Allons enfants εναντίον Λεπέν: «Δημοκρατικό ανάχωμα» κατά της ακροδεξιάς με μαζικές αποχωρήσεις υποψηφίων για τη συσπείρωση των ψηφοφόρων ενόψει Β’ Γύρου [video]

File Photo Demonstrators take part in a rally of France’s leftist grouping New Popular Front (NFP) in Place de la Republique, in Paris, France, 30 June 2024, after preliminary results of the first round of the French parliamentary elections. EPA/JULIEN MATTIA




Οι πιθανότητες μιας απόλυτης επικράτησης της ακροδεξιάς στις γαλλικές εκλογές μειώνονται συνεχώς καθώς οδεύουμε στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών. Κεντρώοι και αριστεροί υποψήφιοι ενώνονται απρόθυμα για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν να αναλάβει για πρώτη φορά την εξουσία.

Τουλάχιστον 200 υποψήφιοι από την αριστερά και το κέντρο έχουν αποσυρθεί μέχρι στιγμής από τις περιφέρειές τους για να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους απέναντι στον υποψήφιο του κόμματος Λεπέν – Μπαρντελά, σχηματοποιώντας το αποκαλούμενο «δημοκρατικό ανάχωμα».

Σε μια κινητοποίηση χωρίς προηγούμενο, δεκάδες υποψήφιοι, που πέρασαν τον πήχη του 12,5% στις περιφέρειές τους και προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο, τόσο από την αριστερή συμμαχία του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» όσο και από τους κεντρώους του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ανάμεσά τους και εν ενεργεία υπουργοί, αποσύρονται από την κούρσα σε μια σαφή προσπάθεια συσπείρωσης των λεγόμενων «ρεπουμπλικανικών δυνάμεων» απέναντι στους υποψήφιους της «Εθνικής Συσπείρωσης» της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά.

Οι αποφάσεις τους θα μπορούσαν να καθορίσουν το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας την Κυριακή – και το αν η Γαλλία θα έχει μια ακροδεξιά κυβέρνηση για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης δημοκρατίας.

«Έχουμε έναν στόχο σήμερα»

Οι τακτικές αποχωρήσεις έχουν διχάσει το προεδρικό στρατόπεδο από τον πρώτο γύρο, με τα πολιτικά βαρίδια να αρνούνται να ακολουθήσουν τη γραμμή, αφού τόσο ο Μακρόν όσο και ο πρωθυπουργός του Γκαμπριέλ Αττάλ ζήτησαν μεγάλο αριθμό αποχωρήσεων.

Σύμφωνα με καταμέτρηση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, περίπου 218 υποψήφιοι που είχαν προκριθεί στον δεύτερο γύρο έχουν αποχωρήσει. Από αυτούς, οι 130 προέρχονται από την αριστερά και οι 82 από την προεδρική κεντρώα συμμαχία «Μαζί».

«Έχουμε έναν στόχο σήμερα, να στερήσουμε την απόλυτη πλειοψηφία στην “Εθνική Συσπείρωση”», είπε ο Φρανσουά Ρουφέν από το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς «Ανυπότακτη Γαλλία» που συμμετέχει στο «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» μαζί με τους Πράσινους, τους Σοσιαλιστές και τους Κομμουνιστές.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ εμφανίστηκε σε ανοιχτή αγορά και έκανε πρόποση «για τη νίκη». «Πρέπει να αποτρέψουμε να πετύχει απόλυτη πλειοψηφία η “Εθνική Συσπείρωση” γιατί θα ήταν – και το λέω από τα βάθη της καρδιάς μου – τρομερό για τη χώρα και τους Γάλλους», τόνισε.

Η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» εξασφάλισε ποσοστό άνω του 33% στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών και έγινε πρώτο κόμμα αλλά απέχει από τον στόχο των 287 εδρών που θα επέτρεπε τον σχηματισμό της πρώτης ακροδεξιάς κυβέρνησης της Γαλλίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε να γίνουμε κυβέρνηση εάν δεν μπορούμε να δράσουμε», είπε η Μαρίν Λεπέν σε συνέντευξή της στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. «Θα ήταν η χειρότερη προδοσία των ψηφοφόρων μας». Ωστόσο, «αν έχουμε, ας πούμε, 270 βουλευτές, χρειαζόμαστε άλλους 19, θα πάμε σε άλλους και θα τους ρωτήσουμε αν είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν μαζί μας σε μια νέα πλειοψηφία», επισήμανε η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς.

Με πληροφορίες από Εuronews, Politico

Απόφαση-σταθμός στη Σιέρα Λεόνε: Απαγορεύτηκε ο γάμος ανηλίκων* Στην πάμπτωχη χώρα της Αφρικής 400.000 κορίτσια παντρεύονται κάθε χρόνο πριν τα 15

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: