Αν και διαψεύδεται η πληροφορία-“βόμβα”: Επιτέλους, ο Πρόεδρος Μπάιντεν αρχίζει να «αποδέχεται» πως μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψει την κούρσα μέχρι την Κυριακή

epa11475363 US President Joe Biden speaks during a campaign event at the Renaissance High School in Detroit, Michigan, USA, 12 July 2024. EPA, DIEU-NIALO CHERY




Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει αρχίσει να «αποδέχεται» την ιδέα πως μπορεί να μην είναι σε θέση να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και κατά συνέπεια ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψει την κούρσα.

Αυτό ανέφερε χθες Πέμπτη στην ψηφιακή της έκδοση η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη πηγές της στο περιβάλλον του.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε συνεργάτες του τις τελευταίες ημέρες ότι οι πιθανότητες του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να νικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου εξανεμίζονται και ότι πιστεύει πως ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να εξετάσει σοβαρά την υποψηφιότητά του, ανέφερε σήμερα η Washington Post, επικαλούμενη πολυάριθμες πηγές με γνώση του θέματος.

Σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα, αρκετά άτομα από το περιβάλλον του Προέδρου Μπάιντεν δήλωσαν την Πέμπτη ότι πιστεύουν ότι έχει αρχίσει να αποδέχεται την ιδέα ότι μπορεί να μην καταφέρει να κερδίσει τον Νοέμβριο και ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψει την κούρσα, υποχωρώντας στις αυξανόμενες απαιτήσεις πολλών ανήσυχων μελών του κόμματος.

Ένας από τους κοντινούς του ανθρώπους προειδοποίησε ότι ο πρόεδρος δεν είχε αποφασίσει ακόμη να εγκαταλείψει τον αγώνα μετά από τρεις εβδομάδες επιμονής ότι σχεδόν τίποτα δεν θα τον έδιωχνε. Αλλά ένας άλλος είπε ότι «η πραγματικότητα έρχεται» και ότι δεν θα ήταν έκπληξη αν ο κ. Μπάιντεν έκανε σύντομα μια ανακοίνωση υποστηρίζοντας την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις ως αντικαταστάτη του.

Αυτή η υπόθεση βασίζεται σε συνεντεύξεις με τέσσερα άτομα κοντά στον πρόεδρο, τα οποία περιέγραψαν την κατάσταση ως εξαιρετικά λεπτή και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να αποφύγουν την προσβολή του προέδρου. Ο κ. Μπάιντεν παρέμεινε σε απομόνωση στο εξοχικό του στο Rehoboth Beach, Del., αφού διαγνώστηκε με Covid την Τετάρτη.

«Το ρεπορτάζ των New York Times είναι απόλυτα λαθεμένο», έσπευσε να αντιτάξει ο συμπρόεδρος της εκστρατείας του, ο Σέντρικ Ρίτσμοντ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC. «Ο πρόεδρος έχει πει πως θα είναι υποψήφιος — τέλος», επέμεινε.

Σε ανακοίνωσή της, η εκστρατεία των Μπάιντεν/Χάρις τόνισε επίσης πως το ρεπορτάζ είναι «λάθος» και ότι ο κ. Μπάιντεν είναι σε θέση να νικήσει τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ.

Όμως, σύμφωνα με μία άλλη σοβαρότατη πληροφορία, ο κ. Μπάιντεν αποδέχθηκε να αποχωρήσει άμεσα, μέχρι το Σαββατοκύριακο. Και ότι δεν θα υποστηρίξει την Κάμαλα Χάρις, αλλά ένα ανοικτό συνέδριο.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Τέστερ, ο οποίος εκπροσωπεί την πολιτεία Μοντάνα στην αμερικανική άνω Βουλή, παρότρυνε χθες Πέμπτη τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, 81 ετών, να εγκαταλείψει την εκστρατεία για την επανεκλογή του την 5η Νοεμβρίου.

«Συνεργάστηκα με τον πρόεδρο Μπάιντεν όταν αυτό έκανε τη Μοντάνα πιο δυνατή, κι ουδέποτε φοβήθηκα να του το πω όταν κάνει λάθος», ανέφερε ο κ. Τέστερ. «Παρότι εκτιμώ την δέσμευσή του να υπηρετήσει (…) τη χώρα, πιστεύω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν πρέπει να διεκδικήσει την επανεκλογή του για νέα θητεία», συμπλήρωσε.

Ο Τζον Τέστερ είναι ο δεύτερος Δημοκρατικός στη Γερουσία που καλεί δημόσια τον αρχηγό του κράτους να εγκαταλείψει· το έχουν πράξει επίσης κάπου είκοσι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που ανήκουν στην παράταξη.

  • Πηγές Λευκού Οίκου: Η Νάνσι Πελόζι πίσω από την προτροπή του Άνταμ Σιφ προς τον Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί, δεν πιστεύει πως εκείνος μπορεί να νικήσει

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου πιστεύουν πως η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ήταν πίσω από την προτροπή του βουλευτή Άνταμ Σιφ προς τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και πως η ίδια είπε στον Μπάιντεν ότι δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, δήλωσε μια ανώτατη πηγή από τον Λευκό Οίκο, με άμεση γνώση του θέματος.

Ο Σιφ είπε, σε μια δήλωση προχθες, ότι διατηρεί «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με το αν ο Μπάιντεν μπορεί να νικήσει τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώτος Δημοκρατικός που εξέφρασε την άποψή του μετά την απόπειρα δολοφονίας του Σαββάτου σε βάρος του πρώην προέδρου.

Η προεκλογική ομάδα του Τζο Μπάιντεν πίστευε πως το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Τραμπ τραυματίστηκε στο δεξί αυτί του, άμβλυνε τις εκκλήσεις προς τον Αμερικανό πρόεδρο να αποσυρθεί από την κούρσα για τον προεδρικό θώκο, πριν από τη δήλωση του Σιφ.

«Η Νάνσι βρίσκεται πίσω από αυτό. Δεν χάνει ευκαιρία. Ο Σιφ δεν θα έκανε την κίνηση αυτή χωρίς την έγκρισή της», επισήμανε η πηγή, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Η Πελόζι είναι «πεπεισμένη ότι το δημόσιο αίσθημα είναι κατά του προέδρου των ΗΠΑ και ότι εκείνος δεν μπορεί να το αλλάξει», συμπλήρωσε η πηγή.

Το γραφείο της Πελόζι και ο Λευκός Οίκος δεν έχουν ανταποκριθεί σε αιτήματα να σχολιάσουν σχετικά.

Η Νάνσι Πελόζι, ένα από τα μέλη του κόμματος του Μπάιντεν με τη μεγαλύτερη επιρροή και σταθερή παρουσία στην Ουάσιγκτον εδώ και δεκαετίες, συνηθίζει να παραθέτει ένα απόσπασμα από μια ομιλία που είχε εκφωνήσει ο πρώην πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν στις συναντήσεις για την ηγεσία, σύμφωνα με την πηγή. Στην ομιλία, ο Λίνκολν έλεγε «Με το κοινό αίσθημα, τίποτα δεν μπορεί να αποτύχει. Χωρίς αυτό, τίποτα δεν μπορεί να επιτύχει».

«Δεν πιστεύω πως θα έλεγα ότι αποχωρεί από την κούρσα», πριν από τη δημόσια προτροπή από κορυφαία στελέχη της ηγεσίας των Δημοκρατικών, ανέφερε η πηγή. «Δεν τον είχα δει να λυγίζει, όμως τώρα ποιος ξέρει;».

«Υπάρχει ένας δρόμος» προς τη νίκη, «όμως θα είναι δύσκολος. Δεν θα είναι εύκολο για την Κάμαλα», πρόσθεσε η πηγή, αναφερόμενη στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, που ενδεχομένως θα αντικαθιστούσε τον Μπάιντεν ως υποψήφια των Δημοκρατικών στις εκλογές.

Οι Δημοκρατικοί «το κάνουμε αυτό στους εαυτούς μας. Είναι απογοητευτικό, όμως πρέπει να τα καταφέρουμε, με ή χωρίς μια αλλαγή» στο ψηφοδέλτιο, επισήμανε η πηγή, προσθέτοντας πως δεν «υπάρχει άλλη επιλογή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσιγκτον, United States
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσιγκτον, United States

Ο Ομπάμα δηλώνει σε συνεργάτες του ότι ο Μπάιντεν πρέπει να επαναξετάσει την υποψηφιότητά του, σύμφωνα με την Washington Post: Το ίδιο θέλει και η Πελόζι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: