και πως προχωρούμε, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να πούμε τις απόψεις και τις θέσεις μας ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα προσχέδια των εκθέσεων για τις καλές υπηρεσίες του Γ.Γ του ΟΗΕ αλλά και για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ όπως και επίσης είχαμε την δυνατότητα να εκφράζουμε και κάποιες εκτιμήσεις.

Ως ΔΗ.ΠΑ βλέπουμε ως δυσάρεστη εξέλιξη εάν τερματιστεί η προσπάθεια και αποστολή της κα. Ολγκίν σ’ ότι αφορά το κυπριακό. Όλοι γνωρίζουμε ότι η τουρκική πλευρά δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αν λάβει κανείς υπόψιν τα προσκόμματα και τις προϋποθέσεις που θέτουν, για τα περίφημα 3Α, όπως επίσης, και άλλες απαιτήσεις για να μπορούν να παρακαθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Θεωρώ, ωστόσο, θετική την εξέλιξη ότι ο Γ.Γ του ΟΗΕ ήταν πολύ προσεκτικός σε ότι αφορά την δική του έκθεση για τις καλές υπηρεσίες, αναμένοντας, φυσικά, την έκθεση της κα Ολγκίν τις επόμενες μέρες η οποία θα δημοσιευτεί και θα ξέρουμε σε ποια κατεύθυνση τα πράγματα να οδηγηθούν.

Από την άλλη πλευρά θα πω ότι είμαστε σε δύσκολη φάση, καθώς τα γεωπολιτικά παιχνίδια είναι δυνατά στην περιοχή μας. Η Τουρκία δεν νιώθει να την ενοχλεί κανένας, δεν νιώθει να έχει οποιαδήποτε πίεση και για αυτό το λόγο λειτουργεί με τον λόγο που λειτουργεί. Η δική μας πλευρά, προς όλους τους τομείς και κατευθύνσεις, έχει περάσει το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, όμως δεν νιώθω την Τουρκία σε αυτή τη φάση και συγκυρία να συγκινείται και να θέλει να κάνει το οποιοδήποτε βήμα.

Εδώ, λοιπόν, είναι ο ρόλος των ισχυρών παιχτών, θα δούμε και την έκβαση του ευρύτερου γεωπολιτικού παιχνιδιού, θα δούμε και τι θα γίνει στην περιοχή όπου πολλά είναι ρευστά σε ότι αφορά το Ισραήλ, το Λίβανο, τους Παλαιστινίους, το Ιράν αλλά και άλλες σημαντικές χώρες διότι αντιλαμβάνεστε είναι κινούμενη άμμος.

Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, χρειάζεται προσοχή σωστή ανάλυση των δεδομένων. Χρειάζονται εκείνες οι κινήσεις στο παρασκήνιο που θα δώσουν την ευκαιρία στην πλευρά μας, να ενισχύσει τα όποια ερείσματα έχει ή να ενισχύσει και τον δικό της ρόλο.

Και έχω πει στο Εθνικό Συμβούλιο, αντί να εκτοξεύουμε πυρά ο ένας προς τον άλλο εάν κάποιος ευθύνεται περισσότερο ή λιγότερο, για τα διάφορα πράγματα της τελευταίας περιόδου ή των τελευταίων χρόνων, είναι καλύτερα να επικεντρωθούμε στην ουσία. Εν τη σοφία μας να κάνουμε κινήσεις και να στηρίξουμε την κυβέρνηση όλοι μας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς κατευθύνσεις οι οποίες θα διαφυλάξουν τα συμφέροντα της Κ.Δ και βεβαίως γιατί όχι με την βοήθεια ισχυρών παιχτών να αρθεί και το αδιέξοδο που δυστυχώς ισχύει από το 2017.

Ο ΠτΔ μας έχει πει ότι οι συζητήσεις με την κα Ολγκίν αφορούσαν τις  προσεγγίσεις οι οποίες να μπορούν να διευκολύνουν τις διαδικασίες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα και η κα Ολγκίν και όλοι γνωρίζουμε ποιες είναι οι πάγιες θέσεις της τουρκικής πλευράς, των τ.κ αλλά και της Τουρκίας με την προβολή των περίφημων 3 Α και άλλων απαιτήσεων για να μπορέσει να επαναρχίσει ο διάλογος.

Με τον Πρόεδρο, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και για άλλα ζητήματα: για τον σφετερισμό ε.κ περιουσιών, όπως και ζητήματα που αφορούν την Νεκρή Ζώνη, ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση των δυνατοτήτων μας έτσι που να υπερασπιστούμε την Κ.Δ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Την πρόταση της ΕΔΕΚ για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό επανέφερε στο Εθνικό Συμβούλιο ο Σιζόπουλος: Δεν είναι μια διακοινοτική διευθέτηση, επισήμανε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: